• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURVADRAT: zajímavé. Mám pochybnosti o účinnosti a měl bych problém s hlučností, ale je dobrý vědět že to existuje. Nechat si v létě do sklepa foukat studený vzduch by asi nebylo blbý, přes zimu to už tolik smysl nedává.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURVADRAT: Od téhle značky bych mě problém doma i s obyč bojlerem, natož s něčím co připomíná drahotu :-D
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    CYBERWOLF: V puvodni odpovedi jsem mel spatnej link, viz KURVADRAT
    Jak fungují ohřívače vody s tepelným čerpadlem?
    https://www.dek.cz/akce/detail/531-ohrivace-vody-s-vestavenym-tepelnym-cerpadlem
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No spíš to každý posuzujeme jinak. A na tom přepanelování se shodneme, ale ne každý má možnost si někam umístit 25kWp panelů :-)

Já do toho taky započítávám na kolik přijde ta aditivní část. Čím větší soběstačnosti tím je dražší toho dosáhnout.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    KURVADRAT: to zní zajímavě, nevěděl jsem že něco takového vůbec existuje, ale nějak tam o tepelném čerpadle nic nevidím a ani mi není jasné, odkud by to to teplo mělo vlastně čerpat
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: ale už se neshodneme na tom co je to jednoduché... ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: To ale z domem a jeho energetickou bilancí nemá nic společného.

Sice by bylo dobré to hodnotit jako celek, ale zároveň ta potřeba na vytápění je ta aditivní složka, která klade největší nárok a naši energetickou soustavu a požadavky na konvenční zdroje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    by som len doplnil, ze niekto ma tu FVE ako pripravu na jazdenie elektromobilom, takze samotny pasiv mu v tomto ohlade nestaci, mne do auta zahucalo 1MWh elektriny len za posledne 3 mesiace, z toho doma to bolo 804kWh
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    CYBERWOLF: To bojler s integrovanym tepelkem taky a prave ne o moc draz.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: No vidíš na tom se mi dva naprosto shodneme :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: nene, vše čistě elektrika... v jednoduchosti je síla ;-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: jeste me napada - nemas krb nebo neco podobneho? Protoze s tim PENB taky projde i kdyz hlavni topeni je elektrina
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: okna na jih, co nejvic krychlovity tvar
    Nevim co dal by mohlo byt v tom celkovem konceptu

A pointa, kterou se snazi Cuki udelat je ze pak ti staci topit rychlovarnou konvici pustenou 30 minut v nejhorsich dnech :D protoze ztraty jsou tak nizke ze to vytopi lidi jen svou pritomnosti (100W kazdy dospely), takze nepotrebujes vodni podlahovku, tepelko nebo kond kotel atd

To byl prvotni princip passiv hausu - pasivni v tomto pripade znamena, ze nema aktivni topeni
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: tak uz to snizili. Ano, to presne to znamena, protoze pocitaji ze z 2,1jednotky plynu udelas 1 jednotku elektriny v elektrarne (a ignoruji jadro a obnovitelne)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: nad Bčkem už je jen Ačko ne? Nebo mi něco uniká? Ono dost záleží na tvaru domu a dalších kravinách co si lidi vymyslí, ale mě klasickej obdélník s obytným podkrovím vyšel z hlediska měrné spotřeby tepla na 15 kWh/(m.rok). Díky tomu, že tam není TČ to celkově taky vyšlo do Bčka.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX:
    CERMI_FOX:
    To není jen o té izolaci, ale o celkové koncepci nad kterou někdo musí strávit čas. Hoodně času. Ale ten výsledek je pak znát (pokud to udělá dobře).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Tak když děláš (v lepším případě) elektriku z plynu...Tak se dostaneš i vejš.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8: to +- máme (a ted bych kecal jestli zateplení je 20 nebo 25) a PENB vyšel B, tedy o 2 třídy níž jak pasiv ...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: hele já nejsem stavař, ale pokud vezmu, že máš třeba 30 cihlu, 25 zateplení a trojska okna což je dneska základ, tak si obecně na hraně pasivu a nemá cenu tyhle věci cíleně zhoršovat, protože finální úspora je v ceně domu nula nula nic.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: jakože tím, že se přidá izolace a technologie a jsou mnohem vyšší nároky na preciznost a práci (např aby tam nefoukalo el. rozvaděčem ...), klesne cena? To mi hlava nebere, máš příklad?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMIQ: to jsem vůbec nevěděl, že existuje :) https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2020-264 podle toho má elektřina 2,1; ale nechápu , co je tím myšleno. Jakože elektřina je 2x tolik neobnovitelný zdroj jak plyn?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    JIMIQ: já myslel, že jsme řešili stavební povolení, to jaký a jestli budou dotace nemá cenu řešit. To se mění každýho čtvrt roku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam