• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    DZODZO: nejsou. Máš smlouvu s distribucí, kolik maximálně můžeš poslat do sítě a i za malé překročení tohoto limitu jsou tisícové pokuty...
    KURVADRAT
    KURVADRAT --- ---
    Ohledne navratnosti wattrouteru, zrovna ten GBO_AKU (ex GreenBono) se ted da sehnat levne. Je k tomu teda potreba pricist ty SSR a stykace, ale i tak se to hrave vejde do desitky.

https://www.elektrosms.cz/cs/gbo-aku-regulator-pretoku-fve--skl000430858
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Mám teď v realizaci ostrovní systém. Kapesní solární panýlek co můžu vzít na ostrov a nabíjet čtečku knih, powerbanku a tablet s GPS a mapou (postupně). :-)
    výkon 5V 600mA
    Součást udržitelného nezávislého energetického ekosystému (opravdu počítám, že to všechno udržím v jedné natažené ruce :-)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    teraz uz su pretoky jedno ne? ked stejne musite mat zmluvu na vykup
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8: Jo u firemních zákazníků to smysl dává a jako ochrana proti přetokům tuplem, protože to sice střídače "umí", ale něco jim pořád přetéká...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: ja znám spoustu aplikací kde se to vyplatilo. Ale musí to clovek vzít vždy pro konkrétní případ a posouzení. Například u firemních zákazníků ta navratnost byla i nižší než rok. Případně to bylo jako jedna z pojistek proti nechtěným pretokum. Zakaznik na pokuta dal asi 70k, takže navratnost par měsíců...
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    STETKINS: mne ten predohrev usetril cast nakladov za plyn, lebo aj v lete sa sprchujes a niekedy aj 2x za den, takze stale je dost studenej vody na ohrievanie
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8:
    Nějak jsem tu tvoji reakci nepochopil. Mně prostě nikdy ekonomicky wattrouter na řízení přetoků do ohřevu vody nevyšel. Zajímalo mě jestli někomu ano.
    Mě by konfigurace ve které se to vyplatí opravdu zajímala, nemyslel jsem to nijak zle...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: promiň ale do takových debat zabředávat nebudu. Je to asi jako bys řekl jestli v autě máš plynový pedál na zapnuto/vypnuto. Navíc závisí na celé koncepci systému. velikosti jednotlivých komponent a očekávání zákazníka. Takže tohle je za mě pivní povídání.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STETKINS: no, mě by zajímalo, jestli jde to "virtuální posílání přetoků" na jiné elektroměry zkombinovat se spotovými cenami a baterií. Zamýšlím to tak, že by baterie trvale posílala málo, asi tolik, kolik zaručeně odeberou elektroměry v komunitě.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    XCHAOS: Tohle řešíme často a zatím nám vychází nejlépe nějaké řízení pro obchodování na spotu...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8:
    Takže se to asi nevrátí nikdy?
    Nevím o kolik to může být efektivnější, než to nespojité řízení, které má střídač v sobě, ale nepředpokládám víc, než pár procent.
    Druhé omezení je kapacita nádrže - aby do ní šlo uložit nějaké rozumné množství energie, tak by musela být fakt velká a navíc bys v ní potřeboval mít studenou vodu právě v době přetoků...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8: 5 MWh, ale stejně ok. Posílání přetoků v rámci komunity mi ale přijde stejně nejlepší cesta...
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: pořizovací cena ať nežeru 25K. Takže při běžné ceně elektriky to mám za 5 kWh zpátky. Navíc se to může používat třeba jako pojistka při zakázaných přetocích, atd... Neřeším, dotaz byl na technickou stránku věci.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CERMI_FOX: v dnešních podmínkách spínaných zdrojů je to tak trochu plivnutí do moře, ale už se stalo, že distributor měřil kvalitu sítě a nakázal spotřebiteli toto zařízení odstranit, protože ani zdaleka nesplňuje normy. Nicméně to nesplňuje třeba ani běžný monitor... takže asi tak...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    WARBABY8:
    XCHAOS:
    Otázka je, jestli to spojité řízení dává smysl? Principiálně je to jasné, ale ekonomicky jsem ještě nenarazil na případ, kde by se to vyplatilo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WARBABY8: jo, to je pravda, jestli to umí spojitou regulaci, tak to je v podstatě to, co hledáme taky..
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WARBABY8:
    To, že to dává na prdel kvalitě sítě neřeším..
    Jak se tohle prakticky projevuje? Ptám se, než si naběhnu na vidle :)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    XCHAOS: to není tak úplně pravda. Spousta střídačů má programovatelný I/O, kterým ti zapnou/vypnou co budeš potřebovat, ale to je skoková nikoli spojitá regulace. Tzn. že když budu mít na tento výstup napojenou 3 kW patronu, tak po sepnutí mi to začne přebytky cpát do ní, ale pouze a jedině 3kW. Zatímco SSRka to umí regulovat "spojitě" v závislosti na množství přetoků.

To, že to dává na prdel kvalitě sítě neřeším...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (Smart load je built-in feature v přeměnostroji Deye, která řeší v podstatě to samé, ale bez "udělátek", ale klidně pokračujte :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam