• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    a ještěr se mi líbí, že propagují nás - ilumináty TOXICMAN
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    TOXICMAN: ty panely nechá na zemi?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Delta 4-Heavy
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SEJDA: v mikrogravitaci prach a další malej bordel nesedá dolů ale volně poletuje, takže je reálný riziko vdechnutí např. kousků textilu, kamínků z obuvi nebo malých šroubků a matiček v lodích, který čerstvě přiletěly ze Země
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TOXICMAN: Mne by teda i pri vedomi vsech tech kontrol, natlakovani, dychatelneho vzduchu, preci jen behal pri nejlepsim mraz po zadech .. ale proc je vybaven i rouskou?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Space Station Live : Astronaut Jeff Williams Enters BEAM Expandable Module
    https://www.youtube.com/watch?v=5kZZdp727ek
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Luxembourg takes first steps to 'asteroid mining' law
    http://phys.org/news/2016-06-luxembourg-asteroid-law.html

    "Comprehensive legislation" will be drawn up with the help of space law experts, the economy ministry said in a statement. Expected to take effect in 2017, it is billed as providing a legal framework that will spur investment in exploiting resources in Near Earth Objects (NEOs)—the scientific term for asteroids as well as comets. "(It) will guarantee operators the right to resources harvested in outer space in accordance with international law," the ministry said.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Prach kolem komety

    CometWatch 30 May | Rosetta - ESA's comet chaser
    http://blogs.esa.int/rosetta/2016/06/03/cometwatch-30-may/

    CLUMP
    CLUMP --- ---
    ISS Taken by Giancarlo Vignale on May 31, 2016 @ Sanremo Italy

    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    VER_MASLE: já nevěděl, že do tohohle klubu patří i cestování časem
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Kalifornští studenti odpálili raketu s motorem vytištěným na 3D tiskárně | Wave News
    http://www.rozhlas.cz/...rnsti-studenti-odpalili-raketu-s-motorem-vytistenym-na-3d-tiskarne--1619349

    Vulcan-1 Launch, 05/21/16
    https://www.youtube.com/watch?v=Odj_QELTmqM
    VER_MASLE
    VER_MASLE --- ---
    Ahoj, víte někdo, jaké bylo astro na Jizerce minulý víkend (28.6.2016)? Bohužel jsem byla nemocná :(
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    XCHAOS: souhlas az na ten zaver.. ja si vzdycky rikam, ze je skoda ze se rusove nedostali na mesic a navic pred USA - protoze USA by to nevzdali jako rusove, a "space race" by jel vesele dal.. a mozna bysme ted brali stalou zakladnu na mesici stejne jako bereme ISS a seste pristani lidi na marsu by byla "nuda" a nadavali bysme na to, ze uz jsme davno meli mit warp drive a kdy se konecne podivame k proxime centauri :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BROUKOID: ano. je to patrné až na druhý pohled :-) (BTW graf jsem jen nalinkoval z Twitteru, nevím proč se ho tak zastávám :-) spíš (jako v ostatních věcech) z něj vyplývá, že v 70tých letech měla kosmonautika fakt našlápnuto (na svou dobu "obří" Skylab, Vikingy, Voyagery...) ale Rusové se rozhodli stagnovat a na Západě se tím pádem nějak ztratila politická motivace (resp. projevily se dopady ropné krize.. těžko říct přesně). Zase bez 80tek a domácích počítačů bychom dnes asi neměli ta přestání Falconů :-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    TOXYGEN: vypada to ze se mnou soutezis v discipline "hnidopich tydne" :) - ale samozrejme mas pravdu - moje namitka na "neprehlednost" vznikla prave proto, ze jsem si "na prvni pohled" nejdriv myslel ze ty "hrboly" u skylabu jsou pripojene Apolla
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    XCHAOS: tak ja nadpis vidim, jenom mi proste prijde ze ten "spindle diagram" ti navic dava moznost dobre videt zmeny kazdy stanice zvlast.. a navic k nemu muze byt z boku pridelany normalni graf (akorat vertikalne) se sumou. Ten graf co tam je ted mi zvlast na zacatku prave u Skylabu prijde hrozne matouci - neni vubec na prvni pohled zrejme, jestli se objem skylabu menil nebo jestli jsou ty skoky od saljutu - u spindle grafu by to bylo jasne zrejme na prvni pohled. Ale uznavam ze to je hnidopisstvi.

    A co se skylabu tyce, to myslim mela byt prvni mise raketoplanu - postrcit ho na vyssi orbit, a myslim ze to nevyslo nejen kvuli zdrzeni v space shuttle programu, ale navic pry atmosferu ovlivnila zvysena aktivita slunce neboco a skylab klesal vyrazne rychleji nez mel a shorel driv nez vystartoval prvni shuttle. A to ze "ve sve dobe byl uz zastaraly" si vazne nemyslim - jen podle toho grafu je videt, ze jeho objem prekonal az mir nekdy v polovine 90. let. A co se velikosti prostoru jedne "mistnosti" tyce, je neprekonany doted, a asi jeste dlouho bude.
    TOXYGEN
    TOXYGEN --- ---
    THERIDANE: hlavne tam nie su zanesene hodnoty po pridokovani progressov, soyuzov, raketoplanov, etc...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BROUKOID: asi proto, že graf sleduje především "total presurised volume". no je na tom třeba vidět, jak velká škoda byla, že se Skylab nepodařilo udržet na orbitě až do nástupu STS.. jako jo, ve své době už byl zastaralý, ale i čistě jako skladovací prostor pořád hodně předběhl dobu...
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    THERIDANE: tak shodou okolnosti sem prave resil jak udelat podobny graf (tj. defakto histogram, ale s ruznymi prispevky) tak, aby to pochopili i manazeri a mam ted trochu histografovou nemoc :)

    Tak nejak si myslim, ze by lepe fungoval graf podobny tomuhle:
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BROUKOID: ew, máš pravdu, hrůza :-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    THERIDANE: ja bych za vetsi vadu povazoval totalni neprehlednost grafu - u "hornich" stanic neni na prvni pohled jasne, co je rozsireni/zmenseni a co narust od jine stanice "dole".
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    XCHAOS: u Miru chybí ztráta modulu Spektr v roce 1997 - napálil do něj Progress, porušil integritu a do konce existence Miru zůstal depresurizovanej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam