• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    rozbalit záhlaví
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    kamarat ma 1000l akumulacku na podlahove topeni ale krmi ju drevom, je to docela opacha, ma to v technickej miestnosti, keby to malo byt este trikrat vacsie tak to uz je rozmerovo tak na nejaku extra garaz :)
    STETKINS
    STETKINS --- ---
    CYBERWOLF: Ano, výpočtově to tak je, ale v realitě je to trochu jinak. Měl jsem termické kolektory a fungovali výborně, ale stejně jsem je nahradil fotovoltaikou.
    Termika je super, když na to jsou podmínky. Problém je, že teplou vodu prostě potřebuju a tak nemůžu čekat na sluníčko. V létě zase nahřejí nádrž za dvě hodiny, ale pak už se v nich akorát vaří voda. Fve to trvá sice o dost déle, ale pak už vyrábí elektřinu, kterou třeba projezdím v autě.

Jinak v pasivním domě je topení jen taková okrajová záležitost, jak píše
    CUKI: Včera synové měli návštěvu a vzhledem k tomu, že spali v pokoji 3, tak si pootevřeli okno aby tam neměli moc teplo, páč ve třech už to vydejchaj (venku bylo nějakým -5°C)
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ:
    Srovnáváš se s GB? Kde dosud nevynalezli směšovací baterii a izolační okna? :-)
    V té zemi když napadne poprašek sněhu, tak lidi nechodí do práce protože sněhová kalamita. -2°C tak jsou velmi velmi výjimečně. 2 roky jsem tam žil.

Jinak tedy tady u nás celý den svítilo, takže topení ještě ani neseplo.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: jeste me napada - nemas krb nebo neco podobneho? Protoze s tim PENB taky projde i kdyz hlavni topeni je elektrina
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    CERMI_FOX: okna na jih, co nejvic krychlovity tvar
    Nevim co dal by mohlo byt v tom celkovem konceptu

A pointa, kterou se snazi Cuki udelat je ze pak ti staci topit rychlovarnou konvici pustenou 30 minut v nejhorsich dnech :D protoze ztraty jsou tak nizke ze to vytopi lidi jen svou pritomnosti (100W kazdy dospely), takze nepotrebujes vodni podlahovku, tepelko nebo kond kotel atd

To byl prvotni princip passiv hausu - pasivni v tomto pripade znamena, ze nema aktivni topeni
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: Kolik jsi postavil/naprojektoval takových staveb o kterých máš přehled kdy a jak se topí?
    To že navrhuješ takové systémy do staré zástavby neznamená že to u nové zástavby má smysl. Tedy FV jako taková má, ale na topení se v podstatě neprojeví a nebo musíš do něčeho aditivně akumulovat. Ale pak mluvíme o té akumulaci nikoli o přímém využití slunce na topení.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Jasně ale ty nemáš novostavbu odpovídají dnešní době. Já už na začátku psal že TČ je super pro starší zástavbu, podobně jako topení FV Prostě je rozdíl jestli máš dobře naprojektovaný dům a nebo nějakou katalogovou tucnotvku, kde na to tvůrce hází bobek.
    Pak topíš už třeba v době kdy je dostatek slunce.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    spíš ty nechápeš o čem mluvím já :D já v reálu vidím že to tak prostě funguje - FV vyrábí, já topím, ergo topím z FV... nerozumím jak by to mohlo být víc srozumitelnější
    počítám, že půlku topení mi potáhne FVE, proč by ne? Mám 10MWh potřebu tepla (mimo pasivní zisky, ať z lidí, nebo sluníčka) a na to potřebuju 3MWh elektřiny. Za období půlka září - půlka dubna FVE vyrobí 2,5MWh, z toho můžu těch 1,5 využít na topení

to že ty ve svém speciálním (ne, fakt to není běžný dům) domě to máš jinak je úplně mimo mísu, já to mám takhle

a třeba za listopad mám zatím COP 3,98, to je jakobych měl ztráty 1,2kW
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Nechápeš o čem mluvím. Popisuji něco jiného. Prostě FV do topení je u dnešní výstavby nesmysl započítávat. Buď si podcenil telené ztráty a nebo počítáš bludy a je jedno jestli máš TČ a nebo ne. Počítá se pouze ta akumulace.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    topení tepelkem funguje vesměs tak, že topíš ideálně nonstop, akorát občas trochu míň, občas víc. Tu ztrátu okamžitě vyrovnáváš a tak dosáhneš nejvyšší možný SCOP

a teď mi to z těch 600W dá až 3kW, v noci pak topím míň, protože tam je COP třeba jen 3,5 a "žiju" z akumulace v podlahovým betonu
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: CO2 je ok. statické TZ udávám z důvodu, že větrání je v těch výpočtech zásadní úlet a není to pro mě směrodatná hodnota.

A dost pochybuji že ti FV takto sníží potřebu tepla, pokud svítí tak by jsi žádnou energii na topení potřebovat neměl.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Přiznám se, že nevím co se mi snažíš napsat a nechápu tvou logiku ani kde jsi vzal ty čísla.

1. hodnotím reálný stav nikoli jen výpočtový.Pro zajímavost minulý rok jsem řešil nějaké trable na papírově pasivním domě (18,6kWh/m2/a) a reálná byla 41! Ale to je dané tím že ten výpočet je v hodně ohledech úplný nonsence a nedává smysl. Je tam jen aby se to dalo nějak počítat.
    2. Pod těch 15 se to dostalo zatím jen několikrát. Ale na druhou stranu ty naměřené hodnoty jsou vyšší protože měří i v dobách, kdy netopím. Sčítám data z termostatů na konci topné sezóny. Jenže mi to zaznamenává i stav kdy mám jistič od topení dole a já mám dokořán otevřená okna protože už je venku tak že je vevnitř příjemně. Musel bych mít elektroměr na topení, což možná jednou udělám. Stejně tak na TUV by to byl zajímavý údaj. Ale ono to nemá moc cenu protože přes zimu tu jsem už málokdy. Nicméně zajímavý údaj je, že když tu přes zimu nejsme, tak protopíme o dost víc i když topíme na lehce sníženou teplotu. (normálně topíme na 20, teď 21°C)
    3. Celkové vypočtené statické TZ by měli být 852W Topné okruhy jsou ale silně naddimenzované. Jen obývák má tuším 720W ložnice 450 Dětský pokoj 540, chodba tuším 360 a koupelna se záchodem má společný okruh 270W.

Spotřeba tepla na topení se pohybuje od 680-950kWh/a doufám že to je správně teď tu nemám tabulku.

4. to kdy začneš topit závisí i na jiných parametrech. Hlavně třeba akumulace. Například jednou jsem na počátku topné sezóny nechal přes noc otevřená okna a dveře. Nepočítal jsem z tak nízkou teplotou v noci a s tím, že ráno už nebude pěkně. No a zavíral jsem je když tam bylo 8-10°C a jen tohle vytopit spotřebovalo snad 5% celkové spotřeby!

5. venku fakt nebylo 7°C v noci jsem měl lehce namrzle skla na autě a oteplilo se až ráno. Ale nepřišlo sluníčko.
    CUKI
    CUKI --- ---
    STETKINS: Tak oslovil jsem asi 5 nebo 6 firem hlavně ze zajímavosti a navíc jsem čekal, že by se v tom těch 200k Kč od státu mohlo nějak pozitivně projevit. FVE jsem chtěl, jen jsem na to neměl v té chvíli čas.
    BEV se u návratnosti IMHO zas tak moc zásadně neprojeví. Natož aby to otočilo výpočtem. Protože přes den bude auto fuč a budeš ho dobíjet přes noc z předražené baterie.

Divou návrat mi predikovali všichni do jednoho a všichni dostali informace o mé spotřebě. Přitom ceny se pohybovali 450k Kč+

Podle mě komerční FVE má smysl jen někde, kde je obrovská spotřeba elektřiny a topí se něčím jiným (rozumněj není velký rozdíl mezi letní a zimní spotřebou).

Jenže u takových staveb má většinou smysl spíše řešit proč je ta spotřeba tak vysoká.

Případně mají využití pro letní přebytky. Jako je ohřívání bazénu a pod.

Ale klidně jsem nadhoď výpočet pro to 3M5Wh +BEV. To není tak daleko od mého případu

cca 1MWh je TUV (v zimě ale spotřeba dvojnásobná) cca 1MWh je topení a 1M5Wh. Zbytek je ostatní spotřeba. Ono to i tak bude protože mi přibylo nenažrané dmychadlo v ČOVce.

Docela by mě zajímal návrh takového řešení a racionální výpočet návratnosti s BEV.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STEFAN: mě tak napadlo - a nevim jak je to proveditelné nebo jestli s tím nebude nějaký další zádrhel - jestli by pro tvůj případ nebylo nejlepší mít jednofázový střídač co ti bude přikrmovat tu jednu zásuvku a místo baterky tam mít akumulační kamna. Prostě se to nahřeje jak slunce dá a když to bude málo, tak si to píchneš na síť a přitopíš si. Další možnost by byla místo fotovoltaiky mít na střeše teplovzdušný panel a prostě si čerpat rovnou teplo - nevím koik by to stálo nebo co by s tím bylo za složitosti, ale přinejmenším by to mělo mít lepší účinnost než fotovoltaika na topení.

Obecně se solární energií a vytápěním je ten problém, že když potřebuješ topit, tak jí máš málo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    CERMI_FOX: Zkoumat to fakt nemusíš, tohle každej trochu myslící elektrikář umí automatizovat.

Pokud máš topení které potřebuje 25A, je někde něco hodně špatně a bylo by lepší to asi rovnou zbourat, pokud to není zrovna Karlštejn.

Je jedno jestli je to v rezidenční čtvrti nebo ne. Důležité je v té větvi další kompenzační prvek.

JIMIQ: Proč si neměl nárok na dotaci? Já myslel, že se to dávalo všem.
    Já taky platím za podporu OZE přitom mi sám na ni nikdo nedal ani halíř. Jsem s tím do toho šel. Ale prostě to, že vyrobíš nějaký přebytek, neznamená, že si z toho sedne distributor na prdel. Důležité je kdy to je a jaká kvalita toho zdroje to je.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI:
    a kolik lidí má doma, v rezidenčních čtvrtích, velké motory? Navíc i tihle se můžou připojit 3f, v ulici ta 3f je, jenom nevede každá fáze do každého RD.

1x25A je limitující i pro víc věcí - pro silnější topení (elektrokotel, případně TČ s bivalentním zdrojem pro opravdu velkou zimu), pro EV, případně pro souběh-asi nechceš zkoumat, jestli zrovna náhodou netopí kotel, když si chceš uvařit čaj v rychlovarce :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CUKI: jenže jaká je šance, že ta anomálie bude tak velká, že to "vyteče" z NN soustavy někam dál? Distribuční soustave rozumím jako koza petrželi, ale tipl bych si, že to bude téměř nula.
    Ono prvopočátek toho všeho je, že distributor lidi (v barácích, když se bavíme o střešní FVE na RD) v podstatě nutí jet 3f, protože nedovolí víc jak 20A nebo 25A (z hlavy nevím) při jednofázovém připojení, což je prostě málo (pro topení, vaření a "nedejbože" i EV). Tím celý ten problém s asymetrií v zásadě vytváří. Kdyby bylo možné mít třeba 50A 1f jistič, tak problém se sdílením sám sobě nevznikne. A protože je to jednodušší, nejspíš by to bylo i běžné a tedy plotýnky, kotle, čerpadla apod by se vyráběly tak, že by si těch 32A vzaly z jedné fáze - schválně jsem kouknul na US Ikea a běžně tam mají incikční desky, co berou 30A při 240/208V (US dvojfáze, ale u nás by tedy stačila jedna).
    A IMHO když teda nutí lidi svou zátěž uměle rozdělovat na 3f, tak by tedy měl i (částečně) s tím pomoct. Třebva tím, že sdílení elektřiny sám sobě bude výrazně zlevněno. Platit OZE poplatek za to je pak už čirá drzost :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KURVADRAT: ono asi jde o to, jestli máš zero export to load nebo jestli máš nějaký spotřebiče v tý větvi, kterou ten invertor řídí aktivně (grid). My teď (boužel) po výměně 1fázové invertoru za 3fázový máme část starých rozvodů (světla a tak) v té větvi "grid", kde je nulák propojený se skutečnou uzeměnou zemí, ale pomalými reakcemi invertoru na změny zátěže mohou vznikat přetoky ze sítě, a taky si to z té sítě občas něco bere (už kvůli té synchronizaci frekvence?). Ovšem chtěl bych mít všechny rozvody ve větvi "load", kde je ale u 3fáze nula tak nějak plovoucí a tvrdě je potřeba mít všude ještě udělané správné zemění.

Pokud má člověk celé svoje rozvody ve větvi u Deye označované jako "load", tak může klidně shodit hlavní jistič a mít jistotu nulového odběru i nulových přetoků a jet v ostrovním režimu, kdykoliv se mu chce. Ale problém pak je, že je vše zálohované ze sítě, v běžném baráku má člověk spořebiče typu topení, bojler, které právě nechce mít zálohované a proto se dávají do té větve "grid" a v té pak vzniká odběr i ty přetoky. Je prostě víc způsobů jak to zapojit a třeba na jednofázovém invertoru jsem prve nepochopil, proč se to tak dělá.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JIMIQ: Tak si nadhoď finální cenu co za to dostaneš za rok a o tě to stálo (stojí) na víc. A pak doufej že to nějaký rok vydrží, protože tomu já ani za mák nevěřím.

U mě je nenávratnost dána tím, že už tak nepotřebuju moc energie. Pokud mi celková spotřeba (řekněme bez topení) bude dělat nějakou vícemegawattovou dardu tak to bude jiné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Tak tu zeminu samo můžeš použít na místě na nějaké terénní úpravy. Nevím jak si to představuješ velké ale jeden kubík 10-90°C dá asi 93kWh energie Problém je že ty budeš moci využít jen teplotní spád 90-30°C tedy reálně využiješ max 70kWh, spíš méně. Já bych v reálu nepočítal ani s 50kWh. Tedy na jeden dům pro TUV a topení cca 20m3. 5ekněme že je těch domů 10. Tedy 200m2 to je asi 5,8m strana. To je pro víko z ŽB naprosté nic že není třeba dělat ani přepážku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam