• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: to mě zajímalo taky a zjistil jsem k tomu že:
    1) největší problém jsou normy, protože s tím hybridem je prostě problém se vejít do všeho, co by se toho mělo týkat
    2) je to těžký a blbě se to instaluje, tak to nikdo nechce dělat
    3) fotovoltaika se chladí hůř než když je samostatně, což zhoršuje účinnost
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Me mrzi ze se komercne neprosadily hybridni solarne-termicke panely, asi to melo malo vyhod a hodne neduhu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MARASAN: tak pokud se bavíme o tom co jsem říkal CYBERWOLF tak se náplň nevyměňuje, protože je to průtokový ohřívač, nezamrzne protože tam v zimě prostě nic není, tomu vyvaření bych uvěřil až bych to viděl a sehnat černou hadici odolnou proti UV celkem není problém. Žádný místo na panely ti nezabere, protože to můžeš natáhnout někam kam by se ti prostě nevešly, nehledě na to, že potřebuješ výrazně menší plochu (a i když to už moc nestojí za řeč, tak hřeje i po tmě, dokud je venku víc než ve vodovodu). Veškerá údržba je jednou za rok otočit kohoutek a vypustit a jednou za rok zase napustit. Jedinou vadou na kráse je, že pokud přes léto spotřebuješ do 50 l teplé vody za den, tak nemá moc cenu se do toho vůbec pouštět.

Pokud máš možnost si dát o 4 panely víc tak spadáš do kategorie "nevím co s elektřinou" a to už jsme si před hodinou jsme si řekli, že není o čem se bavit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: u solárně termálního panelu se v zimě můžeš dostat i na 20° ale ozkoušené to nemám, protože chatu zazimováváme. Což nezahrnuje vypouštění venkovního nemrznoucího média z panelů, ale vypouštění konvenčního boileru, který funguje jako výměník (ale má i elektrickou patronu, jako alternativu).

Nemrznoucí směs je na zimu odkloněna do "žebříku", topidla v koupelně, a to se umí pěkně ohřát, když i v lednu vyleze slunce, v únoru pak už zaručeně (systém nejde na zimu jen tak "vypnout", i když člověk vypustí vodu z trubek a bojleru, musí pořád ta směs z panelů někde cirkulovat... to vypouštění na zimu se ale dělalo i s čistě elektrickým bojlerem, samozřejmě, to nemusí řešit ti, kdo objekt nezazimovávají)

Moje myšlenka zhruba taková, že bych tu nádrž, která v případě TČ pro chlazení datacentra slouží jako zásobní studené vody pro chladící fancoily, a která se logicky furt ohřívá, prostě použil jako další výměník pro okruh solárně termálních panelů. V zásadě místo toho topného "žebříku" na chatě. Protože cyklovat to těmi termálními panely musí celoročně, i když už nedosahují použitelné teploty.

V zásadě jsem tady už zmiňoval, že bych si představoval systém s velkou a malou nádrží. Velká nádrž by měla vždy požadovanou teplotu topné vody, tedy pro TČ typicky alespoň lehce přes 50°, čímž se už dá topit nebo ohřívat teplá (pitná) voda, ale mohlo by tam být i víc, ale maximálně něco, o co se člověk ještě nepopálí, takže ne moc. Ve velké nádrži by pak teplota vody byla cokoliv mezi 4 a 90° a zdrojem by byl buď solární panel, nebo přebytky z FV.

Sezóna by začínala s velkou nádrží nahřátou na 90° z termálních panelů, ale ta by na podzim rychle klesala. I když by teplota velké nádrže klesla pod použitelných 50°, pořád by bylo lepší z ní energii přečerpávat do malé provozní nádrže, a doufat, že občasné podzimní sluníčko nebo přebytky z FV přidaj pár stupňů. No a teprve ve chvíli, kdy by se ta nádrž definitivně ochladila na 4°, tak by se TČ muselo přeorientovat z režimu voda-voda na voda-vzduch a místo toho používat nějaký vekovní fancoil se všema problémama typu defreezing, nebo jak se tomu říká. Ale ten moment, než by se to na ten režim přeplo, by šlo maximálně oddálit. Myšlenka je, že na podzim by šlo nějaký čas vydržet s tou akumulovanou horkou vodou, a od února zase už fotovoltaika dává tolik, že by to mohlo TČ utáhnout, a problematická sezóna se omezí třeba na prosinec-leden.

V ideálním případě by šlo v létě zase v té velké nádrži hromadit teplou vodu vzniklou klimatizováním, ale to je asi overkill, protože v létě tak jako tak budou přebytky (ale ty by v ideálním světě vykupovala elektrická síť za dobrou cenu...)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CYBERWOLF: to netvrdim, jen ze posrana hadice se musi vymenit po druhym lete na slunku, obcas v ni zmrzne napln, obcas se vyvari, obcas zaroste, obcas se musi napln vymenit a jediny, co fototermika umi, je ohrivat vodu. Misto toho dam o 4 panely vic a muzu po ohrati vody nabit baterku a zbytek pripadne prodat do site nebo ugrilovat maso na Tefalu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MARASAN: ale ty můžeš mít na střeše pořád tu samou FVE a ještě kolem toho mít nataženou hadici co ti bude ohřívat vodu. Není to buď a nebo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CYBERWOLF: nahrejes si fototermikou vodu a pak uz nemas co s energii ziskanou ze slunce. FVE ti muze dal pracovat na necem dalsim.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MARASAN: jak to?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CYBERWOLF: jestli si udelas fototermicky ohrev vody, tak to je lepsi misto nej "bezudrzbovy" fve a pak mas po ohrati vody jeste nejakou energii navic. To spis fototermika je plytvani.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MARASAN: pokud nevíš co s elektřinou, tak jo. Pokud by ti to stačilo tak na normální spotřebu a třetinu z toho spálíš na ohřev vody a zbytek si vezmeš ze sítě, tak je to takový nic moc.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CYBERWOLF: no ale to je porad vic srani, nez mit FVE a ohrivat vodu elektrikou celorocne bez udrzby, nebo se pletu?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: u předehřívání vody jsem mluvil o TUV. Myslel jsem to tak, že pošleš vodu ohřát předtím, než ji pošleš do kotle. Jinými slovy, máš normální (třeba plynový) kotel a vstup nemáš přímo z vodovodu, ale necháš to předehřát sluníčkem na víc než těch vodovodních 10 stupňů. Naprosto jednoduchá věc co bude fungovat vlastně s jakoukoliv neprůhlednou (to je důležitý aby v tom nezačlo něco růst) hadicí, dokud venku není moc zima. Na zimu hadici vypustíš a pouštíš vodu do kotle z vodovodu.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CYBERWOLF: Jak píše XCHAOS v tom je nemrzka a zamrzání ani přehřívání není problém.
    Já jsem to měl na střeše 15 let a nikdy jsem na to ani nešáhl. Jen před rokem mi odešlo čidlo teploty, tak jsem ho vyměnil a jak se to netočilo, tak měli 160°C. V zimě to fungovalo i při -25°C (ale to bylo takový to pohádkový jasno, jakože ideální zima)

Jinak já mám jen asi 10m2 oken na jih (štíty mám východ/západ) a FVE cca 60m2
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Tak v hodine 7:00-8:00 spotreba 0,919 a dodane teplo 2,1, takze 2,28COP. Venku minus 5,5. A to je vcetne defrostu (ze ktereho voda mi stekla do destovkovy nadrze :)) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: vím, že se opakuju: ale externí oběh mezi panelem a výměníkem není natlakovaný vodou, ale nějakým nemrznoucím fujtajblem, který se dodává v kanystrech s nápisem "Solarten" (a když z toho sákne netěsnostma, má olejovitý charakter). Neposíláš do toho přímo tu topnou vodu, co koluje v radiátorech...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já mám jižní okna 14-15m2 a panely 32m2 (zhruba) :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NIEKT0: jasně, s rourou je vždycky víc starostí než s kabelem. Ale třeba vakuové trubice (tj. ta roura je dvojitá a mezi stěnami je vakuum kvůli izolaci) jsou v rozumné míře odolné i proti mrazu. Ale kdybych to používal na předehřátí vody, tak bych to stejně asi vypustil ještě před tím, než uhodí mrazy.

Nedávno jsem viděl panely na ohřev vzduchu, co si dáš na fasádu někam, kde máš nasávání, takže ti dovnitř jde předehřátý vzduch a dokonce to umějí udělat tak aby byla pasivní cirkulace (třeba když to chceš na chatu), takže vlastně ani nemusíš mít větrák na nucenou ventilaci. Tohle mi přijde jako hodně dobrá věc a pokud ti to někdo neurve, není co by se na tom mohlo rozbít.

Obzvlášť divoký nápad, který se mi zrovna nedaří najít, byla polopropustná fasáda, která má tepelně izolační vlastnosti jako polystyren a může propouštět světlo až na zeď pod tím. Na povrchu to má vrstvu, co se dá zneprůhlednit (hádám že tekuté krystaly nebo tak něco) aby ti to netopilo v létě, kdy to nechceš.

XCHAOS: moje FV má něco přes 20 m2, a okna, když budu počítat i střešní, tak jsem na nějakých 6-7 m2. Dobrý na tom je i to, že to okno funguje i když je venku tak šero, že fotovoltaika ne. Co z toho je a není pořádné nechám na tvém uvážení :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    a mám nastaveno že od -10 má pomáhat elektrokotel zabudovaný ve střevech TČ
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    -10 ještě nebylo od doby co bydlím, nejmíň bylo -7 co si pamatuju, ale nevím kdy a nevím z hlavy jaký byl tehdy COP, nemám jak to jednoduše dohledat, musel bych projíždět každý den od 1.12.24 do 28.2.25 (myslím, že to bylo v tom rozmezí)
    ale taky loni jsme topili na o stupeň (případně až 1,2C) vyšší cílovku, protože ženě bylo víc zima (taky je možný, že dům ještě schnul, nevím jaký to má vliv).
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: No a kolik to je když je třeba -5°C, -10°C, -15°C,..?
    Když je 8°C většinou topit nepotřebuju. Tady bylo ještě po východu slunce -6°C v noci asi o pár stupňů méně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam