• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JAZZZ: Co jsem naposledy dival tak "tisk" budovy nebude trvat rok
    Chinese company 3D prints 10 houses in a day with construction waste
    http://www.dezeen.com/2014/04/24/chinese-company-3d-prints-buildings-construction-waste/
    Takze automaticka sestava stavebniho robota a nejakym zpusobem foldnutyho solarniho pole pri pokryti energetickejch potreb pri stavbe muze byt autonomni a nepotrebuje obsluhu, nebo muze byt soucasti pilotovanyho letu, autonomne pristat na povrchu, sestavit se, natisknout habitat, zatimco prvni pruzkumnici budou surfovat na orbitě a provádět další průzkumnou část mise. A až bude základna sestavená, sestoupí hlavní část výpravy. Případně může být dvou/tříčlenná obsluha v přistávacím modulu dohlížet během stavby.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JVMLOK: sam jsi to napsal - s vyvojem transportu bude probihat i vyvoj zakladny. a ja se ptam, jestli nedava vetsi smysl tam nejdriv dostat velke roboty a postavit tu super 3D tisknutou zakladnu, aby tam ti lide mohli prezit treba rok, kdyz uz se tam potahnou takovou dalku. co je na tom scestneho? vydyt preci sam pises, ze tam neleti jenom na skok, tak proc zbytecne spechat, abychom si mohli odskrntnout ten velky milnik a nevenovat vic usili priprave?

    ARCHIMEDES: posledni dobou je to takovy folklor, ze prezident USA pred odchodem vyhlasi velkolepy vesmirny program a jeho nastupce ho rychyle zrusi, protoze zeme se topi v dluzich. jsem zvedav, jak to ekonomicky ospravedlni soukromy sektor.

    ONDRA_99: tak na to, abychom se naucili poradne recyklovat a konecne dotahli koncept Circular economy nepotrbeujeme lidi ve vesmiru, to muzem delat kvuli vlastnimu preziti na Zemi. s tim, jak se zmensuje mnozina ukolu, ktere zvladnou vylucne lide, se z nich stavaji vesmirni turiste. ok na tom neni nic spatnyho. na tom stavi svuj vesmirny program Cina.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Těžko říct, například SpaceX byla založena 2002 a Falcon I letěl, ještě než byl Obama zvolen.
    Přijde mi, že si končící prezident teď najednou hraje na hrdinu, ačkoliv jinak kosmický výzkum spíš trpěl než podporoval.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: a tak zase Obama umoznil nastup soukromych firem. Kdyby Constellation bezel, tak vsechny prachy tecou primo pres NASA.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    JAZZZ: Fakt nepochopim tenhle postoj. Z tveho vyjadreni to vypada, ze jediny co budou resit je jak dostat raketu na orbitu a a pristavaci moul na povrch, a pak uz ty astronauty jenom vykopnou na holej sutr a prohlasi to za uspech. Takhle jednostranne to interpretovat mi prijde hone scestny, kdyz je jasny, ze jak bude postupovat vyvj transportu, bude postupovat i vyvoj technologii a metod pro udrzeni posadky na povrchu.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    JAZZZ: Obama je komik a kalí vodu, než půjde od vesla.
    Při nástupu do úřadu zrušil program Constellation, aby z něj stejně nakonec část musel zachovat. A teď, když v úřadu 100% končí, tak by najednou vzal Mars na milost.
    I ten opičák GWBush měl alespoň tolik kuráže, aby Constellation vyhlásil skoro rok před koncem svého prvního období.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    JAZZZ:
    Tady: "treba nam tim ukazou zpusob jak prezit na Zemi.."

    jsi si castecne odpovedel na: "na co ty lidi ve vesmiru vlastne dneska jeste potrebujeme."

    Takze proc se ptas, kdyz sam znas odpoved?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    JAZZZ: naposledy kdyz neco takoveho prohlasil prezident US, tak na neho pristi rok spachali atentat...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SpaceX Explosion Mystery About To Be Solved, Says Firm’s President
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    „Stanovili jsme si jasný cíl, životně důležitý pro další kapitolu amerického příběhu ve vesmíru: poslat lidi do roku 2030 na Mars a bezpečně je vrátit zpět na Zem. S tou vyhlídkou, že tam jednou budou moci zůstat na delší čas,“
    President Obama Declares Mission to Mars - ABC News
    http://abcnews.go.com/Politics/president-obama-declares-mission-mars/story?id=42723273

    Ma cenu tam ty lidi vozit, kdyz je tam neumime udrzet? Nebylo by lepsi tam misto nich a paliva potrebneho k ceste zpet poslat radeji o to vic robotu, kteri by tam mohli zacit s pripravami zakladny?

    poslat cloveka na prochazku na mars asi jednoho prezidenta USA zapise do dejin (a bylo by fakt vtipne kdyby to byl zrovna Trump:), ale pokud tu planetu mame osidlit, tak je potreba rychle odparit co nejvic tamni vody a po povrchu rozprasit zelene jednobunecne rasy.

    SEJDA: asi se boji mikrometeoritu. kochat se vesmirem se holt budou muset chodit ven.

    KOCOURMIKES: clovek nebo druzice, to je celkem fuk. dulezite je, k cemu to bude. na co ty lidi ve vesmiru vlastne dneska jeste potrebujeme.

    NYIBELUNGER: me by spis zajimalo, kdo a kam bude vynaset kos :) budou martani vubec nejaky odpad produkovat, protoze kazdy pozemsky material, tam bude mit velkou cenu? treba nam tim ukazou zpusob jak prezit na Zemi..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JAZZZ: je mi az do breku z toho, ze tam nemaji okna.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    JAZZZ: no tak zatím nevyvezl ani jednoho člověka na orbitu.
    NYIBELUNGER
    NYIBELUNGER --- ---
    JAZZZ: Vidím, že i na marsu budou mít puberťáci příležitost nadávat na své rodiče za přidělení povinnosti odhazováním něčeho (-písek) zprůchodňovat vchod :)
    Mě se líbí tento typ, protože má kupolu a asi bych se nebál, že jej to kompletně zasype

    no a pak samozřejmě tento :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Nedávno jsem byl na výstavě Organické město a když jsem tam viděl návrh částečně tištěného domečku pro Mars, tak jsem vám ho musel vyfotit :)



    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOCOURMIKES: on neresi stanici, jenom rakety. kolik by bylo potreba raket na vybudovani stanice, to neni jasne.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Jake jsou teoreticke minimalni investicni naklady na stanici na Marsu pro 10 lidi s Muskem? 200 miliard dolaru?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MRAKY: Ja si nemyslim, ze je mistr marketingu. Za me Jobs umel marketing mnohonasobne mene. Musk je nadsenec, ktery prednasky dava z patra (je to na tom znat), protoze nema cas se na ne chystat. Jeho vyhodou je, ze nasel lakave oblasti a otevrene komunikuje na twitter. Nerikam, ze je v marketingu spatny, ale mistr bych to nenazyval. Musk je predevsim "inzenyr", rika se, ze dokaze vyjmenovat kazdou soucasku Falona (kde se nachazi a k cemu slouzi a proc je zrovna takova jaka je).
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    REDGUY: neuvěřitelně hloupý článek, autor zřejmě vůbec neví o čem píše...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    REDGUY: Vzdyt tam ma tolik nepresnosti a 'hlouposti', ze to ani nejde brat vazne...

    Namatkou to, ze Tesla je jen pro bohace (coz plati pro modely S a X). Model 3 ma stat 35.000$ (necelych 900 tisic a to pred tema ulevama), to uz opravdu bude dostupne auto (ne uplne pro kohokoli, ale precejen, zvlast v US je to dostupne).

    Nekonkurencni prostredi pro SpaceX. To je vysmech ne? Vzdyt treba armadni zakazky museli hodne rvat, aby vubec bylo vypsane vyberove rizeni, ktereho se SpaceX pak mohl ucastnit. U NASA ma zase konkurenci v Orbital ATK.

    Pise tam, ze velka poruchovost znemoznuje lety s posadou, ale uzpesnost je pres 90% (coz je, tuplem s 'mladou' raketou uzasny vysledek), udava tam, ze 1:1 (50%) uzpesnost pristani. Krom toho, ze aktualne uz je vetsi (brano od prvniho uzpesneho pristani), tak na lety s posadkou to ma nulovy vliv. Navrat Dragona (coz je pro kosmonauty to dulezite) nebyl snad ani jeden problemovy.

    Dal uz to ani nectu, ztrata casu.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam