• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: myslíš ten, že Čína je momentálně v tomhle oboru naprostá špička a Evropa jí nesahá ani po kotníky?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A ještě teda asi bude rozdíl mezi panelama co mají od 90. let ve švýcarsku a čínskýma panelama co máme na střechách my :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: tak ta záruka je, že to po těch letech bude mít nějaké procento původního výkonu, ne že se to samo zničí. Otázka je, kdy začne dávat smysl to vyměnit, protože 20% menší výkon panelů znamená víc jak 20% menší výkon elektrárny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARASAN: tam po počátečním nadšení měli vždycky problém právě s životností. Tady u toho je řeč u klasickém křemíku, skoro nic jiného se těch 25+ let testovat nemohlo...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XCHAOS: jak je to asi ve skutecnosti s perovskitama? Asi ne tak ruzovy, zatim.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Goodbye to the idea that solar panels “die” after 25 years. A new study says the warranty does not mark the end, and real-world performance can last for decades
    https://www.ecoticias.com/en/goodbye-to-the-idea-that-solar-panels-die-after-25-years-a-new-study-says-the-warranty-does-not-mark-the-end-and-real-world-performance-can-last-for-decades/26007/
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CYBERWOLF: U nás od neděle žhne.
    Takže za poslední týden to mám takhle :-D

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STETKINS: já mám 85 kWh, ale za celej leden
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Já jsem s lednem zatím dost spokojený. V lednu zatím krásných 465kWh a tady na severu ještě dnes svítí, takže dnešní zatím na 45,5kWh :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    už mám leden o 14% lepší než prosinec :) spokojenost
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Už je asi sluníčko pod lepšim úhlem a FVE dává i když je pod mrakem. Zatim máme vyrobeno 10 kWh.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    FORELLI: dneska to zas tak strašný neni, možná i kWh bude :)
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    Krásné, plně soběstačné, čtyři dny jsou za námi a teď zpátky pod pokličku :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: No s tím dokupováním baterek to není tak jednoduché. A většinou kontraproduktivní. Ty potřebuješ, aby baterie měla co neideálnější napětí vůči střídači.
    A většinou se to dělá tak že máš baterie, které skládáš paralelně. A samotná k-ce je S-P Krom toho že přidáním další baterie nakonec stejně nic nezískáš. Životnost těch systému je dost marná. Nedávno jsem měl rozebranou jeden pylontech. A opravdu bych do toho nešel.
    Dneska je nespolehlivější řešení jít cestou klasických LFP s co nejmenším počtem kusů. A spojovat je pouze jednou do série a chránit kvalitní BMS s velmi výkonným balancerem.

Pytlíkové články S-P jsou na pytel :-D

Na baterii bych se zaměřil nejvíc.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DZODZO: CUKI: nad 10kWp je tam nějaká vyhláška , která by to celé prodražila o další bezpečností prvky - odpojovače nebo optimizery - každopádně o moc víc bych stejně na JV a JZ stranu nedostal (jsou tam i střešní okna totiž), takže pokryto bude dostatečně snad.

Baterku můžu dokoupit, když se ukáže, že to nestačí. V létě si myslím, že problém nebude; kolik je zimních dní, kdy svítí natolik, že by to nabilo i velkou baterku? Zároveň bych chtěl zkusit softwarové řešení - tj. natopit bojler na vysokou teplotu, aby bez problemu vydržel do rána, případně zvýšit teplotu topení a "natopit" barák - když vypnu topení přes noc tak teplota klesne tak o 1-2°C (ty 2°C dolů už jsou když je velká kosa venku, hodně pod -10 a to tu často nebývá)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Neuvádíš cenu, takžě těžko posoudit co je drahé nebo levné. Osobně panely s dnešní cenou 4-5Kč/kWp už prostě jedině pokrejt celou střechu.
    Co se týče baterie, tak ta je hodně malá. já mám třeba 16kWh předevčírem jsem nabil dopoledne a vydržel do rána (ráno -13°) vcelku v pohodě. Jenže včera ač bylo slunce asi dost podobně, tak námraza na panelu a výkon byl dost malý, takže už večer jsem přepínal na sít.

Kdybych to dělal znova tak tu baterku budu dávat větší. Dneska už bych se do stejné částky (cca 40k Kč) vešel i s vetší.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: ber to, vypadá to dobře
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pokial ti to distributor povoli, tak ber co najvyssi vykon co sa ti vleze na strechu, s tym povinnym vykupovanim uz je stejne jedno ake mas pretoky, takze v lete ti to bude jedno a v zime mas aspon nejaku rezervu naviac
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    dostal jsem zajimavou nabidku na FVE na klíč na náš domek, že mi to vychází dobře i bez dotace, jsou tam samozřejmě kompromisy kvůli ceně:
    10kWp panelů Talesun BISTAR TP6L72MH-450W - výhodná cena se točí okolo těchhle panelů - vím, že jsou už starší technologie, ale nevidím v tom háček - na střechu se mi jich vejde víc než kolik chci, takže větší rozměry mi nevadí. Nebo je s nima ještě nějaká jiná potíž?
    10kWp střídač (SOLINTEG) Inverter MHT-10K-40 - čína, ale nenašel jsem nic proti, akorát staré stížnosti na bugy, které už byly vyřešeny opravou firmwaru
    7.8kWh baterka - chtěl jsem větší, ale pak mi nevycházela návratnost rozumně. Nebo je to past? Podle měření by mi to na večerní a noční provoz mělo bez problému vystačit a kdyby se letos ukázalo, že ne, tak jak dle výrobce, tak dle firmy není problém koupit a zapojit další krabice (do max rok starého systému)

10kWp je sice zbytečně moc, pro mě by dávalo spíš smysl nějakých 7-8kWp, ale vzhledem k tomu, že panely se na střechu vejdou v pohodě, jsou "za hubičku" a cena menšího střídače je skoro stejná; práce by byla o něco levnější kvůli míň panelům, ale říkám si, že radši předimenzovat panely na střeše, kde si to sám nerozšířím.

Je v tom nějaká past, prosím? Sám si to dělat nechci (něco montovat na střeše se bojím a na el. část nemám kvalifikaci a věci, co bych zvládl sám jsou v tomhle celkem minorita, tak se mi to nechce řešit, mám své práce dost) - to avizuju dopředu :-)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CYBERWOLF: já jsem jako odběratel u PRE, ale prodávám skrz enerspot, takže ti asi nepomůžu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam