• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    KOCOURMIKES: my se toho asi nedockame, ale pevne verim, ze na to lidstvo jednou prijde...
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    NECROMAN: ale samozrejme ze stvoril velky tresk- jak to udelal nerekl.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KOCOURMIKES: hmm, to není moc přesvědčivý argument, asi zůstanu u velkého třesku
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    NECROMAN: to nerekl, rekl nebudte promiskuitni ;) jinak Horici jezero :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    KOCOURMIKES: a jak ho vytvořil?
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    vtip je v tom ze vesmir stvoril Buh.

    btw ten od Jeziska ;)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    BLACKHEAD: vesmír vznikl na Velký pátek? tak to se stihly bez zmatků i uvařit vajíčka na Velikonoce
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Bude krásný, až jednou lidem dojde, že víra a věda jsou dvě naprosto rozdílné věci. Nejsou ani proti sobě, ani spolu, jde o něco úplně jiného.

    Věda potřebuje přístup postavený na experimentu, na důkazech, na opakovatelnosti. Je to popis světa tak, jak funguje. Každá hypotéza přetavená v teorii přináší jen lepší poznání o fungování přítomného světa. Dává nám možnost spolehlivě objevovat nové postupy, které dále povedou k lepšímu a širšímu poznání (a pochopitelně to využijeme technologicky, zlepšením životní úrovně, umlácení nepřítele lepším pěstním klínem, to už je jedno).

    Víra je etická záležitost. Dává člověku odpovědi na smysl života, na odpovědnost vlastního já. Je to víra - nepotřebuje a většinou ani nemá důkazy. Je osobní, není univerzálně opakovatelná. Víra dává člověku budoucnost. S vědou se nikde a nijak nepotkává, snad je v osobách a obsazení.

    Když to vztáhnu na ten vznik vesmíru a křesťanskou víru - zatímco věda postupně hledá, jaké modely by mohly vést k současnému fyzikálnímu světu a hledá, co vše by z toho modelu dále vyplývalo (a experimentálně to ověřuje hledání právě těchto věcí - viz třeba mikrovlnné pozadí), Bible přináší zprávu o stvoření, která není popisem událostí, ale je to především oslavný epos na Boha, je to vzdání díků, je to báseň, kde se nerýmují slova, ale pojmy (první den světlo, čtvrtý den světla na nebeské klenbě; druhý den nebe a vody - pátý den ryby a ptáci; třetí den země - šestý den rostliny a zvířata + člověk jako vyvrcholení stvoření).

    To jsou prostě úplně jiné kategorie, které je obrovskou chybou směšovat a pokoušet se roubovat jedno na druhé. Je hovadina být slepý k vědeckému důkazu, je hovadina vědu motivovat vírou. Kéž by to tak lidi dokázali udržet oddělený. Třeba aspoň tady... Víra je osobní věc, každý nějakou máme, nechme si ji pro sebe nebo pro lidi, kteří o podělení se stojí. Já bych tady přeci jen radši uvítal právě tu vědu (a techniku) při dobývání vesmíru.

    Díky.
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    BIDAK: Ano, tak vznikl vesmir...

    Byla jednou jedna protoplazma. Kdyz v tom najednou... PATEK!
    No a pak velky tresk, svetlo, tma, galaxie a jinej bordel...

    SOLVED!
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Opravdový pátek.
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Ja myslim, ze pokud chceme zjistit, jak vesmir opravdu vznikl, musime studovat predevsim fyziku (a mozna filosofii a dalsi vedy). Vira nam k tomu prilis nepomuze.
    SWT
    SWT --- ---
    SEJDA: Cyvoe pánbíčkáři ...
    To ti těžko někdo napíše, když to jsou zatím jen hypotézy, více či méně podložené různými objektivními, ověřitelnými fakty.
    Asi by bylo vhodné začít používat kromě víry i mozek a vznášet splnitelné požadavky.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SWT: jo tak mi napis prosim do posty, az nekdo overi, jak vznikl vesmir.
    SWT
    SWT --- ---
    SEJDA: Hm, že bys tu spíš měl čekat nějaká objektivní ověřitelná fakta Tě nenapadlo. To vysvětluje ty zasloužený mínusky.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Radsi si naladte https://youtu.be/nFxTr00Mtdw za hodku a kus leti Atlas V v nejsilnejsi konfiguraci.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Hele nechcete si tu viru i neviru strcit do temat kam to patri? Dobyvani vesmiru nema v principu nic spolecneho ani s jednim.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SWT: ne ze mi nekdo napise, jeho vlastni subjektivni viru, o tom jak vznikl vesmir :D
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Taky nezapomínejme na to, že USA jsou i dnes silně věřící národ (80 % populace se hlásí k náboženství, z toho 88 % k některé z větví křesťanství). V 60. letech byl silnej tlak na výběr veřejných zaměstnanců ze "správnýho" prostředí nukleární rodiny (heterosexuál, ženatej, vyšší střední třída, křesťan)... in God we trust, right? I kdyby dnes (po vzestupu ateismu) vybírali náhodně z celé populace, byly by věřící čtyři astronauti z pěti.

    Nic jinýho než statistiku bych v tom nehledal. Jestliže drtivá většina Američanů věří v Boha, tak bude logicky i drtivá většina amerických astronautů.
    SWT
    SWT --- ---
    SEJDA: A cos čekal? Že za tvrzení vyplývající ze Tvé subjektivní víry dostaneš sluníčkové plusíčky? V tomhle klubu? Fakt?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PRAASHEK: krtecka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam