• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: jo, no tak ano, v tomhle bodě skutečně si asi tak polovina zeměkoule myslí, že se dopustili failu (pojišťovna taky, mimochodem). Tak jako sorry, že přejímám názory odjinud, no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: popravdě: požár Apolla 1 (taky na rampě, akorát jako na potvoru s lidma uvnitř) byl právě o elektrickém výboji v atmosféře čistého kyslíku. u super-podchlazeného kyslíku (použito poprvé právě u téhle verze Falconu) je asi ventilace toho vyvařujícího se kyslíku trochu větší, než u normálního kyslíku - a tak, třeba, možná, za určitých podmínek, např. bezvětří, se může s větší pravděpodobností kolem ventilu udělat něco jako "mrak kyslíku" - něco, co se normálně rozptyluje do větru tak rychle, že to nestojí za řeč.

    tahle úvaha není nijak "geniální" - je prostě jen samozřejmá, pro někoho, kdo si přečetl, čím se poslední verze Falconu liší od ostatních raket. je s velkou pravděpodobností chybná, ale štve mi výsměch někomu, kdo jsem s nápadem přijde (jen jsem reagoval na [ NECROMAN @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ] kterému se nikdo nesmál... je to v podstatě jen rozvedení té myšlenky, nic originálního)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Uhm... co jsi nerekl? Ty jsi nerekl, ze SpaceX se dopousti failu, kdyz dela test s nasazenou druzici? A tim jsi nerekl, ze to ocividne delaj strasne spatne? 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ne: jenom nehodlám o nějakých nápadech mlčet ze strachu, že si někdo začne vytvářet nějaký škatulky. (protože dozvědět se, proč je nějaký nápad špatně, a jak je to doopravdy, je mimochodem strašně důležité - a člověk co mlčí, se takové věci nemusí nikdy dozvědět)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: a ty opět musíš přispěchat s něčím, co jsem vůbec neřekl (kdyby náhodou někdo četl co píšu, aby věděl, že ty víš, že myslím něco jiného, než píšu)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Je, hele, uz zase jsme ve fazi, kdy XChaos vysvetluje, jak to lidi, kteri patrej k spicce v oboru, delaj ocividne strasne spatne 8)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, takze ty ses vlastne zneuznanej genius, kteryho nikdo nechape... chaaapu :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: v podstatě ano - nemám ve zvyku jen tak couvnout, protože někdo řekne, že jsem debil :-) "učitelky" na základce a střední škole to zase tak často neříkaly, co se pamatuju - nakonec někdo, kdo se nudí, ale zabaví se tím, že si čte něco zajímavějšího (nebo někdy i učebnice, z nouze), byl pro ně většinou menší problém, než ti, co se nudili a zlobili.

    BIDAK: to není tak jednoduchý, že "sám tomu nevěřím": např. v datacentrech se právě kvůli výbojům statický elektřiny musí držet vlhkost vzduchu v určitém rozmezí (tzn. nejen tam nesmí být vlhko, ale nesmí ani klesnout pod určitou úroveň). skutečně věřím, že statický výboj v prostředí obohaceném ventilovaným kyslíkem může být problém. ale nevěřím, že by byli tak hloupí a s touhle možností nepočítali (ale zase dělat static fire s družicí posazenou na špičce je dost logistický fail, který hlavně úplně anuluje smysl static fire = aby to bouchlo bez družice). no ale třeba to bylo nějak vyhodnocené jako ok původně, ale po tom ultra-podchlazení se ta vlhkost vzduchu dokáže snížit ve větším objemu vzduchu, nebo tak něco... v podstatě možná stačí, když se udělá nějaká jednorázová kapsa vzduchu s nízkou vlhkostí.. nevím...

    hele, on Elon začal poslední dobou věřit píčovinám, typu že žíjeme v simulaci, apod. - toho stresu je na něj taky asi už moc, a začíná mu z toho holt hrabat (každý z nás, kdo někdy měl nějaký skutečný cíl a snažil se ho dosáhnout, to určitě taky zažil...). prostě nejde dělat 20 let v kuse jen správná rozhodnutí.

    sám se těším na oficiální vysvětlení, hele :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    JONAS3: Tady navic nevis, jak dlouho pred "Bum" vedeli, ze maj pruser. Tam klidne mohla bejt pulminuta, kdy vedeli, ze jim z toho nekde nahore tece vodopad paliva kterej jen ceka o co se zapalit. A bejt tam posadka, tam to je spousta casu je vystrelit do bezpeci.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: hele, dochazi ti nekdy, ze to co povazujes za osobni utok je jen proste obycejny povzdechnuti nad neci nechapavosti... ti ucitelka nikdy nerekla, ze si debil, kdyz to zadani nechapes? to si ji taky rikal, ze osobne utoci, ze nema jiny argument, nez ti rici, ze si debil, kdyz nechapes jednoduche zadani? :D
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Jo, přesně tak. Když někdo napíše něco pitomýho, nemám problém mu říct že je pitomec.
    Nemá cenu vyvracet zjevný blbosti, za kterejm navíc sám nevěříš. Zůstává otázka proč to sakra píšeš?

    Jako já bych tak mohl napsat že do toho praštil kladivem Thor a ty bys mi to nevyvrátil (není jak). A hele - stejně by to byla píčovina.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: nj, osobní útoky, když nemáš protiargument :-) nehulím už celá léta, FYI. fakticky čekám, že to bude něčím jiným, ale u ultra-podchlazeného kyslíku bych problémy s ultra-nízkou vlhkostí vzduchu v blízkosti nádrže celkem i čekal...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SEJDA: Jup.

    BIDAK: Sorry, z mobilu. Pad abort vs RUD.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    spacex GIF | Create, Discover and Share on Gfycat
    https://gfycat.com/ConcernedGreedyIbisbill
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BIDAK: myslis to "nebyla to zadna exploze, ale velmi rychly pozar" ?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JONAS3: Koneckonců Elon to komentoval na twitteru.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Ty už to nehul, hele. :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    JONAS3: jde vidět, že payload zůstal (až do pádu na zem) v celku. a že ty autoescape systémy mají své triggery (něco jako 3 dráty vedoucí krz raketu, trigger jsou dva přerušené), tak by to stihnout měl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: no, mám jednou teorii, která by fungovala, pokud tam panovalo naprosté bezvětří: ultra-podchlazený kyslík v nádrži totiž asi dramaticky snižuje vlhkost okolního vzduchu a to zase usnadní případný výboj statické elektřiny (tuším tam bylo počasí před bouřkou). (třeba v datových centrech je z toho důvodu potřeba hlídat určitou minimální vlhkost...). statický výboj + prostředí prosycené ventilovaným kyslíkem = katastrofa.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    JONAS3: Stihnul. Onn i ten Sojuz by to stihnul. Pokud si dobře pamatuju tak na tom Sojuzu ten systém byl navíc ještě rozbitej a kosmonautům nešel aktivovat manuálně. Trvalo dobrých 20s než někdo doběhnul na velíně k příslušnýmu tlačítku. Dragonu trvá odpoutání se cca 0.5s.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam