JIMIQ:
Já ale neposuzuju "úspěšnost" tvé instalace. To sem psal několikrát, že ta se asi shodneme. Jen se mi prostě nelíbí to tvrzení o výhodnosti tepelného čerpala na základě těch divokých výpočtů.
Prostě je dobré si spočítat ten základ a pak vždy každou další aditivní technologii. FVE+TČ dohromady dává smysl málo kde a v bytové výstavě je toho jako šafránu.
Protože FV je mnohem levnější a životnější záležitost než TČ a hlavně řeší veškerou energii, dovoluji si počítat s TČ jako tím posledním řešením co dává smysl. Ve výsledku to TČ pojede s velmi nevýhodným (daleko za katalogovými hodnotami) COP. Návratnost je úplně mimo mísu.
TČ má své kvality a užitečné řešení jinde. Na tohle
WARBABY8: jsem u tebe narážel. A plně s tím souhlasím. Prostě ta (dneska velmi levná) FV to nasazení TČ posunuje strašně mimo smysl.
Jo dovedu si představit řešení s nějakou velkou AN, větší TZ a zároveň nízkoteplotním topením (podlahovka). Navíc velká spotřeba TUV. Tak to TČ může být velmi vhodné.
JIMIQ: 9M2Kč je na dnešní průměr poměrně pěkná cena. Já bych to svoje taky za ty prachy už taky nepostavil. Hlavně by to nemělo smysl. Protože cen mé práce na dnešní peníze je třeba 4-5M Kč. To je docela zajímavý poznatek. Protože inflace se projevila převážně na ceně práce nikoli materiálu. Ten může být mnohdy i levnější než před 20ti lety. Ve výsledku by mě to stálo dneska třeba mega. Ježe ta práce se za tu dobu zdražila třeba 4x! Takže ve výsledu by mělo smysl stavět jinak.