• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: souhlas, ale řešení není ani nedělat nic, resp nechat současnej stav :(
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CERMI_FOX: No naivní je podle mě řešit přebujelou byrokracii a přeregulovanost dalšími bariérami. Proti clům hovoří hlavně to, že prostě nikdy nefungovali. Je to přesně "Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako vždycky".
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: to je naivní představa - reálně si tohle řekne každý, takže každý nakoupí čínský se slevou. Takže evropští výrobci zkrachují a následně mají číňani v podstatě monopol a už do toho rozjetého vlaku těžko zpět naskočí.

Evropský výrobce mimochodem nikdy nebude moct cenově konkurovat komukoliv jinému, protože tu mám o hodně vyšší daně a řádově vyšší byrokracii, což je samozřejmě problém, který se clama nevyřeší. Teda "vyřeší se" jen z pohledu státu jako příjemce daní.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    DZODZO: To je sice pravda, ale pokud nám část toho výrobku zaplatí někdo jiný, tak je blbost si to nekoupit. V současné době je to tak, že prostě evropský výrobce ten panel nedokáže vyrobit v kvalitě a ceně jako čínský.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    STETKINS: no ale ked cinania dovazaju a predavaju vyrobky so stratou s cielom vytlacit z trhu konkurenciu, tak to nie je o neefektivite domacich vyrobcov
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: Z ekonomického pohledu jsou cla vždycky nesmysl. Pokud je to myšleno jako "ochrana" domácích výrobců, tak neděláme nic jiného, než že platíme jejich neefektivitu. Zaplatí to vždycky zákazník.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: A tvůj pohled?
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: no vidíš, tak to se neshodneme :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Proč? To je zrovna základ a jedna z věcí kterou tomu oranžovýmu kokotovi nelze upřít, že dělal správně. Tedu to jak bych raději vynechal, ale pokud se nebude nijak bránit bude to horší a horší. Nejde o to napařit co nejvyšší clo. Někde je vhodné třeba pozitivní přístup. Tedy naopak zvýhodnit lokální zboží. To je to co dělá Čína velmi dobře.
    Pokud to má mít i ekologický smysl je potřeba podpořit lokální průmysl s jasně danou ekologickou stopou. To Čína nemá šanci splnit, protože tyhle věci jsem netransparentní.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: "...smysluplné celní politiky..." to je trochu oxymóron, ne :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Nevím jak to maj, ale uměj na ně došlápnout, když něco není doručeno tak jak by mělo. Pokud reklamuješ českej balíček nestane se nic. A dost pochybuji že v tkovém objemu nemají nějakou vlastní smlouvu. To budou mít IMHO i mnohem menší hráči na trhu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: počkej, chceš mi říct, že Česká pošta, státní podnik, má nějaký spešl kontrakt s TEMU na extra služby za extra ceny? Neuvěřím dokud neuvidím nějaký důkaz.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Ano jejich stát podporuje export a tak je to správně. Na to co vyvezou jsou finanční úlevy. To že poštovné je tak levné je dáno hlavně množstvím.
    A to platí třeba i u nás. Poštačka mi balíček z číny donese pomalu s červenou mašličkou a to jde zpravidla nejlevnější cestou. Když si to nechám poslat z Čech, trvá do déle a i když je do to vlastních rukou, tak stejně proto musím na poštu. To by si u čínského balíčku nikdy nedovolili. Protože kdyby neměli kontrakt z Čínou, tak naše slavná pošta padne do dvou týdnů.

A tedy u nás v EU to platí taky. Hodně jsou dotované zemědělské produkty aby se vyvezli, to strašně poškodilo naše zemědělství. Protože třeba v Itálii dostanou prachy jen za to že to vyvezou pryč. Pamatuji si jablka Tady u nás je prodali za 20kč/kg, ale dalších 20 dostali od EU. Pak naši zemědělci byli nekonkurenceschopní. Netuším jestli to platí i dnes či do jak míry. Ale třeba ve Španělsku v Lidlu koupím ovoce a zeleninu vypěstovanou o 500m dál ve skleníku dráž než u nás ve stejném obchodě. Místo abychom se snažili prosadit vůči ostatním, tak si tu konkurujeme navzájem. To v Číně nepotkáš.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: q-cells, solar world, rec solar, bosch... bylo toho dost.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: jo, však jsme tomu šli naproti a ještě jsme se za to plácali po zádech. Jako obvykle.

S tou levnou pracovní silou už to neni co bylo (pokud nenasadí ujgury nebo tak), ale mají levnou energii a cokoliv chtějí protlačit má státní podporu na všech možných úrovních. Viz TEMU (který, dle mého názoru, existuje jen jako nástroj pro škrcení cizí ekonomiky), kde máš věci co by byl problém za tu cenu vůbec dovézt, natož pak ještě z něčeho vyrobit (třeba nerezový trychtýř za 7 korun a tak).
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: Takhle to IMHO nefunguje. Za produkt je ve výsledku zodpovědej prodejce, tedy není rozdíl v tom jestli to koupíš z Číny a nebo od nás. Ale mi se dobrovolně zbavili možnosti to vyrábět u nás. A dneska už se nechytáme do toho nez nějaké smysluplné celní politiky už nejde nastoupit. Nemůžeme z ničeho nic rozjet výrobu v tak masivním rozsahu abychom byli konkurenceschopný.
    A ty kecy že v Číně ta práce stojí míň už dávno tak moc neplatí. Oni jsou efektivní a to je ta výhoda. Navíc stát jede opravdu úspěšnou obchodní strategii. U náš to tak maximálně stát podělá.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: což je běžný čínský modus operandi. Nebo, když to zobecním, tak si nastavíme normy podle toho co zrovna vyhovuje hlavním tahounům, takže dostanou náskok, číňani ty normy pak papírově splní (v tomhle jsou mistři světa) a začnou to dělat levněji, takže ty tahouni, na které jsme ušili normy, to přestanou dělat a ten náskok už je pro číňany.

No a takhle si tu žijeme :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jo a ještě na škole v druhé půlce devadesátek jsme se učili, že dominantní byly Japonci hlavně Sharp a Kyocera. Skoro polovina celosvětové produkce. Ale k jakému datu do bylo, to si nepamatuju. Čína začala růst raketově až po finanční krizi. Kdy nadvýrobou radikálně spadla cena a v Evropě to přestalo mít smysl vyrábět.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: BP Solar a AEG třebas. Něco měli tuším Švýcaři. Já mám 32let starý panel od Photowatt, je tam made in EU, ale kde netuším.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WARBABY8: já myslím, že to tehdy dělali ve vělkém akorát amíci (možná že i v číně, ale furt amíci), ale je to dávno, ruku do ohně bych za to nedal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam