• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: kdy už prosím tě dodáš nějaké fotky z té tvé instalace? Tohle by mě fakt z profesního hlediska strašně moc zajímalo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: No abych neusmažil jednotku, která je skoro na limitu. Sic mám už tak omezení proudu z maxima 120A na 80A (víc nepotřebuju) Ale úplně přepanelovt to nemůžeš. Ono se tam asi ty špičky dostanou. No a já bych chtěl mít min jednou tolik panelů. Tedy 12,8kWp
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Jaký smysl to má vypínat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hele řešili jste někdo připojení dalšího pole FV do stávajícího systému přes stejný střídač za horších světelných podmínek, který by se připojoval/odpojoval na základě protékajícího proudu?

Bylo by to fakt za hodně snížených světelných podmínek, ale i tak DC na to nebude zrovna super. Navíc sledovací relé taky může selhat a co pak? Jen jsem se chtěl vyhnout samostatnému dalšímu trackeru přímo na baterii.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    v D27d elektromobil je VT stejný jako D02d a NT stejný jako mám já NT, takže rozdíl 2,2 na kWh po dobu osmi hodin.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: no ale já mám levnou distribuci i na ten VT - 0,8kč/kWh nějak
    příští rok předběžně má klesnout distribuce v NT o 0,1 a ve VT o 0,1 vzrůst, tak bude rozdíl ještě markantnější

Regulované ceny elektřiny v roce 2025 | Ušetřeno.cz
    https://www.usetreno.cz/regulovane-ceny-elektriny-2023/
    v D02d je distribuce 2,54-2,63, Prahu nepočítám
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    JIMIQ: to bude spot, bych řekl.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Hm to teda nie je nic moc uspora, ked si vezmem ze za distribuciu zaplatim stejne, to sa na ten tarif pre elektromobil zatial asi vykaslem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: co to je za tarif? Ja mam v D57d 4,16 NT a 5,13 VT
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CYBERWOLF: O víkendu byla uplně bílá obloha a FVE dala 20 kWh/den. Dneska sice asi jen 0.5 kWh, ale zase jsem nabil v noci za 4 Kč baterie a část dne nemusel kupovat za skoro 14 Kč.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja teda vcera dostal 0,4 a dnes 0,5 i se snehem, takze bez by to mohlo byt 2 a 2 :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: slunce je stejně tak nízko, že by ti to udělalo prd i bez sněhu. Je zima, se s tim smiř. Já včera vypnul i střídač a nezapnu ho dokud nebude příhodnější počasí. Takže možná ve čtvrtek.

NIEKT0: jde to prostě tak, že do těch panelů pustíš proud (mají odpor, tak hřejou) ale nedělá jim to dobře a jelikož se sníh udrží pár dní v roce, tak nemá moc smysl to řešit.

Jinak z mojí zkušenosti začne i několikacentimetrová vrstva sama sjíždět jakmile vysvitne slunko. Spálit kWh ze sítě, abys dostal půl kWh ze slunce oproti situaci, kdy bys to neřešil, mi přijde kontraproduktivní
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    STETKINS: No hlavna motivacia je, ze mam objekt ktory je blbo dostupny (a strecha vysoko, aj keby som tak fyzicky bol). Narazovo to mozem brat aj zo siete asi, nemusi sa to vratit spat za den vyroby.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    NIEKT0: nepřišel jsem na to, jak to udělat aby to mělo ekonomický smysl. Leda, že by jsi měl nějaké zbytkové teplo a fouknul to pod panely, aby ten sníh sklouznul. Prostě takhle v zimě stejně vyrobí málo, takže odmražení spotřebuje víc, než kolik díky němu vyrobíš navíc...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    JIMIQ: Mate niekto prakticke skusenosti s cistenim snehu ohrevom strechy?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak ted kvuli snehu cista nula :D jsem zvedavej jestli a kdy to sleze
    Horsi je ze ve stredu ma snezit jeste vic
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: hmm, projekt je už z roku 2024
    :: OSEL.CZ :: - Umělé podzemní jeskyně s horkou vodou pojmou 90 GWh tepla
    https://www.osel.cz/13435-umele-podzemni-jeskyne-s-horkou-vodou-pojmou-90-gwh-tepla.html
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    tady máte vodní úložiště :D

https://x.com/janrosenow/status/1991155410393272559

1.1 milionu kubíků

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: je to tak. Aby si fotovoltaiku pořádně uchladil, tak by získaná teplota vody byla dost nízká. možná v zimě...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: to mě zajímalo taky a zjistil jsem k tomu že:
    1) největší problém jsou normy, protože s tím hybridem je prostě problém se vejít do všeho, co by se toho mělo týkat
    2) je to těžký a blbě se to instaluje, tak to nikdo nechce dělat
    3) fotovoltaika se chladí hůř než když je samostatně, což zhoršuje účinnost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam