WARBABY8: Až budeš mít cestu, klidně se někdy stav. Mnohokrát jsem ti to nabízel. Položkové rozpočty si ke svým stavbám vedu, ale asi by ti moc neřekly protože to není rozděleno na dílčí zakázky ale více či méně chronologicky dle postupu výstavby. U ostatních lidí pomáhám třeba z výběrkama zhodnotit a hlavně rozumně sepsat. Ale zase jsou to jen dílčí věci. Zrovna ty žaluzie byly třeba součástí dodávky oken a někdy samostatně. Od prvotního nástřelu se ale ta cena ztrojnásobila požadavky na montáž.
Což byl vlastně ten point o kterém byla řeč některé věci jsou drahé, ale dá se jim vhodným návrhem vyhnout. Na tom se dá hodně ušetřit. Aby jsi si nemylel že tu chci někoho sdírat z kůže za kelímek jogurtu. Naopak jsem teď nabízel 800-1200Kč/h brigádníkům a marně.
Převedeno do tvého světa. Ty dostaneš zakázku za 250000Kč na elektriku. odvedeš adekvátně svojí práci, ale většinou by to dopadlo líp, kdyby to někdo dokázal navrhnou s ohledem na vše ostatní na stavbě Protože by se zjednodušili třeba další věci, a nebo opačně i ta tvoje zakázka aniž by jsi musel na hodinovce klesnout.
A tak je to na stavbě se vším. Někdo musí mít na stavbě předokenní žaluzie a někdo to dokáže vyřešit bez nich. Někdo musí stavět RD výhradně na 100t betonu a někdo dokáže založit stavbu efektivněji. A ta neefektivita se propíše do ceně naprosto zásadně i na dalších požadavcích. Například má otopná soustava 5 naprosto nezávislých okruhů stála i s prací asi 20k Kč, Jo není to TČ s úžasným COP které by mě reálně dokázalo stáhnout asi polovinu energie na topení, ale za jakou cenu ušetřím ty cca 2000Kč ročně? A jak moc bezporuchové a jak moc náročné na údržbu to je?
WARBABY8: Do existenciálních problémů se dostávají právě spíš ti co nevěnují návrhu dostatek času. Myslím že jsem dost lidí právě z takových problémů vytáhnul. Mé stavby stojí a reálně se používají. Já mám skutečné data od tvého chlebodárce nikoli jen nesmyslné výpočty pro stavební povolení. Na papíře bude pasivní ledacos v reálu je to ale horší.