• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já začínám přemýšlet výhledově nad bifaciálními panely na plot (opět východ-západ, vertikální), ChatGPT mi to i s 50% zastíněním spočítal na 6,5-8MWh/rok, šestnáct sekcí po dvou metrech (takže 32 menších panelů)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Nevím proč by to měla být katastrofa, ale so be it. To řešení co jsi popisovat chápu, to bylo samo první co jsem chtěl udělat a s čím jsem počítal. Ale věci se mají dneska jinak. Panely jsou tak levné že z toho chci postavit přístřešek pro auto cca 6x3,7-4m střecha s mírným skonem na jih a pak jedna stěna 6bm panelů na výšku na kolmo. Odhadem min 7,2kW. Chci co nejvíce omezit nárazový proud do baterií. Ok asi není problém pro obě větve snížit maximální proud. Protože pokud ho bude víc já ho stejně nevyužiju a je mi to šumák. To je důvod proč jsem snížil maximální proud ze 120A na 80A dokonce celé léto to jelo na 60A. Nejde o to že by to ta baterie nebo BMS nezvládla, to vůbec. trvale tam může jít 200A nárazově 400A. Baterie to dají také s prstem v nose. Ale po letech může být problém balancování článků které je 2A. Čím pomaleji nabíjíš tím lépe balancuješ.

A zastávám názor že celý systém musí být funkční i bez BMS to je prostě jen ochranný prvek, který by sám o sobě neměl nikdy odpojovat a nebo a regulovat baterii v případě že něco selže.

Tedy zatím jediné řešení je novou větev prdnout na tracker který bude také omezen výkonem (to je mi jedno takže když nastavím že tam poleze max 60 nebo klidně jen 40A je to naprosto v pohodě. Ale chci aby měl co nejmenší odběr. Proto ho tam ideálně vůbec nechci.

A nebo tam naopak prdnou ten samý měnič pro případ redundance kdyby jeden odešel a tím druhým rovnou ládovat BEV. Bez omezení.

Dneska prostě má smysl výrazně přepanelovat. Ale chybí mi prvek který by omezoval v té větvi proud (podobně jako zátěž) . Na měnič 6,4kW nemůže narvat 20 nebo třeba 50kWp i přes to, že ty z toho chceš maximálně vždy odebírat jen těch 6,4kW, jen to chceš posílit v době kdy nesvítí. Ta výkonová rezerva tam moc není. Součástky na to nejsou dimenzovány.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: nevím, tvoje postupy mi přijdou jako docela recept na nějakou katastrofu, když to čtu mezi řádky, ale základní situaci objektu asi chápu.

Invertory Deye mají od začátku vstup na dva chainy, ale to asi není tvoje situace. Já jsem u jižného chainu uvažoval umístění na jižní fasádu tak, že vlastně v léta v poledne tam dopadá stín, ale když jsem teď v zimě vyhodnocoval, jak dlouho dopadá slunce na různá místa, tak většinou je to stejně tak hodina za den a je otázka, jak by k téhle soběstačnosti vlastně ta investice přispěla.

Při troše bastlení samozřejmě jde na vstup spínače připojit cokoliv, třeba i nějakej sensor na proud, v úplně nejhloupějším uspořádání přece tohle řeší pojistka: normálně si oba chainy připojíš přes jističe, které dohromady ještě ten invertor snese, no a na léto to vypneš ručně, ale když by nečekaně zasvítilo, tak jeden z chainů vypadne (možná ten silnější, kterej tam chceš naopak nechat připojenej, no ale tohle je jen pojistka pro případ, že to zapomeneš odpojit).

Vlastně už to chápu: to co potřebuješ je něco jako jistič, kterej se ale po nějakým daným timeoutu, kdy je šance, že proud už tam nebude, znovu sám nahodí :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Na fotce asi nic zajímavého neuvidíš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Nemám východní a západní fasádu. všechno bude na jih jen to bude pod jiným úhlem. Většinou kolmo + zastřešit parkovací stání.

WARBABY8: Nemám nic extra co by bylo tak spešl aby tě to zajímalo.

6,4kWp 22° střecha na JJV rozdělená na 4 stringy (abych se cca vešel do 120V) spojená až před měničem 2S-2P. Každej string vlastní kombi box už na střeše. Plech. střecha vše pospojováno a uzemněno. LPS zatím nerealizovaná z důvodu skalního podloží a jeho velmi proměnlivé vodivosti.

No a pak pár dalších pojistek, jističů a odpínačů

Měnič tuším tenhle: https://www.kaufland.cz/product/533439158/?kwd&source=pla&id_unit=390395056955&gad_source=1&gad_campaignid=19004423757 jen je to ta neočesaná verze.
    ideál na 1x25A.

Baterie složená z 16ti článku REPT 295Ah + má oblíbená JK.

No a teď řeším jak efektivně přidat další panely pro větší soběstačnost. Listopad-Unor. Jedna možnost je krmit rovnou baterku, ale pak musím použít další tracker a navíc tam není kontrola maximálních proudů do baterie dříve než v BMS. Ta to sice dá s prstem v nose, ale nechci aby to bylo jen na ní
    Není to tak elegantní jak bych si představoval. Raději bych používal jen jednu all in one krabici.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: já sice chápu kam míříš, ale mohl bys to vyřešit tak, že třeba paralelně připojíš panely na východní a západní fasádě. Nikdy nebudou osvětlené současně...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: kdy už prosím tě dodáš nějaké fotky z té tvé instalace? Tohle by mě fakt z profesního hlediska strašně moc zajímalo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: No abych neusmažil jednotku, která je skoro na limitu. Sic mám už tak omezení proudu z maxima 120A na 80A (víc nepotřebuju) Ale úplně přepanelovt to nemůžeš. Ono se tam asi ty špičky dostanou. No a já bych chtěl mít min jednou tolik panelů. Tedy 12,8kWp
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: Jaký smysl to má vypínat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    Hele řešili jste někdo připojení dalšího pole FV do stávajícího systému přes stejný střídač za horších světelných podmínek, který by se připojoval/odpojoval na základě protékajícího proudu?

Bylo by to fakt za hodně snížených světelných podmínek, ale i tak DC na to nebude zrovna super. Navíc sledovací relé taky může selhat a co pak? Jen jsem se chtěl vyhnout samostatnému dalšímu trackeru přímo na baterii.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    v D27d elektromobil je VT stejný jako D02d a NT stejný jako mám já NT, takže rozdíl 2,2 na kWh po dobu osmi hodin.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: no ale já mám levnou distribuci i na ten VT - 0,8kč/kWh nějak
    příští rok předběžně má klesnout distribuce v NT o 0,1 a ve VT o 0,1 vzrůst, tak bude rozdíl ještě markantnější

Regulované ceny elektřiny v roce 2025 | Ušetřeno.cz
    https://www.usetreno.cz/regulovane-ceny-elektriny-2023/
    v D02d je distribuce 2,54-2,63, Prahu nepočítám
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    JIMIQ: to bude spot, bych řekl.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Hm to teda nie je nic moc uspora, ked si vezmem ze za distribuciu zaplatim stejne, to sa na ten tarif pre elektromobil zatial asi vykaslem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ELIJEN: co to je za tarif? Ja mam v D57d 4,16 NT a 5,13 VT
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CYBERWOLF: O víkendu byla uplně bílá obloha a FVE dala 20 kWh/den. Dneska sice asi jen 0.5 kWh, ale zase jsem nabil v noci za 4 Kč baterie a část dne nemusel kupovat za skoro 14 Kč.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Ja teda vcera dostal 0,4 a dnes 0,5 i se snehem, takze bez by to mohlo byt 2 a 2 :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: slunce je stejně tak nízko, že by ti to udělalo prd i bez sněhu. Je zima, se s tim smiř. Já včera vypnul i střídač a nezapnu ho dokud nebude příhodnější počasí. Takže možná ve čtvrtek.

NIEKT0: jde to prostě tak, že do těch panelů pustíš proud (mají odpor, tak hřejou) ale nedělá jim to dobře a jelikož se sníh udrží pár dní v roce, tak nemá moc smysl to řešit.

Jinak z mojí zkušenosti začne i několikacentimetrová vrstva sama sjíždět jakmile vysvitne slunko. Spálit kWh ze sítě, abys dostal půl kWh ze slunce oproti situaci, kdy bys to neřešil, mi přijde kontraproduktivní
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    STETKINS: No hlavna motivacia je, ze mam objekt ktory je blbo dostupny (a strecha vysoko, aj keby som tak fyzicky bol). Narazovo to mozem brat aj zo siete asi, nemusi sa to vratit spat za den vyroby.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    NIEKT0: nepřišel jsem na to, jak to udělat aby to mělo ekonomický smysl. Leda, že by jsi měl nějaké zbytkové teplo a fouknul to pod panely, aby ten sníh sklouznul. Prostě takhle v zimě stejně vyrobí málo, takže odmražení spotřebuje víc, než kolik díky němu vyrobíš navíc...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam