• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8: hele to bych teda neřekl, řešili jsme jaký použít 10kW střídač a většina jich už je naopak aktivně chlazených. Taky ty pasivní se běžně hřejou na 65°C a to už mi přijde být docela dost. Zajímalo by mě jaký vliv to má na životnost...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já si dokonce myslím že kdybch tam prdnul další 2kg hliníku, tak to může bejt pasivní i na max výkon. A asi si s tím jednou vyhraju, ale není to na pořadu dne. stálo to asi 12kKč? Včetně dopravy a přišlo mi to druhý den. To je prostě něco co té Číně strašně oceňuju. To české řešení reklamací je prostě bolest.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Já s tím do toho šel, pořád to "cuki solůšn", je pro mě energeticky výhodnější. V klidu to žere nějakejch 32-35W komplet.

Ty větráky naprázdno (klasika 100mm) žerou asi 0,5-3W. Spíš mě vadí že to prostě jede zbytečně. Schválně jsem to teď měřil odebírám trvale asi 1200-2kW a ten vzduch na výstupu má 22°C
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: obecně střídače do 10 kW (Třífázové!) jsou většinou pasivně chlazené, ty sis pořídil 1F zmetka, který prostě má daleko vyšší proud než kdyby to byl 3F střídač s tím jsou spojené i vyšší ztráty a tím i vyšší potřeba chlazení. Jen připomenu, že ztráty rostou s druhým kvadrátem proudu. Tak holt musíš větrat. Holt to jsou ty "CUKI solůšns" ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Ne tohle je u všech těchto typů. Trochu mi přijde, že se s tím u těch měničů nikdo nezabývá obecně. Stačí se odívat na ten paskvil u Victronu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: nejsou tam ty větráky prostě přišroubovaný obráceně?
    CUKI
    CUKI --- ---
    KASPAREK: To je právě to teplotu to evidentně snímá a reguluje taky. Tohle vůbec nechápu. Stejně jako směr foukání. Je tedy možné že klíčové prvky jsou nahoře, tak studený vzduch nejdříve tam, ale to se dá vyřešit snad jinak. Nejhorší je že to není jediný měnič, ale cca polovina světového trhu v této domácí kategorii. Fakt nechápu. Jako jo má to řešení. Narvu tam adekvátní rezistor a nainstaluju tam nějaký profi větrák s teplotním čidlem. Ale vzhledem k tomu, že mi to jinak nevadí to asi jen tak řešit nebudu. Vadí mi že ten provoz by mohl být energeticky ekonomičtější. Což třeba teď v zimě dává smysl. Teprve včera mi asi po deseti dnech roztál sníh na střeše. Když to jede autonomní režim, tak je to citelné.
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    KASPAREK: tim jsem chtel jenom rict, ze podle me jedinej duvod proc u levnejch invertoru kde bezi vetrak nonstop je setreni na extra obvodech co by hlidali teplotu a ridili spinani vetraku, jinak nevim
    KASPAREK
    KASPAREK --- ---
    CUKI: moje modry stesti ma dva vetraky nahore, co foukaj tim rozumnym smerem a spinaj jenom kdyz je tam stabilni odber pres 600w kontinualne nejakou dobu, na mensi pumpu na vodu co bere kolem 500w ani nesepnou. Tak to vypada ze se tam inzenyri neboji toho ze by se vetraky nerozjeli bez pouzivani.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To mě na tom sere. Ale protože je to 1f, tak i tak to žere znatelně méně než klasika.

MARASAN: No já jsem přesvědčenej že pokud není zásadní load, tak by to bylo ok i bez nich. Spíš mi to přijde jako serverový bezpečností prvek, tam větráky taky jedou trvale, protože nejčastější závada je, že se nějakej po zastavení už nerozjede, podobně jako disky :-D
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: jestli to nehreje prave kvuli tem vetrakum, co?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako já měl taky zato, že aktivní chlazení maj jenom takový ty velký průmyslový. Tohle ti žere další watty navíc, že jo...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak oni za prvé moc necvakaj. A přes zeď nejsou slyšet vůbec, ale ty větráky pokud jsi u toho slyšíš no. Navíc to fouká nepochopitelně zezhora dolů... A za mě většinou dost zbytečně. Oni se nikdy nevypnou úplně i když to není potřeba. Nijak zásadně to nehřeje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: a to ti tam necvakaju ziadne relatka?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: větráky. To je zásadní fail těchto klonů Já mám ten měnič 2m od postele, tak to řeším.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    H_U_N_T_E_R: chápu. Ovšem musíš počítat s proudem kolem 20A na vstupu step-upu, což je dost. Potřebuješ 1 kW step-up, já vím o velikostech typu 400W a 600W, co se dají koupit za jednotky tisícikorun. Nabíjet jednu baterii dvěma step-upy zapojenými paralelně by mělo být možné (otestováno), navíc si tím vyřešíš i snížení proudu na vstupu nebo to, že ten 600W panel asi zapojíš přes jeden step-up a ty slabší paralelně přes druhý, aby napětí u těch paraleleně zapojených věcí bylo zhruba stejné.

Jakékoliv praktické výsledky mi zajímají, včetně konkrétního objednaného typu, protože já s hledáním zapojení toho solárního kola nejsem hotov. Ale Genasun na 54.6V kdyby nestál nesmysl, by mi vlastně pořád zajímal, protože je to asi dost standard, i když proti čínskému noname několikanásobně předražený..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: co může v takovém měniči vibrovat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: J myslím že už jsem tu něco dával, ale asi už jsem to smazal, protože nebylo místo. Teď nemám svůj aktuální počítač, takže nemám fotky, až budu klidně jsem něco dám, ale nic extra na tom neuvidíš. Jediné co jsem víc řešil jsou vibrace měniče. Tkže jsem si svařil ocelovou k-ci která je přidělaná je stěně přes siletblok a vrchní deska je k-ci přes druhý. Funguje to parádně. Neuslyšíš nic ani když si dáš ucho přímo na tu zeď.
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    XCHAOS: já bohužel nemám místo, abych dal 2x velký panel vedle sebe. Tzn. umím mít s nějakým "stejným zastíněním" jen 1x600wp a pak několikrát 2x200wp. Takže se vždy vyhrabu na cca 40-50V
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    H_U_N_T_E_R: genasun používají účastníci SunTrip, protože se hodí na baterie k elektrokolu, ale je dost drahej. Na aliexpresu a takivých místech jsou koupit řádově levnější noname

Výhoda step-up nabíječek je, že paneky můžou být paralelně, ale potom je potřeba hlídat, aby nepřekročily povolený proud.

Mě step-down ze série překračující napětí baterie cca 2x (ne o kousek) přijde účinější, alenje fakt, že 100V už ndní žádný slaboproud...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: Ale no tak... pořád po lidech chceš, aby sem něco nahazovali... tak pojď taky s kůží na trh ne ;-)
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    Nemáte někdo tip na MPPT boost controller? Našel jsem jen genasun (https://genasun.eu/products/genasun-gv-boost-8-lithium-56-8-volt-mppt). Máte někdo zkušenosti? Případně jiná značka?

Díky
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Schllieger mi poslal newsletter s doporučením jak si nastavit baterii na zimu. Pozvedl jsem obočí kamsi na temeno hlavy a říkám si, která umělá inteligence jim tohle asi poradila:

Na zimní období (1. říjen – 1. březen) si nastavte ❄️

Režim TIME OF USE MODE, který umožní udržovat baterii v optimálním rozmezí a zajišťuje její pravidelné dobíjení.

Ideální je nabít baterii během dne na 40–60 %, a to v pondělí, středu, pátek a neděli.
    Jednou týdně by měla baterie dojít na 100 %.
    U baterií PYLON a GENERAL je místo toho vhodné zvolit režim ENABLE FORCE FULL CHARGE.
    Doporučený čas automatického nabíjení je mezi 3:00 a 6:00 ráno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam