• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    HWLLFFRDD
    HWLLFFRDD --- ---
    NECROMAN: Je to fakt zajímavá perspektiva, ale ve skutečnosti bychom viděli cca tohle:



    This is what it would really look like to travel at near-lightspeed
    http://io9.gizmodo.com/5976041/this-is-what-it-would-really-look-like-to-travel-at-near-lightspeed

    A krom toho by nám neplynul čas tímhle tempem, ale nekonečně pomalým tempem, nebo tak nějak
    Pokryto tady: https://www.youtube.com/watch?v=ACUuFg9Y9dY
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Jak by to vypadalo, pokud byste leteli rychosti svetla od Slunce
    Riding Light
    https://vimeo.com/117815404
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    CLUMP: Tak nakonec to zrevidovali a je to pry foceno ze vzdalenosti 20 m. A tady nejake pokusy o vytazeni detailu od uzivatelu JohnVV a Roman Tkachenko z Unmanned Spaceflight:



    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Another One of Saturn's Moons May Have a Global Ocean
    http://gizmodo.com/another-of-saturns-moons-may-have-a-global-ocean-1787275495

    The evidence is mounting that our solar system is rife with oceans. Last week, scientists reported that Pluto could have an insanely deep liquid water swimming pool beneath its surface, and on Monday, NASA revealed new evidence for geyser activity on icy Europa. Now, another frozen moon is poised to join the club of outer space scuba retreats: Dione.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CLUMP: mě zaujal tenhle, 11 cm na pixel, 2h před dopadem:
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    NYIBELUNGER: Je fakt, ze s trvanlivosti v radu let by taky nemeli problem, vsak na tech jejich umelotinach se nama co kazit.
    NYIBELUNGER
    NYIBELUNGER --- ---
    SEJDA: Možná aby nebylo od věci do celého procesu zapojit Agrofert. Jejich koumaci by za využití místních surovin (rozuměj kamenů) a zbytků jídla dokázali vytvořit náramné pochutiny :-)
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Space in Images - 2016 - 09 - Comet from 51 m – wide-angle camera
    http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2016/09/Comet_from_51_m_wide-angle_camera

    Rosetta's last image of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, taken shortly before impact, at an altitude of 51 m above the surface.

    The image scale is about 5 mm/pixel and the image measures about 2.4 m across.

    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    Jinak tady jsou ceny vyroby jednotlivych kusu (z prezentace) a ocekavany pocet znovupouziti.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    ONDRA_99: ono se da recyklovat i jidlo .. vim ze se ruzni lide pokouseli pestovat strasne nesmysly v nesmyslnych podminkach .. ale kdyz mame nejake svetlo, vodu, co2 a hnuj .. nebylo by nejjednodussi pestovat rasy?
    JVMLOK: kilokalorii
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    TOXICMAN: rest in space
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    JVMLOK: Nekde jsem cetl, ze NASA ma vyzkoumane, ze na 3 letou misi na Mars by bylo potreba neakych 2800 kg jidla (bez vody a vzduchu) na osobu.

    Jestli jak udavaji ta lod da 450 tun na Mars na jeden let. 12 lidi bude mit svoji hmotnost dejme tomu 1 tunu. Neake obleceni, elektronika. tak jako treba 400 tun by mohli mit na jidlo, kyslik, vodu. Voda a kyslik se daji docela dobre i recyklovat (takze jejich spotreba je nizsi o neco). Kdyz by teda jidlo bylo jen pulka te hmotnosti, tka to je nekde 200 tun jidla. Dejme tomu 1 tuna na cloveka/rok. Tak to by meli jidla na 12 let... Jako urcite to bude ve finale mene a nebude to urcite lehky, ale tech 12 lidi neakou sanci mit urcite budou.
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    a je po vsem./
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Rosetta právě narazila do komety
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    ONDRA_99: Bude zajímavé sledovat co na to lékařská věda. Aktuální minimální dávka pro dospělého člověka podle OSN je 2703 kalorií. Fyzická zátěž v jiné gravitaci bude jiná, ale pro to mají určitě rozjeté výzkumy na IS. Ale třeba se rozjede výzkum zaměřený na další zásahy do organismu, zefektivnění trávení a optimalizaci využití energie, možnost vyvolání stáze, ve které v případě havárie budou moct přečkat čekání na pomoc...spousta možností...celkově je nejslabším článkem člověk, nikoliv technologie, takže se dá očekávat že i téhle slabině věnují nějaký prostor na zlepšování.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    JVMLOK: Tak tech prvnich 12 nadsencu by tam mohlo vydrzet dlouho uz jen s tim, co by si mohli vezt sebou. Kdyz ta lod je dimenzovana na 100 lidi, takze misto 88 lidi (a jejich veci) budou moci vezt zasoby pro sebe. To by mohlo byt takove 'testovaci kolo'. A 12 nadsenych silencu, co budou riskovat aby byli prvni si myslim nebude problem najit.
    REDITEL
    REDITEL --- ---
    Rosetta | rendezvous with a comet
    http://rosetta.esa.int/
    cca 12:20 SELC bude "pristavat" ;)
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    XCHAOS: Zásobovací flotila je ale fakt blbost. Dokážeš si představit to množství lodí a materiálu? To je absolutně záporná investice, černá díra na zdroje v celoplanetárním měřítku. A do toho nikdo nepůjde, ať by byl sebenadšenější. Proto si myslím že start nebude dřív, než bude hotová koncepce udržitelné kolonie.
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: vsak jo, taky nerikam ze to je vyresene. jen ze se to uz docela dlouho zkouma. a nez stane prvni noha na marsu, tak jeste je dost casu tenhle vyzkum ve velkem rozjet.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: já si pamatuju na hrozný halas ohledně projektu Biosféra II v pozemské poušti. Jenže když to pak proběhlo, tak se ukázalo, že to prostě nefunguje: pokusní lidé uzavření uvnitř tohoto experimentu přežili jen díky dodávkám kyslíku a potravin zvenčí.

    Od té doby se o něco podobně ambiziózního a takto široce medializovaného pokud vím nikdo ani nepokusil.

    Uzavřené biosféry prostě nejsou triviální a jakkoliv vyřešený problém. Nicméně, jestliže v každém okamžiku můžou po planetě cestovat na prahu stratosféry 2 miliony lidí v dopravních letadlech, tak v podstatě stejným způsobem je možné asi udržovat i milion lidí na Marsu (a dokonce k tomu nebude pořeba neustále pálit ropu, jenom aby nespadli dolů..). Potravinová soběstačnost kolonie bude každopádně ještě dlouho nedořešený problém.

    Elon Musk jednoduše počítá s tím, že kolonie vytvoří trh pro jeho zásobovací flotilu. Nijak zvlášť se to nelíš např. od luxusní zaoceánské výletní lodi, kde žije třeba 5000 lidí současně a je to zcela zásobováno zvenčí (možná občas jako specialita nějaká ulovená ryba z místních vod?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam