• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    NASA Johnson Space Center: Astronaut Scott Kelly now holds the record for the longest single spaceflight by a NASA astronaut.
    He lived on the International Space Station for 340 days during four different Expeditions. He launched to the station March 27,
    2015 and joined Expedition 43. He landed March 1, 2016 with Expedition 46 completing his historic mission.

    ALMAD
    ALMAD --- ---
    BROUKOID: Ad blesk, stalo se a ten stroj to rozchodi (i s lidma na palube)...je to schovany jako zminka nekde v tomhle, dival sem se na to nedavno:

    Failure Is Not An Option A Flight Control History of NASA
    https://www.youtube.com/watch?v=7f51Jzm7M4w
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Cassini Solstice Mission: Mystery Feature Evolves in Titan's Ligeia Mare
    http://saturn.jpl.nasa.gov/photos/imagedetails/index.cfm?imageId=5312

    These images from the Radar instrument aboard NASA's Cassini spacecraft show the evolution of a transient feature in the large hydrocarbon sea named Ligeia Mare on Saturn's moon Titan.

    Analysis by Cassini scientists indicates that the bright features, informally known as the "magic island," are a phenomenon that changes over time. They conclude that the brightening is due to either waves, solids at or beneath the surface or bubbles, with waves thought to be the most likely explanation. They think tides, sea level and seafloor changes are unlikely to be responsible for the brightening.

    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    SEJDA: No mě sejří že serou na znovu Moon. :/ Tak se tam asi první nastěhujou čínani. Ale ne amíci musej přece na Mars. Asi už taky vědí proč na mars tak spěchat. Jen to lidem ještě neřekli.

    Já si naopak myslím že měsíc by byl ideální základna a tréning před Marsem. A když se něco podělá je relativní šance na záchranu kosmonautům a nebo jim poslat dodatečné zásoby.

    Ne my jako lidstvo jsme 100 let za vopicema. Protože technologicky bychom výzkumě Měsíc dokázali obývat dle mého odhadu už 15-20 let.

    No jsem zvědav kdy bude ta nová orbitální stanice.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BRENMCGUIRE: jj USA prisli s tim svym PPP strasne pozde, meli to rozjet tak o 5 mozna i vice let drive. Ale pokud vim, tak Bushova administrativa moc snahama o rozsirovani vesmirneho programu neusilovala.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    KEJML: Přesně jak to napsal Sprcha. Tak to je. :)
    I když to vlastně není k smíchu. :/
    Prostě svalí se to na někoho dole. To mi připomíná něco z vojny. Když velitel vydá špatný rozkaz, voják jej musí splnit a až poté si může jít stěžovat.


    KULA: Pardon, já myslel jako špiku ve spolehlivosti. Na tom že je to moc staré přeci nezáleží, když to funguje spolehlivě. Tak se omlouvám za nedorozumění. Proto i také píšu o takové té nekonfortnosti. :) Ostatně i naši piloti bojových vrtulníků se musí učit rusky. Páč když jsem byl na palubě kamaradova stroje, tak jsem na tu haldu tlačítek koukal jako bača na tuzex.

    A to o dúležitosti ruska jsem myslel ve smyslu toho co jsem viděl v dokumentu ohledně problémů s ukončením činnosti raketoplánů a že USA za něj neměli náhradu tak to mělo na hlavních bedrech rusko, kde si američani pronajímají jejich prostředky. A také se v tom dokumentu říkalo, že pokud by rusko krachlo tak můžou ISS zabalit, ti ostatní by to prý nedokázali dostatečně zásobovat.
    Tím narážím na ten problém co po rozpadu rusové měli a nakonec podepsali prodlužovací nájemní smlouvu.
    A ISS tuším že v 2011? hrozilo, že ji bude muset posádka opustit.

    Omlouvám se za nepřesnosti, mě se už čísla a různé zkratky pletou často dohromady nebo zaměnují.
    KEJML
    KEJML --- ---
    KULA: Plus na ISS létá ESA se svými ATV, ač nutno říct, že těch letů bylo násobně méně, než Pregressů.
    KULA
    KULA --- ---
    BRENMCGUIRE: akorát jsem dočetl aktuální knihu o Muskovi a musím reagovat na tvoji technologickou špičku. Špička byli v roce 1960. Teď vládnou retru.
    To, že je komplexně jejich portfolio "nejlepší" z nich nedělá špičku. Taky se neříká, že B747 je technologická špička ale spíš léty ověřená jistota.
    Tvrzení, že zásobování na ISS realizuje jen ruská technika a nebo ruské motory je neplatné. Lítá tam právě Musk a SpaceX.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    KEJML: jj, to je jak u nás v práci. Technici jsou proti, ekonomové pro, rozhodne se podle ekonomů a poté co nastane průser můžou za to samozřejmě technici, že ekonomům nedodali dostatečné podklady, které jasně poukázaly na možné problémy. ()
    KEJML
    KEJML --- ---
    BRENMCGUIRE: U Challengeru to nebyla náhlá změna počasí, celou noc mrznulo a ještě během startu bylo kolem nuly. Někteří technici vyjádřili obavy, ale nakonec se holt start konal...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    K obráceně zapojenému čidlu - prakticky stejný problém postihl už před víc než deseti lety přistávací pouzdro sondy NASA Genesis.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BRENMCGUIRE: tak americani se k tomu stavi trosku jinak, "modul shorel pri pristani, protoze jsme to podcenili", rekne generalni reditel firmy obchodovane na burze. V RF za to muze 1 clovek, ktery ted asi bude delat karieru v sibirskem dole, ne? :)

    Ted si dovolim zahypotetizovat a doufam, ze mne nekdo, kdo se vice orientuje, opravi. Na lety s lidskou posadkou pozivaji rusove starsi typ raket, tj. leta neinovovany, spolehlivy. Americanum je tento pristup asi taky trosku cizi, neb vyrobili X raket, a pak tovarnu inovovali.
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    BROUKOID: Jo také mě to hodně zamyslelo. Ono stačí počasí, když se třeba nějak razantně změní těsně po odpálení. Třeba tuším u toho Chalengeru? Nebo to byl Atlantis? Tam byl šílený finanční tlak na to aby se to vypustilo, protože to stálo takovej majlant a už jednou se start kvůli počasí odložil. Ale asi možná přeci jen se měla znovu udělat před tím druhým startem znovu kontrola, ale na to přišli až po vyšetření nehody.

    Takže při takovýchle tlakových psychologických extrémech bych se vůbec nedivil že by někdo mohl zazmatkovat spanikařit a něco zvorat a přijít na to až když se stane havarie. Něco podobného v podstatě zažívají na makléři na burzách pracující s obrovskýma částkama.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    Zrovna pri tejto havari sa dost spekulovalo o sabotazi, co si pamatam tak tam mali nalozene 3 glonass satelity,
    a tym ze padla sa odlozilo sfunkcnenie ruskeho pozicneho systemu. (a clanky v lidovkach bez citovaneho zdroja v style "cesti turiste v libanonu" tomu moc nepomahaju:)
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    ONDRA_99: Tak na toto nevím jestli je to ve většině o lidské chybě.

    SEJDA: Ale tak jistě, ale ať už jsou rusové jaký koliv, v kosmickém programu si myslím, že stále patří mezi špičku.
    Když to zjednoduším tak sice jejich systémy jsou sice tak trochu nekonfortní oproti americkým, ale co do spolehlivosti si třeba s NASA nezadají. Viz třeba to kdo posílá zásoby na orbitální stanici a díky komu se orbitální stanice nezavřela. Amíci stále ještě nemají náhradu za raketoplány, Venture Star se někam uplně vytratil, objevilo se sice pár zmínek o nových projektech, ale to je asi tak nějak vše a nemluvě že do svých raket montují ruské motory. :)

    A tohle by ti také něco mohlo ukázat o tom jak na tom se spolehlivostí pilotovaných letů rusko je:
    List of human spaceflights - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_spaceflights

    Zkrátka se mi nelíbí takovéto ukazování, těch lidských chyb bylo mraky jak u Rusů tak i Amíků.

    A bohužel každý se může splést a pokud se tak stane ve smyslu, že třeba zazmatkoval nebo tak, tak bych jej za to neodsuzoval. Hlavní je že přitom nepřišel nikdo o život. Prachy a materiál vem čert.
    KULA
    KULA --- ---
    Tak či tak, to, že je to čidlo obráceně a raketa se chtěla jen zorientovat podle dat, to už víme....hmm tak od týden po startu? Nechápu, proč to prezentují teď, když tenhle závěr je znám už 3 roky....
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ONDRA_99: to si me privedl na zajimavou myslenku.. existuje vubec nejaka havarie ktera se NEDA oznacit za lidskou chybu? Protoze konstrukcni chyba (chyba konstrukteru), vada materialu (chyba kontroly), atd, atd.. to vsechno jsou vlastne lidske chyby. Za "ne-lidskou" chybu bych asi bral neco jako zasah meteoritem, nejakym postrannim bleskem (mam pocit ze jsem cetl ze mohou zasahnout az desitky km od probihajici boure) - a obecne veci kterym se zadnym rozumnym (nebo ekonomicky prijatelnym) zpusobem zabranit neda..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BRENMCGUIRE: tak je predne neverim rusum nos mezi ocima, pokud jde o tiskove zpravy. Takze mne napada, pokud by slo o systemovy problem, o kolik miliard rublu by schudl uz tak sankcema vyzably rusky vesmirny program? Resp o kolik by se zvysilo pojistne? Takze to udelal tady Voloda, trocha vodky a prehozena cidla, jinak je to v Bajkonuru s Progress vse na 300%.
    Samozrejmne by nejake systemove pochybeni vrhlo negativni svetlo i na jaderne-obranny program, a schopnost balistickych raket se vubec vzdalit s ruskeho uzemi, resp mezinarodnich vod.
    Podle mne ma to konstatovani, ze za to muze 1 osoba, mnohem vetsi dusledky, nez nejake suche konstatovani "opet lidsky faktor".
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Tak ono v naproste vetsine to je o lidske chybe ne? Bud neaky technik neco udelal spatne, nekdo neco spatne zkontroloval, nekdo dodal min kvalitni soucastku, nez udaval, ...
    BRENMCGUIRE
    BRENMCGUIRE --- ---
    SEJDA: Ježiši marja, to kdyby se měli takhle propírat všechny chyby to by bylo článků. Horší je pokud při nějaké chybě u toho někdo zařve jako třeba u Chalengeru. :/
    Tam se dá taky lehce mluvit o chybě x lidí, pokud si to nepletu. Taky zanedbali kontrolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam