• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Tak oni za prvé moc necvakaj. A přes zeď nejsou slyšet vůbec, ale ty větráky pokud jsi u toho slyšíš no. Navíc to fouká nepochopitelně zezhora dolů... A za mě většinou dost zbytečně. Oni se nikdy nevypnou úplně i když to není potřeba. Nijak zásadně to nehřeje.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    CUKI: a to ti tam necvakaju ziadne relatka?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: větráky. To je zásadní fail těchto klonů Já mám ten měnič 2m od postele, tak to řeším.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    H_U_N_T_E_R: chápu. Ovšem musíš počítat s proudem kolem 20A na vstupu step-upu, což je dost. Potřebuješ 1 kW step-up, já vím o velikostech typu 400W a 600W, co se dají koupit za jednotky tisícikorun. Nabíjet jednu baterii dvěma step-upy zapojenými paralelně by mělo být možné (otestováno), navíc si tím vyřešíš i snížení proudu na vstupu nebo to, že ten 600W panel asi zapojíš přes jeden step-up a ty slabší paralelně přes druhý, aby napětí u těch paraleleně zapojených věcí bylo zhruba stejné.

Jakékoliv praktické výsledky mi zajímají, včetně konkrétního objednaného typu, protože já s hledáním zapojení toho solárního kola nejsem hotov. Ale Genasun na 54.6V kdyby nestál nesmysl, by mi vlastně pořád zajímal, protože je to asi dost standard, i když proti čínskému noname několikanásobně předražený..
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: co může v takovém měniči vibrovat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: J myslím že už jsem tu něco dával, ale asi už jsem to smazal, protože nebylo místo. Teď nemám svůj aktuální počítač, takže nemám fotky, až budu klidně jsem něco dám, ale nic extra na tom neuvidíš. Jediné co jsem víc řešil jsou vibrace měniče. Tkže jsem si svařil ocelovou k-ci která je přidělaná je stěně přes siletblok a vrchní deska je k-ci přes druhý. Funguje to parádně. Neuslyšíš nic ani když si dáš ucho přímo na tu zeď.
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    XCHAOS: já bohužel nemám místo, abych dal 2x velký panel vedle sebe. Tzn. umím mít s nějakým "stejným zastíněním" jen 1x600wp a pak několikrát 2x200wp. Takže se vždy vyhrabu na cca 40-50V
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    H_U_N_T_E_R: genasun používají účastníci SunTrip, protože se hodí na baterie k elektrokolu, ale je dost drahej. Na aliexpresu a takivých místech jsou koupit řádově levnější noname

Výhoda step-up nabíječek je, že paneky můžou být paralelně, ale potom je potřeba hlídat, aby nepřekročily povolený proud.

Mě step-down ze série překračující napětí baterie cca 2x (ne o kousek) přijde účinější, alenje fakt, že 100V už ndní žádný slaboproud...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: Ale no tak... pořád po lidech chceš, aby sem něco nahazovali... tak pojď taky s kůží na trh ne ;-)
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    Nemáte někdo tip na MPPT boost controller? Našel jsem jen genasun (https://genasun.eu/products/genasun-gv-boost-8-lithium-56-8-volt-mppt). Máte někdo zkušenosti? Případně jiná značka?

Díky
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Schllieger mi poslal newsletter s doporučením jak si nastavit baterii na zimu. Pozvedl jsem obočí kamsi na temeno hlavy a říkám si, která umělá inteligence jim tohle asi poradila:

Na zimní období (1. říjen – 1. březen) si nastavte ❄️

Režim TIME OF USE MODE, který umožní udržovat baterii v optimálním rozmezí a zajišťuje její pravidelné dobíjení.

Ideální je nabít baterii během dne na 40–60 %, a to v pondělí, středu, pátek a neděli.
    Jednou týdně by měla baterie dojít na 100 %.
    U baterií PYLON a GENERAL je místo toho vhodné zvolit režim ENABLE FORCE FULL CHARGE.
    Doporučený čas automatického nabíjení je mezi 3:00 a 6:00 ráno.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KURVADRAT: Kombiboxy tam jsou z důvodu ochrany. Pokud mi do toho praští blesk, tak se to odpojí a nebo vyhoří už na střeše. Na tu střechu se dostaneš i po dvaceti pivech. Střecha mi začíná pod úrovní okolního terénu. Ale měřit to můžeš i dole ve sklepě u měniče.
    Elektrikáře nezajímá vlastní spotřeba zařízení mě ano. Já mám střechu už tejden pod sněhem.

Tedy chci naopak měnič co nejslabší protože ze vzrůstajícím výkonem vzrůstá lineárně i vlastní spotřeba. BTW 11kW měnič stál stejně co 6k2W :-D

Tedy já bych ocenil aby byl bezpečně omezený proudově. Ono kdybych tam měl při stejném napětí dvojnásobej panelů asi by to přežilo, ale žádný výrobce na trhu tohle přepanelování nedoporučuje i přes to že si můžeš proud sám omezit SW jak chceš.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: 16 dvoumetrových dvoumetrových panelů budeš mít nějakých 8 kWp. To by ti s 200V dělalo 40 A. Jak tlustej kabel budeš mít aby ty ztrátu nebyly velký?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: pokud to dáš do série, což extra chain dáš z principu, tak tam bude vysoký napětí, což je potenciálně nebezpečný, ale ztráty tam nebudou velký. 200V stejnosměrných pošleš úplně stejně, jako by si poslal 230V střídavých prodlužkou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: nechápu, že lidem nepřijde fotovoltaika jako krásná, hmm.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    JIMIQ: tak když ti to spočítal ChatGPT, tak to nemůže bejt špatný.

Jako slyšel jsem, že si lidi dávají panely místo plotu, protože to nevyjde o tolik dráž než jiná výplň a dělá to elektřinu, ale ta účinnost bude stát za prd, budeš mít ztráty na stejnosměrném vedení, protože bude dlouhý a pokud si sousedovi fakeni začnou hrát s míčem místo telefonu, tak ti to nemusí moc dlouho vydržet. A jestli máš plot někde na návětrné straně, tak ti to může uletět při první větší vychřici.
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    CUKI: To je problem, ze jsou pak slozitejsi bezpecnostni pravidla? Elektrikar proste pouzije spravne dimenzovane komponenty a je to. Co myslis tim "Odpínání DC při takových parametrech"? Odpojovace do 1000VDC stojej par stovek. Nebo snad mluvis o odpinani panelu v zatezi? Slovem "kombibox" myslis combiner box? Ten nemam na elektrarne zadnej, ac mam dva stringy. Kdyz mam stringu vic, tak mi prijde lepsi pouzit menic s vice vstupy. Tebou zminovane porovnavani stringu mezi sebou je pak o malinko jednodussi. Lezeni po strese s multimetrem bych slovem super urcite nenazyval.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: tam je na jedné straně sousedův barák a na druhé můj :D mohl bych dát na jižní stěnu odhadem 8kWp, ale to mi určitě nedovolí nikdy žena :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: no, v zimě bych sázel na jednostranné na plotě, směr jih.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    já začínám přemýšlet výhledově nad bifaciálními panely na plot (opět východ-západ, vertikální), ChatGPT mi to i s 50% zastíněním spočítal na 6,5-8MWh/rok, šestnáct sekcí po dvou metrech (takže 32 menších panelů)
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Nevím proč by to měla být katastrofa, ale so be it. To řešení co jsi popisovat chápu, to bylo samo první co jsem chtěl udělat a s čím jsem počítal. Ale věci se mají dneska jinak. Panely jsou tak levné že z toho chci postavit přístřešek pro auto cca 6x3,7-4m střecha s mírným skonem na jih a pak jedna stěna 6bm panelů na výšku na kolmo. Odhadem min 7,2kW. Chci co nejvíce omezit nárazový proud do baterií. Ok asi není problém pro obě větve snížit maximální proud. Protože pokud ho bude víc já ho stejně nevyužiju a je mi to šumák. To je důvod proč jsem snížil maximální proud ze 120A na 80A dokonce celé léto to jelo na 60A. Nejde o to že by to ta baterie nebo BMS nezvládla, to vůbec. trvale tam může jít 200A nárazově 400A. Baterie to dají také s prstem v nose. Ale po letech může být problém balancování článků které je 2A. Čím pomaleji nabíjíš tím lépe balancuješ.

A zastávám názor že celý systém musí být funkční i bez BMS to je prostě jen ochranný prvek, který by sám o sobě neměl nikdy odpojovat a nebo a regulovat baterii v případě že něco selže.

Tedy zatím jediné řešení je novou větev prdnout na tracker který bude také omezen výkonem (to je mi jedno takže když nastavím že tam poleze max 60 nebo klidně jen 40A je to naprosto v pohodě. Ale chci aby měl co nejmenší odběr. Proto ho tam ideálně vůbec nechci.

A nebo tam naopak prdnou ten samý měnič pro případ redundance kdyby jeden odešel a tím druhým rovnou ládovat BEV. Bez omezení.

Dneska prostě má smysl výrazně přepanelovat. Ale chybí mi prvek který by omezoval v té větvi proud (podobně jako zátěž) . Na měnič 6,4kW nemůže narvat 20 nebo třeba 50kWp i přes to, že ty z toho chceš maximálně vždy odebírat jen těch 6,4kW, jen to chceš posílit v době kdy nesvítí. Ta výkonová rezerva tam moc není. Součástky na to nejsou dimenzovány.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam