• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    STETKINS: tyhle plytké otázky mě unavují... bez problémů ne... ;-)

CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Zdí :-D Nestavím bytovky tak mám ve všech stavbách obytná okna jen na jih. Třeba u sebe mám ještě dveře na východ na terasu Ale ty jsou zastíněny střechou krom chvíle při východu slunce. A i to je dost zásadní energetický zisk.

A když to musí být tak dělám třeba zelené pergoly. V zimě to nestíní a v létě je to trvale zelená záclona. Wisteria, Parthenocissus,...
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: A jak takovej přesah řešíš na západě? :-D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: maj to tam tak 15 větry to zatím přežilo všechny.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To jo ale ta k-ce vyjde podobně jko ty panely a navíc jich tam za tolik nedáš. Při zimním slunvratu je slunce v poledne asi 15° nad horizontem a co s tím dokáže udělat vítr nechci ani počítat.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako plochá střecha na fotovoltaiku taky není úplně problém, pokud je dobře orientovaná. Sousedi tady mají severojižně podlouhlou přístavbu s rovnou střechou, kde to mají nasázené za sebou, podobně jako se to dává třeba na pole a mají s optimálním sklonem plochu jak blázen.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Vůbec nic jsem nedegradoval. Jo lepší sklon na jih je výhoda, ale on nutně nemusí být po celé střeše. Já teď chci experimentovat právě v kombinaci zastnění. Ono všechno narvat na jih je často kontraproduktivní. Naopak bych použil J a V štít na kolmé panely. V zimě to může dost pomoci. No a pak počítám s FV pergolou, zastřešeným parkovacím stáním apod.

Jinak pokud ti neva složitější k-ce, tak nesymetrický vazník kde hřeben je posunut jihu a má tam větší sklon (ideálně 60°+) Ale zároveň bude začínat až nad okny.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: no a to je to co píšu... Na tohle nedáš FVE, která bude v zimě mít slušnou účinnost. A v létě mam energie, že i když se mi interiér bude o něco víc zahřívat, tak tam můžu mít klimu celý den na plno a chodit vevnitř v zimní bundě...
    A degradoval si to na patrový barák s "plochou" střechou...
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A to říká kdo?

ČSN 73 4301 (Obytné budovy): „přístupný vnitřní prostor nad posledním nadzemním podlažím vymezený konstrukcí krovu a dalšími stavebními konstrukcemi, určený k účelovému využití.

ČSN ISO 6707-1:Definuje podkroví jako „místnost nalézající se převážně v prostoru pod šikmou střechou“ (za šikmou střechu se považuje střecha se sklonem větším než 10°).

A oficiální metodika MMR: vydalo závaznou pracovní pomůcku s názvem Podkroví, podle které se stavební úřady řídí. Ta upřesňuje, že aby se prostor mohl jmenovat podkrovím a nezapočítával se jako plnohodnotné nadzemní podlaží, musí mít alespoň nad 1/3 podlahové plochy šikmou konstrukci krovu a svislé nadezdívky nesmí přesáhnout polovinu výšky běžného podlaží.

Jinou definici neznám a vzhledem k tomu že se na ni přímo neodkazuje, tak si můžeš vybrat de facto kteroukoliv. Tedy za mě je podkroví cokoli co je pod jakoukoliv střechou o sklonu 10° a více a z jen 1/3 metráže z toho musí být pod touto k-cí. A tím splníš dokonce všechny.

Nikdy s tím žádný SÚ problém neměl.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: obytné podkroví znamená, že na straně sedla nemůžeš mít klasická okna, ale pouze střešní, vikýř nebo jeho modifikace.
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Ok to že je to obytné podkroví neznamená že to musí být sedlovka 45°
    A ano máš pravdu klima /TČ v době, kdy je potřeba chladit jede s šílených přebytků. Ale pořád je to drbání levou rukou za pravým uchem. A vikýře jsou ještě větší ujeťárna. Pak nemá být bydlení drahé.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: děkuji za vyčerpávající odpověď. Ale vzhledem k dnešním možnostem stínění a izolace v tom žádný velký problém nevidím. Navíc díky FVE a přebytkům z výroby v létě z toho vevnitř prakticky zadarmo můžu udělat mrazák.

JIMIQ: to je za mě složitý a drahý řešení, který navíc omezuje FVE a vizuálně se mi nelíbí. ;-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: To nemá protože ti jde mnohem víc přes to sklo.

Neznám tvůj pozemek a místní možnosti, ale postě je to za mě špatně. Sám vidíš proč. Dohánět to klimoškou je škoda.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CUKI: to není rekonstrukce, my jsme ten barák takhle postavili.

Já bych to tak příkře nehodnotil - jediná alternativa, jak bysme se do toho vešli, by byla udělat kostku a to by sem pasovalo jak cibule do dortu se šlehačkou. A nebo stavět pod zem, ale zas takový fanda Falloutu teda nejsem.

Jinak když jsem plánoval fotovoltaiku, tak jsem doufal, že tím že se ta střecha z části zastíní, že se nebude tolik ohřívat. To funguje. Ale na vnitřní teplotu to prakticky nemá vliv.
    CUKI
    CUKI --- ---
    teď na mě vyskočilo: https://maoudegola.com/detail/uyiIen3y2msFQeFs5YVV?from=google&adset_id=199853615911&ad_id=810829667464&opt_id=635563&aatid=9229867995&gad_source=2&gad_campaignid=23890491773

a pak že je to drahý :-D
    ...zajímalo by mě kolik lidí tem reklamám uvěří, to musí stát majlant.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    my máme vykíře, které to řeší, ale přesto máme jedno střešní okno (plus výlez ze střechy je taky okno)
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: ...bez problémů :-)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: a jak by ses vypořádal s tím, že třeba dle územního plánu můžeš postavit dům s pouze obytným podkrovým a né plnohodnotným patrem?
    CUKI
    CUKI --- ---
    MARASAN: Ten přesah může výt v mezipatře. Ideálně propnutý nějakou zelení
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CUKI: IMO predokenni zaluzie jsou naprosto fantasticka vec, presah strechy ti neodstini svetlo zvenku. A vyssi domy by mely presah kolik metru, proboha?
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERWOLF: proto jsem psal že je to zoufalost rekonstrukcí. Chápu, že tam to moc jinak vyřešit nejde. Ale udělat tohle architekt u novostavby, tak by zasloužil vykastrovat, aby se tyhle geny dál nemnožily.

CYBERWOLF: Ale musíš na to jít pozitivně, máš zadarmo saunu. :-D
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ale má to, samozřejmě své nevýhody. Viz můj ranní teploměrový report
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam