• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURVADRAT: Jak překročíš 120VDC, tak jsou prostě mnohem složitější bezpečností pravidla. Odpínání DC při takových parametrech je už vyšší dívčí a pokud nechceš svářet, tak i poměrně nebezpečná záležitost. Proto mám přímo na střeše čtyři kombiboxy a ne jen jeden. Krom jiného mám 4 symetrické stringy které mohu mezi sebou porovnávat. Což je super při hledání závady a nebo kontrole stavu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD:
    DZODZO: K čemu vám ten 3f wallbox doma je? průměrná FV svůj přebytek nemá tak velkej a kolikrát se ti stane že přijedeš s prázdnou baterií a za hodinu vyrážíš na Cabo de Gata? Přes noc do toho taky nemá cenu rvát víc než máš v baterii, tedy to kldně můžeš zapojit do obyčejné 16A zásuvky. I kdyby tam to auto bylo jen 10h tak tam nacpeš 35kW. Takovou baterii moc lidí doma nemá.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Rozvod v baráku je 3f, přípojka k domu je taky 3f, takže nějaká onanie nad 1f zapojením je zbytečná. Wallbox stejně běží na 3 fáze.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Trochu nerozumim tomu fanatickemu strachu z vysokeho napeti. V cem je lepsi, kdyz mi misto 660V a 13A tece dratama sice 55V, ale 160A?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    3f sa ti hodia na wallbox, v dokoncenom baraku to ma asi vacsi zmysel nez michacka?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: Já tři fáze na nic nepotřebuju na 3f má jen míchačku a tu si buď pustím na síti a nebo ji umím rozběhnout jinak. Stejně tak nepotřebu optimizer.Navíc co tohle udělá řeší to nějak synchronizaci fází a jinak nic moc. Ta malá krabička může v sobě mít nějakej VF bazmek pochybné účinnosti. Napětí je větší a jediná jeho výhoda že se lépe odpíná.

Prostě mi nedívá smysl za dvojku koupit panel a za pět k tomu pořídit tohle šidítko.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: No počkej, ten Axpert je ale jednofáz max 3 kW na vstupu, ne? Takže bych kupoval 3 a neměl asymetrii?
    Jak jsem říkal, výhoda je třeba v tom, že optimizer je tam už od přirození.
    Sérioparalelní připojení, to chápu. Zajímalo by mě, jak vypadá to kabelové vedení :) (Ale naprosto vážně, zajímalo by mě to!)

Tu otázku DC-AC-DC-AC nějak nechápu - to je myšleno při použití baterie? Tam je to samozřejmě suboptimální, to dobře vím. Jinak je to normálně DC-AC a hotovo.
    A ano, tohle moje řešení je dražší než klasický Solax. Teď jsem si vytáhl ještě staré cenové nabídky, a proti třeba Froniusu (to je tak nejblíž se stejnými panely, co tu vidím) ten rozdíl nebyl tak hrozný. A má to výrazně lepší WAF :D
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ROGERD: Ha, jak jsi přišel na to, že mi splnění zákonných požadavků přijde nezajímavé?
    Já jsem se psal na smysl a ten často se zákonnými požadavky nic moc společného nemá.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: Kdekoliv Já mám třeba Easun, pokud by jsi nebazíroval na kvalitě ANENJI. Tady v čechách je oblíbenej MUST a nebo Axpert.

Ale to nejde. Takže tam máš pak tři MPII za šest pětek? Kde je ta výhoda to posílat dolů střídavě? Bezpečnost ok, ale dál?
    ROGERD: stovky voltů? Není problém stavět menší stringy. Já jedu těsně kolem 120V. Spojuju to až těsně před rozvaděčem. Soused má všechno na 55V... Když chceš. Ale proč z DC dělat AC, pak zase DC a nakonec finálně AC?

Navíc se přiznám, že Modré Štěstí nemusím. Na MPII je pěknej akorád ten toroid. Jinak uvnitř nic není. Větrák tam umísti nějakej imbecil je tak volně do prostoru...
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    STETKINS: Pokud ti splnění zákonných požadavků na připojení a provoz zařízení přijde nezajímavé, tak pak třeba to, že po baráku netáhnu kabely se stovkami voltů stejnosměrného napětí, ale jen protáhnu "klasické" domovní rozvody, které tu už stejně všude mám.
    Plus ty zbylé výhody, které jsem zmiňoval předtím 🤷
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    ROGERD: Jako díky, ale já jsem se ptal na smysl, ne na normy (hloupý).
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    STETKINS: Dneska musíš řešit bezpečné napětí a během normálního provozu máš stovky V DC. Tady máš normální AC 230 V spojený se zbytkem rozvodů, který automaticky bez PLC spadne už z panelu na nulu. Stejně bys tam musel dávat optimizéry nebo odpojovače.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Jako jo, nějaké výhody to má, ale mě se vůbec nelíbí ten trend přidávání věcí k panelům.
    BTW v čem je výhoda, že "dostaneš šťávu bezpečnější cestou dál"?
    Opravdu mě to zajímá, resp. nevím co mi tam uniká, protože mi to přijde být takový argument pro argument...
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Kde koupím hybridní 10kW invertor za 10 tisíc, prosím?
    Jinak to funguje celkem dobře, děkuju za optání :) Jsou k tomu tři MP II, které řeší baterku a asymetrii. Je to trochu rovnák na vohejbák, ale Enphase baterie u nás nejsou dostupné a tohle je flexibilnější.
    Kdybych to měl na Victronu celé, tak bych stejně musel kupovat MPPT a odpojovače.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: Takže budeš dělat dvojitou konverzi? To mi nepřijde zas tak cool. Některé výhody tam jsou a díky za link protože jsem o tom ještě ni neslyšel.

Tak invertor je tak 10-20k a nepotřebuješ další měnič/nabíječ. Tohle IMHO řeší jen malou část toho co potřebuješ. Jediné co je ok, že dostaneš šťávu bezpečnější cestou dál. Pokud nepotřebuješ řešit kumulaci tak ok. Ale jinak? Já si to neumím dost dobře přestavit jak ti to funguje.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    CUKI: Do baterie to dostaneš, nevím, nabiječem? :)
    Takhle neřešíš optimizéry, odpojovače, vyvážení stríngů, bezpečné napětí, DC po baráku atp.
    Hybridní střídač stojí kolik, 45 tisíc? Za to máš fakt víc jak dva mikroinvertory.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    aha tak tam to maju asi naparovane na zivotnost panelu ci? mikroinverter sa mu hodi ak tam ma pocas dna nejake male stiny co by mu mohli ovlivnit cely string ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ROGERD: No to je trochu divoký řešení mít mikroměnič na každém panelu. A co pak s tím? Jak to dostanu do baterie? Krom té ceny že za dva mikroměniče mám jeden na všech 16 panelů?
    Bavíme se o měniči kterej dává třeba 10kW.

Tam bejvá záruka max 10let na ty lepší ostatní většinou 5let.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    DZODZO: Enphase

DZODZO
    DZODZO --- ---
    ROGERD: ktora znacka? to moje goodwe ma 5 rokov zaruku a zatial (*klop klop klop*) funguje 7 rokov bez poruchy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam