• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    NIXX
    NIXX --- ---
    JVMLOK: Jde o parametry cílové oběžné dráhy. Když startuješ směrem na východ, startuje se z východního pobřeží (a naopak). Je to kvůli bezpečnosti... Cape Canaveral je dost blízko k rovníku, aby byl ten start energeticky efektivní. A ano, když startuješ na východ, máš výhodu ve směru rotace Země.
    MICKK
    MICKK --- ---
    JVMLOK: a) čím blíž k rovníku tím větší asistence země při startu směrem východ
    b) na východ je moře, kam můžou bezpečně padat zbytky raket
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    NIXX: No ono by to bylo pomerne snadne, kdyby se startovalo z jineho mista nez je Cape Canaveral. Bylo by pekne kdyby se dalo startovat treba v Africe a pristavat do Sahary. Cim je Canaveral tak zajimavej? Ma nejakej vliv treba rotace Země v te zemepisne sirce/delce a dalsi faktory?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PAN_SPRCHA: náhodou... Evropa bude takhle mít úžasné levné nedotované jednorázově použitelné rakety, vyráběné pomocí dotovaných obnovitelných zdrojů energie :-) takže taky budeme v něčem nejlepší :-)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    PAN_SPRCHA: No právě.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    BIDAK: ale tak tohle není nijak nerealistický, to je čistě jenom a jenom o penězích. např. za subvence OZE jenom v Německu do roku 2030 by se dalo takovýhle základen postavit osm.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: Číňané z peněz za prodej Helia-3 postaví na odvrácené straně Měsíce obří sochu Mao-Ce-Tunga, ale nebudou na to mít povolení od vedení strany, tak jí zase obratem zbourají.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    STARE_CASY: myslim, ze jde ciste o ideologicky sport: aby se nahodou nestalo, ze by cinani vytiskli na mesici potret Mao ce-Tunga drive, nez zapadni svet, nejakou tu tovarnicku na suvenyry z Mesice ..
    NIXX
    NIXX --- ---
    COOK: na pevnině se dá přistát u misí s lehčím nákladem na nižší oběžnou dráhu (v nádrži zůstane dostatek paliva na obrat a návrat k pevnině).
    U misí s těžkým nákladem nebo třeba na geostacionární oběžnou dráhu je potřeba daleko větší rychlost a vracet se s 1. stupněm na pevninu už není možné. Proto je nutné umět přistát i na moři.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: budu stručný, leč jako obvykle provokatiní: je to politická věc, snaha nějak pro-Rusy-důstojně formulovat výpalné, které Evropa bude platit za to, že nám dají pokoj a nebudou EU prudit v její expanzi.

    ESA hraje o to, že propašuje svoje kosmonauty a experimenty jak do společné mise na Mars spolu s NASA, tak i na společnou základnu na Měsíci spolu s Rusy... s tím, že LEO se přenechá Číňanům, Japoncům a Indům a takové sebrance, protože to nebude politicky prestižní (dovedu si dokonce představit odprodej použité a vyřazené ISS Indům, někdy po roce 2024 :) resp. dovedu si taky představit pokračování ISS jako přestupní stanice na Měsíc, která bude dávat větší smysl s ruskou technologií, než Americkou... každopádně úvahy o pokračování ISS i bez NASA v období 2020-2030 v tomhle všem určitě nějakou roli hrají...)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    STARE_CASY: No jo, papír snese všechno...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Nevšiml jsem si, že by to tady zaznělo, snad jsem nic nepřehlédl, ale co říkáte na nápad ESA postavit na Měsíci základnu do roku 2030.

    Šéf ESA chce základnu na Měsíci do roku 2030. Má nahradit stanici ISS - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...-zakladna-iss-0u9-/tec_vesmir.aspx?c=A160115_162747_tec-kratke-zpravy_dvz

    Mně se to sice jako nápad líbí, expanze je potřeba, ale přijde mi to jako nereálný plán. Tedy ani ne technicky, ale finančně a zejméně administrativně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (resp. pilotovaný Dragon 2 je totálně Raygun Gothic :-) v politickém souboji se SpaceX správně zaměřil na čtenáře comicsů, zatimco faoušci hard sci-fi léta dělali politické obchody spíš s konzervativními politiky, resp. z toho prostředí sami pochází .. proto je taky Big Bang theory taková prdel... a proto je taky Elon Musk nutně pravě Howardův hrdina :-)) musím dohnat posledních pár seasons, koukám...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    THERIDANE: já bych řekl, že současný Falcon 9 je dostatečně (doslova!) http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/RetroRocket na to, aby mohl figurovat i v http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/RaygunGothic :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    COOK: opakuju to už po několikáté (zajímala se o to večer i spolubydlící): pokud první stupeň musí v momentě oddělení druhého stupně začít couvat, stojí ho to spoustu paliva, které pak logicky nemůže použít k tomu, aby druhému stupni udělil ještě trochu vyšší rychlost.

    takže na první stupeň, který přistává downrange, toho můžeš naložit vždycky víc, než, na první stupeň, který se vrací na místo startu. v kosmonautice nejde o výšku (min. jakmile opustíš husté vrstvy atmosféry) - ale o rychlost. delta-v je všechno. (proto by to taky býval byl skvělý název příští rakety ULA po Delta-IV :-)

    dnešní kosmonautika je pomsta šíleného vysokoškolského matematika, specializovaného na diferenciální rovnice.
    COOK
    COOK --- ---
    THERIDANE: Mohl bys to trochu rozvést? Jaktože to teda jednou šlo? Kdyby tam žádná pevnina nebyla, tak to nepůjde nikdy, nebo?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    COOK: downrange od místa odletu (Canaveral) žádná pevnina není
    COOK
    COOK --- ---
    Diletantský dotaz: Proč chtějí přistávat na plošině na moři? Na zemi se jim to přece podařilo...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: pri uspesnem dosednuti se resilo, jestli tak krasne zhasly trysky tim, ze bylo palivo vycerpano beze zbytku.
    Nicmene by tedy pri mechanickem zachyceni stejne hrozilo, ze dojde ke vzniku sebemenci prasklinky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: to je jednoduché... při ztrátě integrity jde sebemenší prasklinou okamžitě ven palivo a kapalný kyslík pod tlakem, v bezprostřední blízkosti rozžhavené spalovací komory a trysky. to je jako ptát se, proč škrtnutím zapálíš sirku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam