• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    lidi si tam asi budou malovat obrazky, aby se z toho nezblaznili.
    A druhak .. kdyz tam treba bude "dulni robot" (resp. system dulnich robotu), bude muset clovek navrhnout kudy vrtat pri lagu (viz. XCHAOS) budou mit lidi leckdy na starosti cinnosti robotu podobnym ve veline jaderne elektrarny.
    I kdyby byla mise vybevana sadou robotu na opravu robotu, bude zadavani oprav ulohou cloveka.
    Jeste mne napadlo, ze jidlo od robota asi bude chutnat stejne jako pivo od robota ..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vlastně 2x20 minut a navíc ještě v průběhu roku různě dlouho. Ping dost nahouby...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: na Marsu budou makat roboti (protože budou levnější, než skafandry ) a kolonisté budou pobírat základní příjem :-)) já bych do toho šel, kdyby debaty na pozemském NYXu neměly 20 minut lag...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    milion lidi do roku 2060? jak je tam chce stihnou namnozit? tehotny astronatuky tam moc prace nezastanou uz jenom kvuli norme. jestli to bude 50/50, tak to aby ty zensky rodily kazdej rok po dobu dvaceti let a jejich dcerky na rozdil od sveych pozemskych vrstevnic rodily uz od 18 a necekaly az budou mit karieru a splacenou hypoteku.
    pripomelo mi to tenhle film :
    Sexmise / Seksmisja (1983) | ČSFD.cz
    http://www.csfd.cz/film/37898-sexmise/prehled/
    tak jako pro dobro lidstva bych se kdyztak na ten let prihlasil zejo :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: v té přednášce říkal, že je psychologicky důležité, aby měli _možnost_ se vrátit, i když to třeba neudělají. víceméně tvrdí, že zpáteční cesta bude volitelný "free ride", protože chce zpátky raketu - ale tak jednoduché to není, i na cestu zpět bude nutné vozit zásoby celou cestu, nemluvě o ISRU výrobě paliva... cesta zpátky je na tom celém samozřejmě to absolutně nejdražší...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Nechci se na to divat, abych taky nebyl vyhypovany .. ale jde o Muskovo sebevrazedne komando 100 samuraju, nebo kazdy jeden bude mit moznost se vratit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: Tak jako když ti bouchne heliová nádrž, tak je to nutně příčina spousty dalších věcí, i kdyby to třeba nebyla "prapříčina" :-) jak správně psal kosmo.cz/Alchymista: výbuch helia např. zajistí dobré promíchání paliva s kyslíkem, což přesně viditelně nastalo.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: To ze tam buchla He nadrz muze byt prece symptom, ne pricina. Au. A ne, necetl jsem to. A nebudu.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Hmmm... pekny. Ale ten slide "Funding" je dost depresivni 8(
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fíha... First development tank for Mars ship
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: napadli mě Obchodníci s Venuší :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    začíná přednáška!
    Up Next: Mars Webcast | SpaceX
    http://www.spacex.com/webcast
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    SEJDA: je tedy presne to jak SpaceX k teorii o nehode dosel - je krapet rozdil, kdyz SpaceX projde tu hromadu dat, co z toho dostali a na zaklade toho vyvodi nejake zavery a kdyz tisic chytraku na netu vygeneruje dva tisice teorii a kdyz pak jedna z nich nahodou vypada, ze by zhruba plus minus zdalky mohla odpovidat, tak to xchaos vydava za nejakej uspech.
    Chapu ze to je trochu oser cist, presne proto jsem to puvodne resil jen minusem. Bohuzel, xko uz je tak daleko, ze zachvaty dostava i z minusek, tak jsem citil potrebu mu to vysvetlit. Sorry 8)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    NECROMAN: Ještě větší vehikl, než jsme doufali 8-o
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    SpaceX Interplanetary Transport System
    https://www.youtube.com/watch?v=0qo78R_yYFA
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    REDGUY: tak ti nevim, Elon to komentoval tak, ze meli velmi podrobny a velmi obsahly strom moznosti, jak mohlo k rychlemu pozaru dojit .. tve konstatovani "kdyz navrhnes dost teorii, zvysujes svoji sanci, ze se trefis" je tedy presne to jak SpaceX k teorii o nehode dosel (neni potvrzena).

    Nejak nechapu co tebe spolu s ONDRA_99 trapi (male prirozeni?) proste nekdo ma naladu a cas vymyslet teorie, tak at to dela, at to sem klidne pise, je to k tematu. Tvuj komplex, z toho, ze to nekdo hodnoti, po tom, co k tomu SpaceX dalo prohlaseni chapu jeste mene.
    Je tvym cilem diskutovat o kosmonautice, nebo usvedcit XCHAOSe z lehke mozkove disfunkce, kterou ale nejspise trpite oba, kdyz si spory teto ubohe urovne neresite v poste.

    Zatimco se XCHAOS o neco snazi, tobe jde jenom o to, abys vypadal jako blb, povedlo se.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ok, diky. Holt kdyz navrhnes dost teorii, zvysujes svoji sanci, ze se trefis 8)

    tak pořád tipuju na materiálovou nekompatibilitu toho subsystému s podchlazeným kyslíkem - no, a to je to, cemu rikam "delat chytryho". "Porad tipovat" _potom_, co SpaceX zverejnili zpravu a co sis tohle precetl na Slashdotu... 8) potom se můžeš smát - to muzu uz ted 8)

    Ale diky za linky 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: milerád:
    Kosmo Portal - Diskuse - Falcon 1 a Falcon 9 - strana 105
    http://www.kosmo.cz/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1302&page=105
    25.9.2016 - 10:53 - Alchymista

    jeho původní dohady jsou např. zde:
    Kosmo Portal - Diskuse - Falcon 1 a Falcon 9 - strana 100
    http://www.kosmo.cz/...php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&fid=3&tid=1302&start=2970&page=100
    08.9.2016 - 15:33 - Alchymista

    a hlavně jeho výčet možností (vyhrála to sedmá)
    Kosmo Portal - Diskuse - Falcon 1 a Falcon 9 - strana 99
    http://www.kosmo.cz/....php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&fid=3&tid=1302&start=2940&page=99
    05.9.2016 - 11:13 - Alchymista

    (doslova už před třemi týdny: "Posledný scenár mi pripadá z hľadiska vizuálneho priebehu havárie ako najpravdepodobnejší - vysoký tlak helia zabezpečí dobré premiešanie zmesy kyslíku a paliva, aj jeho rýchle rozhodenie do okolia, nárazy trosiek, iskry a skraty z prerazených kablov zasa rýchlu "mnohobodovú iniciáciu" vzniknutého oblaku zmesy. ")

    Tolik k údajné nekompetenci amatérských debatérů na diskuzních fórech (nemusí jít nutně o mě, že.. já jsem jen jeden z mnoha)

    Jinak co se mě týče, tak pořád tipuju na materiálovou nekompatibilitu toho subsystému s podchlazeným kyslíkem. Pokud se ukáže, že se mýlím a že tam měli jiný bug (zase nějakého "nespolehlivého dodavatele součástek") ... no tak se prostě mýlím a potom se můžeš smát. Zatím tu ale máme precedens, že amatérský komentátor se může celkem slušně trefit.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: no nevím... trefil se prostě jeden člověk z kosmo.cz - muzes prosim link na ten text? Rad bych si ho precetl, diky 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nechápu, jak můžeš tvrdit, že "dělám chytrýho"

    versus

    moje postranní teorie, týkající se nekompatibility materiálů s podchlazeným kyslíkem, je ale pořád ve hře. 8))))

    A kdyze jsi _ty_ prisel s tou "tvoji postrani teorii"? Potom, co SpaceX zverenili svoji analyzu a co sis precetl slashdot? 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: o možné materiálové nekompatibilitě s podchlazeným kyslíkem jsem psal :-) sice tohle ještě oficiálně nezveřejnili, nicméně (pro mě nová) informace je, že ta nádrž s héliem je v podchlazeném kyslíku úplně ponořená a přijde mi to zajímavé.

    (protože materiály jsou certifikované na obyčejný LOX, ale ne na podchlazený kyslík... může jít o nějaký detail... samotná uhlíkem obalená nádrž a po minulé hárii znovu prověřené nosníky zřejmě byla testovaná opakovaně, ale podchlazený kyslík je opravdu novinka a opravdu s ním nejsou taková léta zkušeností, jako s obyčejným LOX)

    no nevím... trefil se prostě jeden člověk z kosmo.cz... ale je zase fakt, že uvedl asi 7 možných příčin a tohle byla jedna z nich.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam