• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: některé věci budou na Marsu nečekaně mít cenu zlata. například moč :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    ONDRA_99: Elon si to napsal na twitter.
    Elon Musk on Twitter: "A Million Humans Could Live on Mars By the 2060s https://t.co/d0nlk1xfOl via @NatGeo"
    https://twitter.com/elonmusk/status/780900979294269445

    Je to holt optimista. 60 let navic mozna 120 az 180 a dostavame se do realne oblasti .. za predpokladu ze tak dlouho dokaze lidstvo tenhle nakladny konicek podporovat. Nejblizsi velka hrozba je Phosphrus peak
    Phosphorus Solutions
    http://web.mit.edu/12.000/www/m2016/finalwebsite/solutions/phosphorus.html
    Do doby, nez s epodari kolonizovat Mars budou muset lidi prejit na udrzitelnejsi zpusob zemedelstvi, zmenit zdroj energie pro transport no a k tomu by se taky hodil ten svetovaj mir, vymyceni hladomoru a takovy ty prizemni veci, jtery z obezne drahy nejsou moc videt :)

    btw. porad je ve hre ten plan odpalit na marsu termonuklearni bomby a odparit tim dost vody aby vznikla atmosfera se sklenikovym efektem?

    TOXICMAN: ja tomu rikam realismus. chranit jediny stavajici ekosystem je nutnou podminkou poro moznost budovat ho jinde. je rozumne diversifikovat riziko, ale neni rozumne ho v ramci diverzifikace neumerne zvysovat. tisice letu na mars se musime taky naucit offsetovat. libi se mi veta "ne všechno, co člověk dělá, přináší primárně generování zisku". to je zpusob jak dlouhodobe prezit. pro lidi i pro Bitcoin ;)
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Ten prehnany hype je kvůli prachum investoru, navic cesty na Mars jsou tezka komercni zalezitost (turistika, televizní prava), studio Mars se uzivi. A hned vedle budou cinani.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    JAZZZ:
    JAZZZ: nezníš moc jako někdo, kdo má hlavu v oblacích... spíš jako solidní pesimista (už i z bitcoin diskuze btw)

    teraformovat Saharu je super, ale pořád jsou všechna vajíčka v jednom košíku... událost, která může na Zemi znamenat konec, může přijít kdykoli a dokud neprokážeme jinak, bral bych život jako jedinečnou záležitost
    pokud budeme obývat 2 planety, posouvá to pravděpodobnost přežití lidstva o řád výš... to je to, o co tu běží... ne všechno, co člověk dělá, přináší primárně generování zisku
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Pustte si prosimvas celou tu prednasku (https://www.youtube.com/watch?v=A1YxNYiyALg&feature=youtu.be), komentovat neco podle neakych prepsanych clanku kdovikde je nahovno.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    JAZZZ: Kde jsi vzal zas 2060? Elon sam uvadi, ze by se to melo dat zvladnout za 20 - 50 startovnich oken, takze za 40-100 let cca. Prvni let by radi dali 2022, takze 2062 - 2122 (odhad).

    Jinak desetkrat ma letet jedna lod a postavit jich chteji vicero...
    KEJML
    KEJML --- ---
    JAZZZ: Nezkoumal jsem tu vizi podrobně, ale zaslechl jsem někde, že Muskovou vizí je, aby cesta na Mars stála jednoho člověka zhruba tolik, co dnes v USA stojí rodinný dům. Čili pokud se to na tuhle úroveň dostane, tak už věřím, že by se může najít dost lidí na to, co se tam přestěhuje a toho milionu tedy dosáhne.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MRAKY: jo je potreba mit na to koule. ale rozjet internetovou stranku na placeni po netu a dostat milion lidi na mars je fakt trochu jina liga.

    hyperloop treba jednou fakt pojede, ale nebude to za 6mld. lidi na marsu jednou urcite budou, ale nebude jich milion do roku 2060.

    stacil by mi vypocet, kolik cest tam hodla podniknout a kolik budou muset jeho astronautky porodit deti, aby se tam namnozili. 10 000 raket tam nevypravi, bude rad, kdyz jich bude 10. to by bylo tak asi na 100 lidi a hromadu robotu, 3d tiskaren a nahranich dilu. tech 100 lidi se tam dokaze za 40 let namnozit realne na 1000. ok tleskam. great achievement. ale porad jsme o 3 rady jinde. navic to cely negeneruje zadnej zisk a to bych videl v dnesni dobe jako hlavni problem.

    pokud se ale rozhodne vyzkouset technologi na terrformaci pousti nejdriv na zemi, tak udelam vsechno pro to, abych se na takovem projektu mohl podilet.

    timhle je potreba zacit a uz samo o sobe tohle vyzaduje gigalomanske uvazovani :)

    Sahara Forest Project -
    http://saharaforestproject.com/

    Archiprix International 2017
    http://www.archiprix.org/2017/index.php?project=3549
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    JAZZZ: Elon by si mohl dát na tričko motto jednoho mého kamaráda:

    "Megalomani? Pcha, nám gigalomanům nesahají po kotníky!"

    Na druhou stranu, už předtím mu nevěřili ani Falcon 9 a Raptor je na standu, takže po technické stránce úplně do větru asi nemluví.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    MRAKY: no jak rikam, sexmise na Marsu zni zajimave, ale skakani ze stodoly s vyhlidkou pomale smrti uprostred pustiny je uz mene pritazliva :)

    1000000 lidi do konce roku 2060 je proste nesmysl. je to podobne za vlasy pritazene jako hyperloop postaveny za 6mld dolaru. ok mozna se to stane, ale bude to stonasobek. 600mld za hyperloop a 2600 pro lidske mesto na Marsu (to taky znamena, ze 2600 se musi dozit i vyspela civilizace na Zemi a to sam o sobe bude docela technicky orisek).

    ono se rika, ze odhad hodin vyvojaru musis nasobit 2 a Elonovy futuristicke odhady se asi musi nasobit 100.

    nic proti nemu. je to sympatak a drzim mu palce. vetsinou jsem ja ten, kdo ma hlavu v oblacich, ale proti Elonovi jsem prizemni realista :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOCOURMIKES: na marsu je voda, takze z vody. taky predpokladam, ze vydychany CO2 nebudou poustet do atmosfery, ale budou tim krmit svuj sklenik, takze uzavreny cyklus.
    no a nebo jak rika tady BROUKOID: . clovek ma v sobe vody dost..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KOCOURMIKES: z drcenejch KOCOURMIKESu
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    A jak chce vyrábět na Marsu kyslik? :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: kolonisti budou makat jak divi a opravovat roboty, aby se na tom kusu nehostinneho sutru udrzeli na zivu :) a jak tam ty roboty dopravime a co nahradni dily? kolik raket tam poleti a kolik prace se tam bude muset za tech 40 let udelat aby tam 1000000 lidi prezilo?

    megalomanske vize jsou asi sexy, ale kdyz mluvi o tom", jak tam vytvori self-sustaining society, tak by bylo dobre mit predstavu kolik energie a skologicke stopy nas to bude stat a neznicit pri tom nasi jedinou zatim jeste obyvatelnou planetu. chteji terraformovat mars a pritom nemame technologie ani ekonomicky duvod terraformovat saharu nebo zamezit vzniku pouste na miste vykacenych destnych pralesu. nerad bych pusobil jako kosmicky heretik, ale prijde mi to malinko kratkozrake ..

    jak poravi klasik : "vesmir je vsude vole" :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    lidi si tam asi budou malovat obrazky, aby se z toho nezblaznili.
    A druhak .. kdyz tam treba bude "dulni robot" (resp. system dulnich robotu), bude muset clovek navrhnout kudy vrtat pri lagu (viz. XCHAOS) budou mit lidi leckdy na starosti cinnosti robotu podobnym ve veline jaderne elektrarny.
    I kdyby byla mise vybevana sadou robotu na opravu robotu, bude zadavani oprav ulohou cloveka.
    Jeste mne napadlo, ze jidlo od robota asi bude chutnat stejne jako pivo od robota ..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vlastně 2x20 minut a navíc ještě v průběhu roku různě dlouho. Ping dost nahouby...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: na Marsu budou makat roboti (protože budou levnější, než skafandry ) a kolonisté budou pobírat základní příjem :-)) já bych do toho šel, kdyby debaty na pozemském NYXu neměly 20 minut lag...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    milion lidi do roku 2060? jak je tam chce stihnou namnozit? tehotny astronatuky tam moc prace nezastanou uz jenom kvuli norme. jestli to bude 50/50, tak to aby ty zensky rodily kazdej rok po dobu dvaceti let a jejich dcerky na rozdil od sveych pozemskych vrstevnic rodily uz od 18 a necekaly az budou mit karieru a splacenou hypoteku.
    pripomelo mi to tenhle film :
    Sexmise / Seksmisja (1983) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/37898-sexmise/prehled/
    tak jako pro dobro lidstva bych se kdyztak na ten let prihlasil zejo :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: v té přednášce říkal, že je psychologicky důležité, aby měli _možnost_ se vrátit, i když to třeba neudělají. víceméně tvrdí, že zpáteční cesta bude volitelný "free ride", protože chce zpátky raketu - ale tak jednoduché to není, i na cestu zpět bude nutné vozit zásoby celou cestu, nemluvě o ISRU výrobě paliva... cesta zpátky je na tom celém samozřejmě to absolutně nejdražší...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Nechci se na to divat, abych taky nebyl vyhypovany .. ale jde o Muskovo sebevrazedne komando 100 samuraju, nebo kazdy jeden bude mit moznost se vratit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam