• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: napadli mě Obchodníci s Venuší :-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    NECROMAN: Ještě větší vehikl, než jsme doufali 8-o
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    SpaceX Interplanetary Transport System
    https://www.youtube.com/watch?v=0qo78R_yYFA
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    REDGUY: tak ti nevim, Elon to komentoval tak, ze meli velmi podrobny a velmi obsahly strom moznosti, jak mohlo k rychlemu pozaru dojit .. tve konstatovani "kdyz navrhnes dost teorii, zvysujes svoji sanci, ze se trefis" je tedy presne to jak SpaceX k teorii o nehode dosel (neni potvrzena).

    Nejak nechapu co tebe spolu s ONDRA_99 trapi (male prirozeni?) proste nekdo ma naladu a cas vymyslet teorie, tak at to dela, at to sem klidne pise, je to k tematu. Tvuj komplex, z toho, ze to nekdo hodnoti, po tom, co k tomu SpaceX dalo prohlaseni chapu jeste mene.
    Je tvym cilem diskutovat o kosmonautice, nebo usvedcit XCHAOSe z lehke mozkove disfunkce, kterou ale nejspise trpite oba, kdyz si spory teto ubohe urovne neresite v poste.

    Zatimco se XCHAOS o neco snazi, tobe jde jenom o to, abys vypadal jako blb, povedlo se.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ok, diky. Holt kdyz navrhnes dost teorii, zvysujes svoji sanci, ze se trefis 8)

    tak pořád tipuju na materiálovou nekompatibilitu toho subsystému s podchlazeným kyslíkem - no, a to je to, cemu rikam "delat chytryho". "Porad tipovat" _potom_, co SpaceX zverejnili zpravu a co sis tohle precetl na Slashdotu... 8) potom se můžeš smát - to muzu uz ted 8)

    Ale diky za linky 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: milerád:
    Kosmo Portal - Diskuse - Falcon 1 a Falcon 9 - strana 105
    http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1302&page=105
    25.9.2016 - 10:53 - Alchymista

    jeho původní dohady jsou např. zde:
    Kosmo Portal - Diskuse - Falcon 1 a Falcon 9 - strana 100
    http://www.kosmo.cz/...php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&fid=3&tid=1302&start=2970&page=100
    08.9.2016 - 15:33 - Alchymista

    a hlavně jeho výčet možností (vyhrála to sedmá)
    Kosmo Portal - Diskuse - Falcon 1 a Falcon 9 - strana 99
    http://www.kosmo.cz/....php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&fid=3&tid=1302&start=2940&page=99
    05.9.2016 - 11:13 - Alchymista

    (doslova už před třemi týdny: "Posledný scenár mi pripadá z hľadiska vizuálneho priebehu havárie ako najpravdepodobnejší - vysoký tlak helia zabezpečí dobré premiešanie zmesy kyslíku a paliva, aj jeho rýchle rozhodenie do okolia, nárazy trosiek, iskry a skraty z prerazených kablov zasa rýchlu "mnohobodovú iniciáciu" vzniknutého oblaku zmesy. ")

    Tolik k údajné nekompetenci amatérských debatérů na diskuzních fórech (nemusí jít nutně o mě, že.. já jsem jen jeden z mnoha)

    Jinak co se mě týče, tak pořád tipuju na materiálovou nekompatibilitu toho subsystému s podchlazeným kyslíkem. Pokud se ukáže, že se mýlím a že tam měli jiný bug (zase nějakého "nespolehlivého dodavatele součástek") ... no tak se prostě mýlím a potom se můžeš smát. Zatím tu ale máme precedens, že amatérský komentátor se může celkem slušně trefit.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: no nevím... trefil se prostě jeden člověk z kosmo.cz - muzes prosim link na ten text? Rad bych si ho precetl, diky 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nechápu, jak můžeš tvrdit, že "dělám chytrýho"

    versus

    moje postranní teorie, týkající se nekompatibility materiálů s podchlazeným kyslíkem, je ale pořád ve hře. 8))))

    A kdyze jsi _ty_ prisel s tou "tvoji postrani teorii"? Potom, co SpaceX zverenili svoji analyzu a co sis precetl slashdot? 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: o možné materiálové nekompatibilitě s podchlazeným kyslíkem jsem psal :-) sice tohle ještě oficiálně nezveřejnili, nicméně (pro mě nová) informace je, že ta nádrž s héliem je v podchlazeném kyslíku úplně ponořená a přijde mi to zajímavé.

    (protože materiály jsou certifikované na obyčejný LOX, ale ne na podchlazený kyslík... může jít o nějaký detail... samotná uhlíkem obalená nádrž a po minulé hárii znovu prověřené nosníky zřejmě byla testovaná opakovaně, ale podchlazený kyslík je opravdu novinka a opravdu s ním nejsou taková léta zkušeností, jako s obyčejným LOX)

    no nevím... trefil se prostě jeden člověk z kosmo.cz... ale je zase fakt, že uvedl asi 7 možných příčin a tohle byla jedna z nich.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Tvoje 'postrani' teorie, o ktere poprve pises po te, co vysel ten clanek na SpaceX. Takze chytrolin po bitve. Neni to o tom, ze by tu nekdo mel radsi teorie o sabotazi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nechápu, jak můžeš tvrdit, že "dělám chytrýho", když moje hlavní teorie, tedy statický výboj ve vysušeném prostředí nasyceném venitlovaným kyslíkem, je evidentně chybná. moje postranní teorie, týkající se nekompatibility materiálů s podchlazeným kyslíkem, je ale pořád ve hře...

    REDGUY: na kosmo.cz o vybuchlém héliovém subsystému psali prakticky doslova tak, jak to bylo zveřejněno. jenže nová informace pro mě je ta, že ten heliový subsystém druhého fakticky je fakticky ponořený v nádrži s kapalným kyslíkem (ono to dává smysl, že... dobré chlazení a tak...). podle mě to je prostě zajímavý detail... a navíc je to velmi blízké předchozímu výbuchu 2.stupně.

    ale samozřejmě, pokud zdejší publikum usoudí, že zábavnější jsou ty teorie o zásahu mimozemšťanů nebo o sabotáži ze strany konkurence... co s tím nadělám.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ale jen tak pro zajimavost - ty vis o nekom, kdo tohle oznacil za pricinu havarie? Pred tim, nez to napsali SpaceX? Protoze tys to urcite nebyl, tvoje teorie byla krapet jina 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Nemluvim o "nekom", ale konkretne o tobe. kdybys cetl, co píšu, napovedelo by ti použití slova "tvoje" 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: počkej, takže pokud někdo předtím napsal, že by to mohlo být teplotní kompatibilitou materiálů ve styku s podchlazeným kyslíkem... a ono to tak nakonec bude... tak to bude ... trapná náhoda? směšná náhoda?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ale prdlajs. Jen mi tvoje delani chytryho _potom_, co zverejnili cim to bylo, prijde jeste smesnejsi, nez delani chytryho predtim 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    u příspěvku [ XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ] -1 od REDGUY. on prostě opravdu nesnese, že by se mohli online fanoušci strefit a že by se mohlo prokázat, že to fakt bylo tím, že s podchlazeným kyslíkem nejsou kompatibilní některé materiály.

    mimochodem, věděli jste, že termoska s héliem je u Falconu 9 _kompozitní_ a že je _ponořená_ v tom podchlazeném kyslíku? docela síla, co? :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Začal Mezinárodní Astronautický Kongres
    IAC - International Astronautical Congress | September 26th - 30th 2016 Guadalajara, Mexico
    https://www.iac2016.org/
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Dalsi vizualy k Europe:

    Teleconference on Findings From Jupiter's Moon Europa: Visuals
    http://www.nasa.gov/europa-activity
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    NASA’s Hubble Spots Possible Water Plumes Erupting on Jupiter's Moon Europa
    http://www.nasa.gov/...se/nasa-s-hubble-spots-possible-water-plumes-erupting-on-jupiters-moon-europa



    Astronomers using NASA's Hubble Space Telescope have imaged what may be water vapor plumes erupting off the surface of Jupiter's moon Europa. This finding bolsters other Hubble observations suggesting the icy moon erupts with high altitude water vapor plumes.

    The observation increases the possibility that missions to Europa may be able to sample Europa’s ocean without having to drill through miles of ice.

    “Europa’s ocean is considered to be one of the most promising places that could potentially harbor life in the solar system,” said Geoff Yoder, acting associate administrator for NASA’s Science Mission Directorate in Washington. “These plumes, if they do indeed exist, may provide another way to sample Europa’s subsurface.”

    The plumes are estimated to rise about 125 miles (200 kilometers) before, presumably, raining material back down onto Europa's surface. Europa has a huge global ocean containing twice as much water as Earth’s oceans, but it is protected by a layer of extremely cold and hard ice of unknown thickness. The plumes provide a tantalizing opportunity to gather samples originating from under the surface without having to land or drill through the ice.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KOCOURMIKES: Kdyz koukas na signaly z velkych detektoru, tak cim vic vina u toho vypijes, tim vic signalu temne hmoty uvidis.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam