• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    WARBABY8: tak upsku teď samozřejmě mám, ale šlo mi o to jestli b\y se dalo takto dlouhodobě horizont let rentabilně něco sestrojit... co by v zásadě neby jako FVE připojená do sítě..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONLY_Q: Tak v tom nějaký zásadní problém nevidím, ale nějaký smysl mi to nedává. Jel bych na 220V s tím že bych nabíjel UPS alternativně ze solárů (aby tě někdo neodpojil)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ONLY_Q: to je jak jít s kanonem na vrabce. Tak si kup UPSku a máš to vyřešený. Jakýkoli jiný řešení je zbytečně složitý a neekonomický...
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    CUKI: omezen tím, že na střechu nechci panely.. a když už tak max dva... víc ani náhodou... v zásadě výpadek a restart až tam nevadí.. ale výpadek v řádu přepnutí a nechci jich 20 za den/noc...
    ERGOSUM: ano stejně jako na lednici mi právě napadlo řešit ten rack...

WARBABY8: zjistím večer,, ale v podstatě nakrmit POE switch, klasickej switch, alarm, kamerovku, a ovládání brány branky.. nic víc :-)) prostě pár watů.

Myšlenka byla dávat SS a pomocí stepdown měniče krmit ty jednotlivé prvky podle toho co potřebujou.. 15V, 24V, 12V, 5V a když přijde něco dalšího tak to...
    tedy sestava panel/ly, něco,,,, , aku, výstup xy Volt dle nejvyššího potřebného případně podle aku.. 12V- 24V. a pokud by solar nedaval, aku vytlučený tak naskočí klasická síť která dobije AKU a zajistí provoz.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ONLY_Q: záskok může být normálně trafo ze sítě, ale spíš bych řešil, jestl dokážeš zajistit aby to byl dostatečně stabilní zdroj a neodpálilo ti to to zařízení v racku. Každopádně nepočítej, že by se ti to podařilo pokrýt 24/7, spíš dosáhneš snížení spotřeby a je otázka, jestli to stojí za to sraní.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ONLY_Q: a velikost toho odběru je ...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BTW jedno z nejlepších využití solaru je na lednici. Nejvíc potřebuješ chladit, když máš na to nejvíc proudu.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ONLY_Q: Tak nerovnoměrnost napětí ti řeší měnič. Špičkové ultrakrátké odběry typicky rozběhy/startování zvládnou superkapacitory. Totéž ti vyrovná úbytek napětí z baterky.
    Ale vlastně je to UPS. Tak se po podobných podívej a odhadni to z toho.
    Záskok jsou dva hlavní zdroje
    a) větrná elektrárna (třeba vertikální)
    b) generátor
    Pokud budeš mít generátor, stačí aby to z baterek běželo, než o nahodíš.
    BTW předpokládám, že u potoka to nemáš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ONLY_Q: Tomu nerozumím, jkou plochou jsi omezen? Na střeše? Na tu to nemá vliv. Nejdříve je potřeba si ujasnit co potřebuješ zálohovat a jak tu energii dodat. Hlavně jak moc se nesmí stát výpadek během dlouhodobého podzimního mlíka.
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    WARBABY8: Ahoj,, protože jsem omezen plochou tedy nechci klasickou solární elekterárnu, ale nápad, že bych použil na něco jede vlastně trvale 24/7 sice odběr malý ale trvalý.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ONLY_Q: asi bych volil velikost akumulátoru = XY * počet hodin po které požaduješ zálohovaný provoz...

Máš nějaký důvod, takovouhle věc živit ze solárů?
    STEFAN
    STEFAN --- ---
    Ahoj, mam problem najit nejakeho rozumneho prodejce solarnich panelu, kde bych mohl filtrovat podle rozmeru. Potrebuji tak do 200w na lod. Puvodni mi utrhnul orkan pred mesicem... Premyslel jsem i o bifacialnich nebo flexi, ze bych to sundaval, kdyz hrozi boure.
    ONLY_Q
    ONLY_Q --- ---
    Ahoj všem- mám takovou malou myšlenku....
    Mám rack a v něm v podstatě jen SS napájené zařízení-- XY watů....
    kdybych chtěl napájet jen toto z akumulátoru ( akumulátor živit ze soláru 1-2 panely)
    jakou rezervu cca zvolit u akumulátoru? případně jak řešit " záskok" který by aku dobíjel pokud nebude svítit.
    Díky
    CYBERHIPPY
    CYBERHIPPY --- ---
    ...vcera bolo fakt pjekne slunko :o)

CUKI
    CUKI --- ---
    Dneska 29°C ve stínu, ale dobíjím jen z 235Wp :-( Poslední tejden bych na tom mohl vařit.
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    DZODZO: taky a taky mě to (příjemně) překvapilo

Sluníčko je tu!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ja som dnes prvykrat zo slnka dobijal auto, inak sme tu mali perinu
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    JIMIQ: U nás dnešek zatím nejlepší den :-) 22,7 kWh
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Právě se plní poslední procento baterky, takže můžu říct, že už v únoru mám elektriky že nevím co s ní :D
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    JIMIQ: To u mě vůbec, měl jsem to pod sněhem. Dneska už 15,4kWh. Jinak v Lednu jsem měl několik dní pěkných kolem 60kWh
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam