• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    XCHAOS: ne, vůbec nejde o spotřebu, jasně. Přinejhorším tam šoupneme další tunu panelů, baterek a plutoniových zdrojů, vždyť není problém, Elon má Falcon Heavy.

    Samozřžejmě že podle typu prostředí, kde ta sonda bude, je velmi limitující radiace. Ale tvrdit, že důvodem nebývá hmotnost a spotřeba je prostě volovina. Spotřeba je setsakra limitující, protože ve vesmíru opravdu jen tak nezaplatíš silnější jistič a tlustší kabel do elektrárny. Tam prostě máš omezený zdroj, který musí utáhnout všechny výpočty, všechna čidla, všechno ovládání. A tam už najednou začne hrát roli, jak úsporný je kód, protože všechny mezivrstvy pochopitelně zvýší spotřebu. A vyšší spotřeba znamená potřebu silnějšího zdroje, ergo často velmi výrazně vyšší hmotnost, náročnější technické řešení atd. Do určité míry to nebude hrát velkou roli, naopak může být výhodou mezivrstva, která umožní psát kód rychleji a bezpečněji, u sond do vzdálenějšího vesmíru už ale jsou omezení velká a tam se i dnes počítá každý gram a každý (mili)watt.

    A ten tvůj dovětek... To je prostě krásně xchaosovské. To, že ty hovno rozumíš matice, neznamená, že takoví jsou i ostatní. Naopak - ve vesmírném výzkumu není místo pro takovéto nýmandy. Ať má NASA, ESA či jiná SA sebevíce chyb, tak schopných lidí, kteří velmi dobře rozumí svému oboru, tam je pořád dost. Naštěstí.

    A programátorů v assembleru je pořád v téhle oblasti (a nejen tam) dost. A pořád ještě bude, protože i tady na zemi se používá spousta zařízení, kde záleží na spotřebě a píše se kód v co nejnižší vrstvě. S internetem věcí takových zařízení bude zase mnohem víc - je zájem mít třeba čidla s baterkou, která vydrží bez zásahu 10+ let.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: důvodem nebývá spotřeba nebo hmotnost, ale radiace, která brání použití procesorů s největší integrací.

    asi to myslel obecně.. že se dnes programuje hrozně rozmáchle, obecně. jeda věc je ta matika, které asi rozumí málokdo (resp. hlavně pokud je zapsaná přímo v assembleru). druhá věc je, že dnes by se ta vrstva, které nikdo nerozumí, obalila další vrstvou, jejíž smyslem by bylo, aby se mohl do hry zapojit někdo, kdo na jednu stranu taky přidá něco, čemu nikdo nerozumí, na druhou stranu zamaskuje, že nerozumí té nižší vrstvě :-)
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    STARE_CASY: v tomhle tvrzení bych byl opatrnější. většinou jsou ty věci ve vývoji léta, takže ve chvíli odpalu je už zařízení dost zastaralé :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CYBERWOLF: tamagoči má 10000x větší výkon než celej appolo program dohromady.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    CYBERWOLF: Ve skutečnosti by tě na měsíc navedlo Arduino v olověný obálce - dnešní procesory v sondách toho dělaj mnohem víc.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LUDO: Tak jo no, tenhle procesor je jenom asi 10 000x výkonnější, než počítač Apolla :)
    LUDO
    LUDO --- ---
    CYBERWOLF: mas tam zoznam dalsich sond, pouzivaju to bezne aj zemske orbitery
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    LUDO: zrovna Juno má dost specifické požadavky co se týká odolnosti proti záření, protože Jupiter.
    LUDO
    LUDO --- ---
    CYBERWOLF: ani by som nepovedal, Juno a dalsie sondy maju napr. v sebe toto https://en.wikipedia.org/wiki/RAD750
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    STARE_CASY: ale jo, jen jsem se pozastavoval nad tím, jak se to za těch 50 let dělá jinak a trochu jsem se zasnil, jak by to asi vypadalo, kdyby se až dneska někdo rozhodl, že poletí na měsíc a udělal projekt na Kickstarteru.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    CYBERWOLF: zrovna v kosmonautice mi to nepřipadá, že by se nějak plýtvalo zdroji. Používá se to nejlepší, co je v danou chvíli k dispozici a je snaha z toho vymáčknout maximum, protože výkonnější (a žravější) hardware použít nejde.

    V uživatelských aplikacích to je holt jinak - tam je holt zákazníkův stroj levnější než čas programátora. Vlastně je to také otázka ideálního využití zdrojů vývojářské firmy.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Sranda je, že dneska by to mělo 15 tříd, nejméně 10 000 řádek a na zpracování by byl potřeba milionkrát větší výpočetní výkon, než mělo Apollo k dispozici. A ovládalo by se to iPhonem :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    THERIDANE: řádek 666 je taky vtipný
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    XCHAOS: on je už nějakou dobu známej, například Apollo implementace v Orbiteru používá k řízení korábu právě tenhle software běžící ve virtální mašině, která emuluje to starý železo :-)

    vyzdvihnul bych asi řádek 179 přistávacích rovnic, kterej ukazuje, že to byli lidi jako my... :-)

    TS	WCHPHASE
    TC	BANKCALL	# TEMPORARY, I HOPE HOPE HOPE
    CADR	STOPRATE	# TEMPORARY, I HOPE HOPE HOPE
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Assembly Code That Took America to the Moon Now Published On GitHub - Slashdot
    https://developers.slashdot.org/...sembly-code-that-took-america-to-the-moon-now-published-on-github
    KEB
    KEB --- ---
    JUNIPETRUS: TOXICMAN: A.C.Clark popisuje ve světlu země scénu, kdy se rozdýchali čistým kyslíkem. Následně otevřeli hangár do vesmíru a posádka s rozběhem vyskočla do prostoru a doletěla do druhého hangáru lodi vedle. Všechno na jeden nádech. Pak zavřeli druhý hangár, napustili ho vzduchem a voila. Takhle nějak :) Nikdy jsem nepátral potom jestli je to reálné, ale baví mě to.
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    Nebo tady od 8:44
    Will We Ever Visit Other Stars?
    https://www.youtube.com/watch?v=lD08CuUi_Ek&feature=youtu.be&t=524
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    Na wiki to je pomerne dobre sepsane: https://en.wikipedia.org/wiki/Space_exposure
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: ale stejně by to nepřežili, protože na ISS ani nikde jinde nemají technologii, jak člověka (nebo cokoliv) dostat zpátky do řízenýho prostředí během těch pár desítek sekund, který jde ještě zvládnout
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    JUNIPETRUS: prvních pár vteřin by asi člověk nějak dal, jednou dělali ve vakuové komoře testy a měli špatný skafandr, do bezvědomí se ten člověk dostal za 14 vteřin
    jinak bez okolního tlaku klesne bod varu tělesných tekutin pod tělesnou teplotu, začne se vařit a tělo by se výrazně nafouklo, ale udává se, že by neexplodovalo jako to bývalo ve filmech :)
    no a pak je tam trochu zima (cca -150C) nebo dost horko (cca +150C), záleží jestli si na světle nebo ve stínu
    nepočítám ještě dávku UV, X, gamma atd.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    JUNIPETRUS: film se jmenuje "Horizont udalosti" :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam