• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PANTARIL: myslím, že fyzikální paradigmata ohledně tohoto se rozhodně ještě změní. Zatím jsme v chápání celé expanze asi tak daleko, jako Aristoteles rozumněl přímočaremu pohybu :-)

    U toho rozpínání se např. neshoduje jeho měření dvěma různými metodami a nebude to podle všeho chyba měření (ta se naopak zpřesňují). Takže buď je chyba v nějakém předpokladu, ze kterého vychází použité metody měření, nebo je chyba v současném chápání toho rozpínání, protože blízko/nedávno se to chová jinak, než daleko/kdysi dávno, v galaxii far far away.

    Jako kosmologie je problematická disciplína... např. žádný kosmolog nebude žít dost dlouho, aby se dočkal ověření správnosti svých předpovědí :-/ funguje to spíš jako výklad minulosti. A anomálie pozorujeme, akorát se čeká, že je magicky vyřeší nějaké další pozorovaní...
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    PANTARIL: tepelna smrt vesmiru souvisi s termodynamikou a ne s temnou energii/rozpinanim. Tepelna smrt nastane i kdyby byl vesmir konstantni a nesmrstujici se/neexpandujici.
    PANTARIL
    PANTARIL --- ---
    Pokud tomu rozumim spravne (opravte me, pokud ne), tak mnozstvi temne energie na urcity objem vakua je konstantni. Tim, jak se vesmir rozpina, tak mnozstvi temne energie v nem roste, bude cim dal tim vic dominantnejsi, rozpinani se bude cim dal tim vic zrychlovat az nakonec prevazi nad vsemi ostatnimi silami (gravitacnimi, ale i elektromagnetickymi a silnymi/slabymi) a pote dojde i k rozpadu atomovych jader a k tzv. "tepelne smrti" vesmiru (nebudou probihat zadne termodynamicke procesy mezi casticemi).

    Nejasne zustava, zda rozpinani vesmiru bude pokracovat stejnym tempem jako dnes, nebo zda se v budoucnu z nejakeho neznameho duvodu zmeni/zpomali/zastavi.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Prosímvás, Kocourmikes je nemocný člověk, nejlíp uděláte když na jeho příspěvky nebudete reagovat. A to i pro něj.

    Jinak samozřejmě to co píše Broukoid je naše současná představa vyplývající z pozorování.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    "Přízračnou temnou energii raději ponecháme stranou, abychom na sebe nepřivolali nějakou kletbu...."
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    KOCOURMIKES: Ty mas v tomhle ohledu nejakou experimentalne overenou?
    KEB
    KEB --- ---
    KOCOURMIKES: Takže karkulko, za Bambiliardu let se asi atomy nerozthají, blbý co? :D
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    BROUKOID: jo to je ale jenom experimentalne neoverena hypotéza... to nemuzes Karkulce předkládat jako hotovou věc :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Jeff Bezos is not screwing around with his plans to colonize space | Ars Technica
    http://arstechnica.com/.../2016/09/blue-origin-unveils-plans-to-fly-a-monster-rocket-by-decades-end/
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    Big Rip - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Rip

    In their scenario for w {\displaystyle w} w = −1.5, the galaxies would first be separated from each other. About 60 million years before the end, gravity would be too weak to hold the Milky Way and other individual galaxies together. Approximately three months before the end, the Solar System (or systems similar to our own at this time, as the fate of the Solar System 22 billion years in the future is questionable) would be gravitationally unbound. In the last minutes, stars and planets would be torn apart, and an instant before the end, atoms would be destroyed. At the end of the universe, spacetime itself will be ripped apart.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    BROUKOID: jak si na to proboha prisel ze temna energie roztrha i atomy?

    jestli nam tu Karkulku nemystifikujes...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BROUKOID: Urcite? Ja mel dojem, ze sice ztratime pristup k vedlejsim galaxiim, ale galaxie (resp. to co z ni bude po pospojovani s okolnima) se udrzi pohromade, protoze jeji gravitace je silnejsi nez temna energie. Ne ze by to byla nejak extra vyhra, protoze casem stejne vsechno zhasne a pokud se proton rozpada, tak i rozpadne, ale ne diky temny energii.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    BROUKOID: kdo rikal ze se roztrhají i atomy?
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    BROUKOID: no jasně, to už je jiná otázka
    dík. já tomu rozumím, jen mě matou občas dokumenty, kde to vyjádří nepřesně nebo blbej překlad
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BROUKOID: samozrejme.. to vse za predpokladu ze v dobe "roztrhani" by neco jako nase galaxie, slunecni soustava, zeme a na ni nejaci pozorovatele vubec existovali..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    K_A_R_K_U_L_K_A: nejdriv se "roztrhaj" galaxie od ostatnich galaxii, ale jednotlive galaxie budou stale drzet pohromade.. a my skutecne stale uvidime mlecnou drahu. Pak se "roztrha" i nase galaxie a my brzy neuvidime ani hvezdy z mlecne drahy.. chvilku jeste uvidime planety nasi slunecni soustavy a pak uz ani to ne... a pak se roztrhaji atomy, atd, atd..
    Koukej na to tak, ze "veci co jsou blizko" vydrzi trochu dele pri sobe, protoze pro ne budou gravitacni sily jeste vetsi nez ty "trhaci".
    Prirovnani: predstav si vesmir jako nafukovaci balonek, a na nem nalepene zrnicka pisku.. a dejme tomu ze ty zrnicka co jsou blizko, tak se lepidlo kterym si jsou prilepene malinko slije. Pak kdyz budes nafukovat balonek, tak se vetsina "slepencu zrnicek" bude drzet do urcite doby pohromade.. i kdyz osamocena zrnicka a slepence zrnicek se od sebe budou vzdalovat. Pak ale i to slite lepidlo popraska a vzdali se vsechny (samozrejme kazda analogie je spatne - balonek asi driv praskne, ale nejakou predstavu si tak udelas).
    K_A_R_K_U_L_K_A
    K_A_R_K_U_L_K_A --- ---
    mám dotaz. snad ne úplně debilní :) když temná energie od sebe vzdaluje všechny galaxie a slýchám v dokumentech o vesmíru, že to směřuje (krom zamrznutí) do bodu, že my (v urč. fázi) na obloze neuvidíme nic, jen černo, jakto? dyk ještě uvidíme ty hvězdy v Mléčný dráze, ne?.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    BIDAK: No jasne... ale kdo koho... :-D
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Troll...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam