• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRANCIMORSolarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars,
    CUKI
    CUKI --- ---
    DZODZO: Jako že v zimě zaplatíš za kWh jinou částku než v létě?
    To asi nebude u nás že? :-)

    XCHAOS: Jo přesně o tom mluvím cena musí odpovídat reálné nabídce.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no to som zvedavy ako to bude v pripade FVE s akumulaciou :)

    Innogy kouše do kyselého jablka: Solárníkům účtuje speciální poplatek - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-innogy-kouse-do-kyseleho-jablka-solarnikum-uctuje-specialni-poplatek-256037
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: ja si myslim ze tie vyrazne rozdiely v sezonnych cenach mame uz teraz, akurat tym ako platis dodavatelovi mesacnu zalohu, tak je to rozprostrene na cely rok, poznal som to ked som menil dodavatela plynu, bolo to niekedy v listopadu a zalohy mi rozpocitali na >10000 mesacne, po prechode na dalsi uctovaci rok uz to vychadzalo nejakych "normalnych" 2800
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: k jádru se dá říct jen to, že ať už dovezeme palivo odkudkoliv, tak přímo doma závod na přepracování paliva nemáme, takže od krachu projektu A-1 (která mohla fungovat na neobohacený uran, který bychom přeci jen někde nějaký vyškrábali) jsme závislí na dovozu obohacené uranu, jen si můžeme vybrat odkud. A žádná obec nesouhlasila s umístěním trvalého úložiště odpadu na svém území.

    Krátkozrakost jaderné energetiky bych shrnul slovy "posvítit si na svůj billboard a umřít". Není tam dlouhodobá perspektiva - ta by snad byla u reaktorů příští generace, ale o těch vůbec řeč není a nikdo na světě (kromě Rusů) je produkčně neprovozuje a má to určité svoje důvody.

    Vykrývací zdroje jsou problém. Chytrými triky, typu tepelná čerpadla/topné klimatizace jde zkrátit topnou sezónu (vychlazená fotovoltaika v únoru a březnu má super účinnost) na cca 3 měsíce, ale v topné sezóně stejně u nás OZE nestačí. Museli bychom umět akumulaci v industriálním měřítku.

    O čem mluvím už 20 let je to, že bychom měli mít letní a zimní ceny energie, prostě výrazné rozdíly v sezónních cenách, a to až do té míry, že by se některé typy průmyslové produkce (u kterých neumíme využít odpadní teplo, apod.) v zimě neděly. Místo aby se uvažovalo takhle, tak se potom průmyslová produkce úplně ruší a závody krachují, přitom navrhnout investici tak, aby provoz jel přes léto a na zimu se zakonzervoval by u některých typů produkce nemuselo být tak dramatické.

    Taky je možné v zimě vypínat veřejné osvětlení v druhé půlce noci, když je stejně moc zima na to, aby kdokoliv byl venku (stejně to kazí lidem spánek a zvyšuje spotřebu antidepresiv...). Prostě civilizační přizpůsobení se obnovitelným zdrojům energie nemusí být úplný konec světa.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Já myslím, že je potřeba si hlavně uvědomit, že jakákoliv konvenční elektrárna, která se postaví bude prostě dražší už tím, že nepojede na 100% ale bude vykrývat CO2 neutral zdroje. S tím je třeba počítat, že ta zelená energie není tak zadarmo jak se o ní mluví. Protože tyhle vykrývací zdroje je potřeba do té ceny a do toho provozu také započítat.
    Takže je to hodně o rozprostření strategických zdrojů a snížení závislosti na nestabilních nebo nebezpečných zemích. Uhlí třeba sice máme, ale do uhelek se nehodí a tak ho vozíme z Austrálie.
    Plyn nemáme v EU ho moc není a stále jsme závislí na Rusku. Pokud plyn tak jedině rovnou přemýšlet o vodíkové variantě kterou budeme sami vyrábět ze solárních přebytků.

    Co se týče jádra, tak za mě určitě ano, ale tak abychom zase nebyli závislí na jednom druhu paliva. Stávající elektrárny sice jedou na neruské palivo, ale dobře jim to nedělá. Taky víc než jestli jádro nebo ne, je důležité jak je postavena smlouva.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: protoze ty vetrniky a solary nepali uhli/plyn a nezamoruji nase zivotni prostredi :) a i kdyz jsou plynem zalohovany tak vzdy je 50% zamoreni lepsi nez 100%
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    WARBABY8: jeden blok temelina letos uz trikrat neplanovane vypadl a je zalohovan dlouhyma stranema a uhelnyma blokama
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    stale je lepsie, ked tie ine elektrarne (pokial su fosilne) bezia iba 30% casu ako zaloha miesto 100% casu a nieco z toho odpadne prechodom domacnosti a firiem na FVE s bateriou, aspon na preklenutie noci a az sa podari vyriesit dlhodobe uloziska, tak aj preklenutie zimy

    hlavne sa to da postavit rychlejsie nez ten temelin a s tym ako mi pride ze su ludia menej a menej kompetentni (aspon v IT vidim ten trend), tak by som mal strach buducim generaciam nechat na starost atomovu elektraren :)))
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: Já mám energetiku vystudovanou a pohybuju se v tomhle odvětví celý život. Takže si troufám říct, že o tom něco vím. Ty jsi mi zatím nedokázal vysvětlit důvod potřeby vetrniku, FVE a jiných nestalych zdrojů energie v závislosti na tom, že stejně musím postavit jiné elektrárny jako nezbytnou zálohu těchto nestalych zdrojů.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: jen se Ti snažím vysvětlit, že ty zálohy tady budou stejně, ať už budeme mít FVE nebo ne. Prostě vždycky budeš potřebovat nějaký zdroj který rychle naběhne.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: krásným obloukem ses vrátil k tomu co jsem psal na začátku.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: jakože Tě překvapí to, že v noci je tma a FVE nevyrábí? Nebo přijdou nějaká mračna z čista jasna nad půlkou Evropy?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: tak plánovaná odstávka je něco úplně jinyho než drzeni "hot Stand by" zálohy.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: a kde se bere ta elektrika, když je Temelín odstaven? Kde se brala, když Francouzi neměli vodu + odstávky jaderek?

    Teď do toho přidáš jen větší zdroj FVE, tak třeba nebude potřeba ty uhelky a snad brzy jen plynovky pouštět během dne, ale třeba jen v noci.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: jako, že ke každému temelínu někde čeká druhý temelín v záloze? Tak to by mohlo dojít i laikovi, že to tak asi nebude ne?
    Nicméně i kdyby to tak bylo, tak to nic nemění na tom, že teda ke každé nestabilní kilowatě potřebuješ tu stabilní v záloze.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    WARBABY8: a myslíš, že to teď tak není? Aneb co děláš, když musíš odstavit jaderné zdroje?
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    KUTAS: takže na pokrytí každé kW stavíš 2 elektrárny. To zní ekologicky i ekonomicky. ;-) To je jako bys jezdil kabrioletem a jako zálohu, když bude hnusně budeš mít ještě normální auto.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    FLEXXO: v případě nedostatku nahodíš plynové elektrárny, které tuším Němci docela staví, protože jsou vodík ready a zároveň můžou jet na plyn.
    Jinak tohle je téma na diskuzi spíš sem [Energetika a energie v politické a hospodářské perspektivě]
    FLEXXO
    FLEXXO --- ---
    CUKI: viděl jsi motor z Tesly? Jen pro příklad ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    FLEXXO: Hmotností a velikostí...

    FLEXXO: Elektromotor je jednodušší a hlavně se to dá snadno diagnostikovat. Bez nějakého velkého bádaní zvládne i průměrný garážník s IQ sotva přesahuji stovku, velice snadno poznat, kde je problém. U fosilu zavezeš do opravy auto a pokud o tom sám něco nevíš, tak ti tam vymění deset věcí než zjistí co je špatně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam