NIEKT0: jasně, s rourou je vždycky víc starostí než s kabelem. Ale třeba vakuové trubice (tj. ta roura je dvojitá a mezi stěnami je vakuum kvůli izolaci) jsou v rozumné míře odolné i proti mrazu. Ale kdybych to používal na předehřátí vody, tak bych to stejně asi vypustil ještě před tím, než uhodí mrazy.
Nedávno jsem viděl panely na ohřev vzduchu, co si dáš na fasádu někam, kde máš nasávání, takže ti dovnitř jde předehřátý vzduch a dokonce to umějí udělat tak aby byla pasivní cirkulace (třeba když to chceš na chatu), takže vlastně ani nemusíš mít větrák na nucenou ventilaci. Tohle mi přijde jako hodně dobrá věc a pokud ti to někdo neurve, není co by se na tom mohlo rozbít.
Obzvlášť divoký nápad, který se mi zrovna nedaří najít, byla polopropustná fasáda, která má tepelně izolační vlastnosti jako polystyren a může propouštět světlo až na zeď pod tím. Na povrchu to má vrstvu, co se dá zneprůhlednit (hádám že tekuté krystaly nebo tak něco) aby ti to netopilo v létě, kdy to nechceš.
XCHAOS: moje FV má něco přes 20 m2, a okna, když budu počítat i střešní, tak jsem na nějakých 6-7 m2. Dobrý na tom je i to, že to okno funguje i když je venku tak šero, že fotovoltaika ne. Co z toho je a není pořádné nechám na tvém uvážení :)