• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: Ok. Tak mi rozepiš na položky cenu tvého topení i s prací za 20 000,- a dej sem jeho parametry. To by snad tvé soukromí moc nezasáhlo ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Až budeš mít cestu, klidně se někdy stav. Mnohokrát jsem ti to nabízel. Položkové rozpočty si ke svým stavbám vedu, ale asi by ti moc neřekly protože to není rozděleno na dílčí zakázky ale více či méně chronologicky dle postupu výstavby. U ostatních lidí pomáhám třeba z výběrkama zhodnotit a hlavně rozumně sepsat. Ale zase jsou to jen dílčí věci. Zrovna ty žaluzie byly třeba součástí dodávky oken a někdy samostatně. Od prvotního nástřelu se ale ta cena ztrojnásobila požadavky na montáž.
    Což byl vlastně ten point o kterém byla řeč některé věci jsou drahé, ale dá se jim vhodným návrhem vyhnout. Na tom se dá hodně ušetřit. Aby jsi si nemylel že tu chci někoho sdírat z kůže za kelímek jogurtu. Naopak jsem teď nabízel 800-1200Kč/h brigádníkům a marně.

Převedeno do tvého světa. Ty dostaneš zakázku za 250000Kč na elektriku. odvedeš adekvátně svojí práci, ale většinou by to dopadlo líp, kdyby to někdo dokázal navrhnou s ohledem na vše ostatní na stavbě Protože by se zjednodušili třeba další věci, a nebo opačně i ta tvoje zakázka aniž by jsi musel na hodinovce klesnout.

A tak je to na stavbě se vším. Někdo musí mít na stavbě předokenní žaluzie a někdo to dokáže vyřešit bez nich. Někdo musí stavět RD výhradně na 100t betonu a někdo dokáže založit stavbu efektivněji. A ta neefektivita se propíše do ceně naprosto zásadně i na dalších požadavcích. Například má otopná soustava 5 naprosto nezávislých okruhů stála i s prací asi 20k Kč, Jo není to TČ s úžasným COP které by mě reálně dokázalo stáhnout asi polovinu energie na topení, ale za jakou cenu ušetřím ty cca 2000Kč ročně? A jak moc bezporuchové a jak moc náročné na údržbu to je?

WARBABY8: Do existenciálních problémů se dostávají právě spíš ti co nevěnují návrhu dostatek času. Myslím že jsem dost lidí právě z takových problémů vytáhnul. Mé stavby stojí a reálně se používají. Já mám skutečné data od tvého chlebodárce nikoli jen nesmyslné výpočty pro stavební povolení. Na papíře bude pasivní ledacos v reálu je to ale horší.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: no právě, že za to může. Protože tady dává lidem zcestný rady, návody a reálně se stává, že spousta lidí, se díky takovým inteligentům dostává do existenciálních problémů. Já jen opakovaně žádal o to, aby svá tvrzení doložil a opakovaně se tak nestalo.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    WARBABY8: myslím že chápu tvé hoře, avšak si myslím, že CUKI za to nemůže a lidi ti prostě budou říkat že to máš drahý i kdybys to dělal za kelímek jogurtu. Navíc - dneska už pro nesmysly nemusíš na internetová fóra, řekne ti je AI, stačí se vytrvale ptát.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CYBERWOLF: ve slušné společnosti bývávalo zvykem, že člověk uměl svá tvrzení doložit. S tvým názorem na jednu stranu souhlasím, ale na druhou stranu, pokud musím každý den řešit zákazníky, montéry a další lidi, kteří jsou naočkovaný od lidí tohoto typu, tak už to opravdu tak jednoznačné není a samozřejmě se pak lidí diví, že ceny rostou, když se musí řešit nesmysly...

Kdyby sem dal položkový rozpočet, návrh, fotku nebo cokoli jiného, tak neřeknu ani pumpička, ale tohle jsou jen prázdné kydy, které jsou pro laiky naprosto dezinformační a akorát to způsobuje problémy.

Já si taky umím udělat FVE a elektro za polovinu ceny než když se to bude dělat komerčně, ale nebudu to vykládat lidem, kteří nejsou z oboru, protože vím, že oni takovou šanci prostě nemají a nehodlám je očkovat kravinama, protože vím, že jediné co bude následovat je zklamání.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jsem teď koukal na včerejší graf a ke svému překvapení jsem zjistil, že během odpoledního zatažení klesnul výkon na 0. Což mě trochu překvapilo, zas taková temnota teda nebyla. Trochu mě to vyděsilo, ale dneska je výkon tak jako normální, tak se snad nic nepošašilo.

CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: To jsou dvě rozdílné věci. Chceš vidět " jak postavit v mezích norem a zákona 80m barák do 2 mil" a " životaschopný koncept pro developery"

A ano dům je řádně zkolaudovaný se všemi revizemi. A ano najdeš tam věci, kde jsem se vyloženě nedržel zavedeným "pravidel" ale na cenu to nemá vliv, je to jen přizpůsobení vlastním představám. Většinou jde o blbosti. Například jsem trval na tom, aby podružný domovní rozvaděč byl nadedveřmi. 2 řady takže dospělá osob vše může ovládat ze země. Na montáž je potřeba stolička pokud nehraješ profi basket.

No pak třeba taková ta klasika že na kolaudaci by měla být prohozena ložnice s dětským pokojem, kvůli malé metráži ložnice. Ale to je zase můj požadavek, zkolaudovatelné to ale bez problémů je.

Jinak ne, nedělám to komerčně. To co postavím, ale pak dál pronajímám, a protože je o to velký zájem tak zpravidla to nestíhám ani dokončit a nafotit si to. Takže tyhle stavby jsou k vidění jen po čas výstavby.

A ten domek co jsme teď řešil byl spíše výjimka protože kamarád. Zpravidla stavím menší. 74m2 se vešlo do 2M. Respektive ještě tam tuším chybí nějaké povrchy uvnitř, ale pořád je slušná rezerva. Jen jsem tam dlouho nebyl, protože v zimě jsme byl pryč já a teď zase jsou pryč majitelé. Ale protože mám na tou stavbou dohled, tak mám představu o ceně a výběrových řízení subdodávek. Některé věci si majitel dělal sám, protože měl čas a chuť ale rozpočet je na komplet subdodávky.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já myslím, že je naprosto jasné, že i kdyby CUKI ten barák za 2M psotavil, tak mu těch 10M nikdo nedá, protože se vždycky najde něco, co není dostatečně dobře. CUKI nemusí nikomu nic dokazovat, stejně jako mu nikdo nemusí věřit ani "dobrý den". Nikdo tu nikomu nic nedluží.

Takže já bych se přimlouval za uzavření tohohle masturbačního maratonu, protože už toho bylo tak jako dost.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: vzhledem k tomu, že spolupracuji s různými developery, tak pokud mi ukážeš životaschopný koncept, tak je do měsíce máš na stole.

Ano, tvých nápadů jak ušetřit, jsem třeba z pohledu elektra už zažil mnoho. Většina z nich patří do sekce samodomo, na normy kašlu nebo napadeno kutilem.

Pokud to děláš komerčně, tak se nebavíme o tvém soukromí. A jestli třeba fotka FVE, rozvaděče nebo jen část dokumentace k nim je tvoje soukromí, tak se na mě nezlob, ale to je jen výmluva.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Musíš, protože dneska na práci nikoho použitelného neseženeš. Proto když tvrdím, že to jde postavit za tolik a tolik, je fér garantovat že jakoukoliv část té stavby za tu částku zajistím já sám.
    WARBABY8: A ty máš volných 10 míčů? Do toho: "Dám ti 10 mega, když mi ukážeš, jak postavit v mezích norem a zákona 80m barák do 2 mil." bych šel, pokud to bude právně ošetřeno, že ty prachy dostanu. :-D

Jinak můj dům vidělo i dost lidí z Nyxu a nemám problém s tím když se někdo staví na nějaké mé stavbě na čumendu, taky jsem toho hojně využíval než jsem začal stavět jsem projel prakticky všechny zajímavé pasivní stavby, které v té době po Evropě byli. Jen je to prostě moje soukromí a proto žádné fotky zveřejňovat nebudu.

A taky jsem vedle v diskusi nabízel zcela zdarma ukázku toho, kde na nějakém reálném projektu ušetřit a co udělat jinak. Já v tohle nemám problém jít se svou kůží na trh.
    LACIF
    LACIF --- ---
    Bavíme se v dolarech, ze jo?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: tak to mám pro tebe skvělou zprávu. Dám ti 10 mega, když mi ukážeš, jak postavit v mezích norem a zákona 80m barák do 2 mil. A Můžeš dalších 40 let cestovat bez práce. Jdeš do toho?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nemusíš mít stavební firmu ale jen projektantskou a to se dá dělat na dálku :)

ale nezlob se na mě, 74m2 není dům, to je samostatně stojící byt :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: A napadlo tě někdy, že ne všichni mají potřebu být miliardáři? Já jsem do svých třiceti let promrhal dost času vyděláváním peněz a nějakou snahou se zabezpečit. Ale k čemu mi to bylo? Jo jsem zabezpečenej, nemám žádné hypotéky ani jiné dluhy, mám téměř soběstačné bydlení. Ale ten čas mi nikdo už nevrátí.

Ok můžu mít stavební firmu, ale to je krom jiného také zodpovědnost za tvé zaměstnance, nemohl bych se sebrat a tři měsíce v roce zmizet. Stojí mi to za to? Ne! Mám vše co potřebuju, ale čas si za to nekoupím. Navíc mě baví stavět a baví mě to projektovat a vymýšlet nové cesty, ale pokud bych to jel komerčně, brzo by mě to přestalo bavit. Proto pokud něco dělám, cokoliv kolem stavby od návrhu po realizaci, ale vždy jen krátkodobé dílčí věci, abych měl možnost cestovat.

Jinak ty cenovky tahám z posledních realizací. Z dozorů, z nějakých dílčích řešení od jiných či od sebe.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CUKI: me fascinuje jak taháš ty cenovky jak králíky z klobouku. Pokud za 2 míče postavíš 80m barák, tak proč své řešení nenabizis a budeš miliardář.
    Fakt se na mě nezlob, ale to co tu píšeš jsou opravdu hospodské kecy. Proč teda nepřijdeš s konkretnim barákem a nedodas konkrétní podklady?
    CUKI
    CUKI --- ---
    ELIJEN: No mě to přijde jako darda, ale já jsem asi dost velká socka no. Takže raději věnuji čas návrhu, abych je nepotřeboval. Pro mě o jsou náklady na 4 čtvrtroční cesty s rodinou. Hodnotit že je potřebuji na základě toho že soused je nemá a je to peklo je podle mě liché.

Ale na druhou stranu teď tu padnul rekord 28,1°C, ale v noci neklesla teplota venku pod 27°C, Takže to zas tak špatný není. A pokud bych nebyl línej a neměl takovou averzi ke klimě tak mi ten problém vyřeší klima za cca 10k Kč
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    CUKI: 17 žaluzií s motory Loxone (Air) nás vyšlo na 280k komplet. Soused, co má stejný barák, si je nekoupil a v pokojích má 30 stupňů i když nejsou zrovna tropické dny :D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    STETKINS: to ale není žádná novinka :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Mě by asi zdaleka dnešní standard nestačil, já požaduji mnohem víc. Ale tím že mám víc, tak nepotřebuji mnoho těch věcí, které stavbu prodraží na trojnásobek.
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CUKI: já vím, že se návrhem dá ušetřit, ale pokud chceš dodržet nějaký standard, tak prostě nelze ušetřit 2/3...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam