• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ICE: Wut?
    ICE
    ICE --- ---
    BIDAK: a ty zas vetsi toleranci a otevrenost
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    NECROMAN: Nech ho. On potřebuje lepší prášky a ne chodit na nyx.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KOCOURMIKES: ktery?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    uvedomujete si ze vesmir stvoril Buh?
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Testing the solar panels of the Mariner Mars spacecraft in a plastic tent (June 1964).

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Next Big Future: Paul Allen making the largest plane ever for Stratolaunch
    http://nextbigfuture.com/2016/06/paul-allen-making-largest-plane-ever.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: když člověk zná čísla co jsou za tím (např. poměr minimálního tahu motoru k zbytkové hmotnosti, apod.), tak sice ví, proč je to s Falconem 9 složité a tady vcelku jednoduché, ale stejně ten kyslíkovodíkový motor a další drobné vychytávky působí dost profi :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Replay of Flight 4 Live Webcast
    https://www.youtube.com/watch?v=EI-tGVFg7PU
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    VIRGO: jak psal Musk - vypada to, ze dosel kapalny kyslik par vterin pred pristanim, smula.
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    SpaceX Falcon 9 Booster Landing: Eutelsat 117 West B & ABS-2A (stabilized)
    https://www.youtube.com/watch?v=p5_hvVbxAAo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: jo aha, amíci to napsali v mílích, ne v km :-) no, tak to skutečně úplně blízko není, no. pořád mi ale 0.1 AU přijde dobrá vzdálenost pro nějaký pilotovaný zkušební let do hlubokého kosmu... z hlediska komunikace, času potřebného na návrat, apod.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Perigeum 0.1AU? To je dobře desetinásobek Hillovy sféry Země, takže je to opravdu pseudodružice. Ale potěší, ne že ne :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Minmus! :-)
    Small Asteroid Discovered Orbiting Earth - Slashdot
    https://news.slashdot.org/story/16/06/17/0020228/small-asteroid-discovered-orbiting-earth
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Curiosity update, sols 1311-1369: Drilling at Lubango, Okoruso, and Oudam, and a turn to the south | The Planetary Society
    http://www.planetary.org/blogs/emily-lakdawalla/2016/06151502-curiosity-update-sols-1311-1369.html

    Curiosity is at a turning point in its mission to Mount Sharp, both literally and figuratively. On sol 1369 (June 12, 2016), having descended the western edge of the Naukluft Plateau and drilled at three sample sites in 7 weeks, the rover took a left turn, changing its trajectory from a generally westward driving path to a southward one.

    Curiosity turned south because it has finally reached the gap in the Bagnold dune field that has stood in the way of the rover's access to the mineralogically interesting rocks of Mount Sharp since landing day. The rover's southward course will take it into a landscape of isolated knobs called the Murray Buttes, and the rover will begin to steadily climb in elevation as it proceeds south. In this most recent self-portrait, the rover gazes toward the south, in the general direction of its future travel.

    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    STARE_CASY: Ta "sázka" se týkala toho, čeho se dožijeme :) proto ten pesimismus.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    THERIDANE: Jen ohledně financování - vůbec bych nic nepredikoval jen podle toho, jak je nastavené financování dnes. Historie je plná momentů, kdy v určitou chvíli dozrály technologie/vědění/vůle a najednou se přesunuly finanční toky na více místech téměř nezávisle na sobě a začaly se budovat do té doby nereálné (technicky i investičně) projekty.

    Takže uvidíme. Souhlasím s tebou, že v tuto chvíli není nic velkého v dohledu (i hodnocení LL sdílím) a aktuálně (tipnul bych si 10-20 let zcela určitě, 30-50 s velmi vysokou pravděpodobností) se budou rozvíjet individuální létající stroje, přijdou nové společnosti podobné SpaceX a Blue Origin a bude se létat do vesmíru častěji a výrazně levněji.

    Nicméně materiálové inženýrství se opravdu posouvá do oblastí, o kterých jsem jako kluk tak maximálně četl v ábíčku, objevují se věci, o kterých se ani Clarkovi nesnilo, takže na nějaké předpovědi co je nebo není reálné bych nesázel. Snad jen, že Clarke byl excelentní vizionář s velmi dobrým odhadem rozvoje... Třeba mu nakonec i ty Rajské fontány klapnou...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    BROUKOID: LL vypadá skvěle na papíře, ale uvědom si, že je to mnohasetkilometrovej kolos, ve kterým jsou stovky kilotun TNT kinetické energie uchovaný v železným pásu obíhajícím 14 km/s - když selže containment (ať už kvůli technické závadě, přírodním živlům nebo útoku člověka), tak se to tak úžasným způsobem zničí, že široko daleko sto let podobnej projekt nevyroste :)

    Prakticky máme všechny reálný prachy vsazený na individuální létající stroje, protože ty nepotřebují tisíce km namáhané a udržované infrastruktury (v případě výtahu desítky tisíc km). Za mě Skylon :) (aspoň probíhá vývoj a mají trochu financování)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ARCHIMEDES: To si jeste optimista :) Ja osobne bych spis vsadil na "launch loop" - https://en.wikipedia.org/wiki/Launch_loop
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BROUKOID: Tak ony obcas probleskují zprávy, že nějaké materiály by mohly mít podobně zázračné vlastnosti a různé "samohojící" triky určitě nebyly vyčerpány, ale jak už jsem si kdysi dával tak 10-20% šanci, že se výtahu dožiju, vidím to poslední dobou spíš tak na 1% :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam