• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: jo, však jsme tomu šli naproti a ještě jsme se za to plácali po zádech. Jako obvykle.

S tou levnou pracovní silou už to neni co bylo (pokud nenasadí ujgury nebo tak), ale mají levnou energii a cokoliv chtějí protlačit má státní podporu na všech možných úrovních. Viz TEMU (který, dle mého názoru, existuje jen jako nástroj pro škrcení cizí ekonomiky), kde máš věci co by byl problém za tu cenu vůbec dovézt, natož pak ještě z něčeho vyrobit (třeba nerezový trychtýř za 7 korun a tak).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Takhle to IMHO nefunguje. Za produkt je ve výsledku zodpovědej prodejce, tedy není rozdíl v tom jestli to koupíš z Číny a nebo od nás. Ale mi se dobrovolně zbavili možnosti to vyrábět u nás. A dneska už se nechytáme do toho nez nějaké smysluplné celní politiky už nejde nastoupit. Nemůžeme z ničeho nic rozjet výrobu v tak masivním rozsahu abychom byli konkurenceschopný.
    A ty kecy že v Číně ta práce stojí míň už dávno tak moc neplatí. Oni jsou efektivní a to je ta výhoda. Navíc stát jede opravdu úspěšnou obchodní strategii. U náš to tak maximálně stát podělá.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: což je běžný čínský modus operandi. Nebo, když to zobecním, tak si nastavíme normy podle toho co zrovna vyhovuje hlavním tahounům, takže dostanou náskok, číňani ty normy pak papírově splní (v tomhle jsou mistři světa) a začnou to dělat levněji, takže ty tahouni, na které jsme ušili normy, to přestanou dělat a ten náskok už je pro číňany.

No a takhle si tu žijeme :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jo a ještě na škole v druhé půlce devadesátek jsme se učili, že dominantní byly Japonci hlavně Sharp a Kyocera. Skoro polovina celosvětové produkce. Ale k jakému datu do bylo, to si nepamatuju. Čína začala růst raketově až po finanční krizi. Kdy nadvýrobou radikálně spadla cena a v Evropě to přestalo mít smysl vyrábět.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: BP Solar a AEG třebas. Něco měli tuším Švýcaři. Já mám 32let starý panel od Photowatt, je tam made in EU, ale kde netuším.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WARBABY8: já myslím, že to tehdy dělali ve vělkém akorát amíci (možná že i v číně, ale furt amíci), ale je to dávno, ruku do ohně bych za to nedal.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Kusovky byli, ale ten technologický prim už dávno nemáme ani na dohled.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: pokud vím, tak v Evropě i v Americe se panely vyráběly, ale skončilo to podobně jako střídače a baterky... Evropa si furt na něco hraje a svět jí utíká...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WARBABY8: tak Evropa panely nedělala ani v těch 90. letech, ne?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: myslíš ten, že Čína je momentálně v tomhle oboru naprostá špička a Evropa jí nesahá ani po kotníky?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    A ještě teda asi bude rozdíl mezi panelama co mají od 90. let ve švýcarsku a čínskýma panelama co máme na střechách my :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: tak ta záruka je, že to po těch letech bude mít nějaké procento původního výkonu, ne že se to samo zničí. Otázka je, kdy začne dávat smysl to vyměnit, protože 20% menší výkon panelů znamená víc jak 20% menší výkon elektrárny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARASAN: tam po počátečním nadšení měli vždycky problém právě s životností. Tady u toho je řeč u klasickém křemíku, skoro nic jiného se těch 25+ let testovat nemohlo...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    XCHAOS: jak je to asi ve skutecnosti s perovskitama? Asi ne tak ruzovy, zatim.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Goodbye to the idea that solar panels “die” after 25 years. A new study says the warranty does not mark the end, and real-world performance can last for decades
    https://www.ecoticias.com/en/goodbye-to-the-idea-that-solar-panels-die-after-25-years-a-new-study-says-the-warranty-does-not-mark-the-end-and-real-world-performance-can-last-for-decades/26007/
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CYBERWOLF: U nás od neděle žhne.
    Takže za poslední týden to mám takhle :-D

CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STETKINS: já mám 85 kWh, ale za celej leden
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    Já jsem s lednem zatím dost spokojený. V lednu zatím krásných 465kWh a tady na severu ještě dnes svítí, takže dnešní zatím na 45,5kWh :-D
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    už mám leden o 14% lepší než prosinec :) spokojenost
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Už je asi sluníčko pod lepšim úhlem a FVE dává i když je pod mrakem. Zatim máme vyrobeno 10 kWh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam