• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    JAZZZ: je mi az do breku z toho, ze tam nemaji okna.
    NYIBELUNGER
    NYIBELUNGER --- ---
    JAZZZ: Vidím, že i na marsu budou mít puberťáci příležitost nadávat na své rodiče za přidělení povinnosti odhazováním něčeho (-písek) zprůchodňovat vchod :)
    Mě se líbí tento typ, protože má kupolu a asi bych se nebál, že jej to kompletně zasype

    no a pak samozřejmě tento :)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Nedávno jsem byl na výstavě Organické město a když jsem tam viděl návrh částečně tištěného domečku pro Mars, tak jsem vám ho musel vyfotit :)



    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    KOCOURMIKES: on neresi stanici, jenom rakety. kolik by bylo potreba raket na vybudovani stanice, to neni jasne.
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Jake jsou teoreticke minimalni investicni naklady na stanici na Marsu pro 10 lidi s Muskem? 200 miliard dolaru?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MRAKY: Ja si nemyslim, ze je mistr marketingu. Za me Jobs umel marketing mnohonasobne mene. Musk je nadsenec, ktery prednasky dava z patra (je to na tom znat), protoze nema cas se na ne chystat. Jeho vyhodou je, ze nasel lakave oblasti a otevrene komunikuje na twitter. Nerikam, ze je v marketingu spatny, ale mistr bych to nenazyval. Musk je predevsim "inzenyr", rika se, ze dokaze vyjmenovat kazdou soucasku Falona (kde se nachazi a k cemu slouzi a proc je zrovna takova jaka je).
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    REDGUY: neuvěřitelně hloupý článek, autor zřejmě vůbec neví o čem píše...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    REDGUY: Vzdyt tam ma tolik nepresnosti a 'hlouposti', ze to ani nejde brat vazne...

    Namatkou to, ze Tesla je jen pro bohace (coz plati pro modely S a X). Model 3 ma stat 35.000$ (necelych 900 tisic a to pred tema ulevama), to uz opravdu bude dostupne auto (ne uplne pro kohokoli, ale precejen, zvlast v US je to dostupne).

    Nekonkurencni prostredi pro SpaceX. To je vysmech ne? Vzdyt treba armadni zakazky museli hodne rvat, aby vubec bylo vypsane vyberove rizeni, ktereho se SpaceX pak mohl ucastnit. U NASA ma zase konkurenci v Orbital ATK.

    Pise tam, ze velka poruchovost znemoznuje lety s posadou, ale uzpesnost je pres 90% (coz je, tuplem s 'mladou' raketou uzasny vysledek), udava tam, ze 1:1 (50%) uzpesnost pristani. Krom toho, ze aktualne uz je vetsi (brano od prvniho uzpesneho pristani), tak na lety s posadkou to ma nulovy vliv. Navrat Dragona (coz je pro kosmonauty to dulezite) nebyl snad ani jeden problemovy.

    Dal uz to ani nectu, ztrata casu.

    REDGUY
    REDGUY --- ---
    KAERO: V tehle souvislosti alternativni nazor, kterej tady asi moc podpory neziska:

    Proč nevěřím Elonu Muskovi a jeho cestám na Mars - Lupa.cz
    http://www.lupa.cz/clanky/proc-neverim-elonu-muskovi-a-jeho-cestam-na-mars/
    KAERO
    KAERO --- ---
    Asi by mel spravce auditka utnout tuhle debatu o nicem, v kazdem pripade ne o kosmonautice

    and now for something completely different

    celkem me prekvapilo, ze SpaceX nabira tolik novych lidi:
    Open Positions | SpaceX
    http://www.spacex.com/careers/list
    vlastne moc nechapu kde firma bere prachy? Musk to dotuje z vlastni kapsy? Na trhu SpaceX neni...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: A tohle shrnutí by stačilo. Pokud to neumíš napsat takhle, nepiš to radši vůbec.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BIDAK: V podstatě jediný, co mi k tomu vede, je snaha ověřit si, jestli si to představuju správně.

    Na jeden řádek shrnuto: foton neinteraguje s jinými fotony. Interferenci pozoruje vnější pozorovatel, ale ne ten foton. Foton nedokáže vyslat okolnímu světu žádný signál o tom, jaké je to být fotonem, protože jediné, co ví, je že na konci své existence narazil hlavou do zdi (= do hmoty).
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    XCHAOS: Hele, nikdo to nečte, pokud zrovna má na práci cokoliv lepšího. Třeba mlátit hlavou do zdi. Je to únavý, rozvleklý a úplně zbytečný. A šlo by to zkrátit na dva řádky. Nechceš ušetřit svůj čas?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    XCHAOS: "Pokud to někoho nezajímá, tak ať prosím moje dlouhé příspěvky nečte (a nekomentuje)"

    A nemoh by sis vybrat jeden klub, kterej budes zasirat i nadale, a ty ostatni nam zase vratit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Fajn, tak se tedy všem omlouvám za tldr, ale byl to jen můj pokus o reakci např. na toto:
    [ SEJDA @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ] - ne, interferenci pozoruje vnější pozorovatel, ne ty fotony
    [ HWLLFFRDD @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ] - no v podstatě ano, "přestane hrát roli" lze chápat tak, jak jsem to napsal já, takže jsem vlastně zafungoval jako Captain Obvious
    Pokud to někoho nezajímá, tak ať prosím moje dlouhé příspěvky nečte (a nekomentuje). (Jinak ze všech minusků minimálně jeden je vždy o id REDGUY :-) takže to musíte brát s rezervou...)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    BIDAK:
    Z dobre vule se zridkakdy pokusim precist par vet, ale vic fakt nedavam.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    BIDAK: obcas kdyz clovek prokrastinuje v praci
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Ctete to nekdo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BROUKOID: podívej, menší relativistická debata tady proběhla, tak jsem se jen přidal (můj názor na to je, že foton je prostě "bezčasá" vlno/částice, a proto se šíří rychlostí světla - jinými slovy, celý vesmír se z hlediska fotonu odehrává v jediném bezčasém okamžiku)

    nebylo to až tak založené na "selském rozumu", jak si myslíš, ale spíš na převyprávění dobře známých relativistických jevů. a ta úvaha ani nebyla chybná - pouze ten jev nastává až tak blízko c, že je vlastně irrelevantní - v tomhle měl REDGUY pravdu - a jak vidíš, tak v případech, kdy má pravdu, tak ustupuju daleko rychleji, než on (když třeba zjistí, že já mám pravdu - to v podstatě neuzná téměř nikdy :-)

    je celkem obecně chápáno, že pokud by pozorovatel kesl pod horizont událostí černé díry (jakkoliv to není fyzikálně možné), tak jeden z průvodních jevů je, že by nebyl schopen odeslat žádnou zprávu, protože potřebná úniková rychlost (lidově převyprávěno) je vyšší, než rychlost světla.

    to, co jsem popsal já, je víceméně stejný princip - když se víc a víc blížíš k rychlosti světla, tak jsi méně a méně schopen předat vnějšímu světu informaci o tom, co pozoruješ (vzhledem k relativistickému dopplerovou efektu). Ano, spletl jsem v domýšlení důsledků - běžné průletové sondy až do třeba 0.95c toto nijak extrémně nepocítí, je to fakt poslední problém.

    Ale té debaty co tu proběhla, se to týká - fotony sice používáme jako nosiče informace, ale (trochu paradoxně) - jsou to částice, které naopak nejsou schopné předat informaci o svém vlastním stavu (např. tím, že by se rozpadl na jiné částice - což neumí, jaká náhodička - např. třeba i proto, že jako částice prostě plynutí času nepociťuje). (nezaměňovat s tím, že víme, jakou má foton energii - to je informace o interakci fotonu s hmotou, ne o fotonu jako takovém...). Zazněla tu (pokud se nepletu) teorie, že po dosažení c dilatace času zmizí a čas plyne normálně - no, tedy pokud bychom pomocí nějakých kvantových fluktuací neprotunelovali přímo na rychlost rychlejší než světlo, tak ne. Při rychlosti c čas prostě stojí.

    Sice nejsem vůbec tak chytrý, jak bych chtěl být - ale pořád budu polemizovat s tím, že fyzika je jen o tom, že na nízkém levelu dosazuješ do jednodušších vzorečků a na složitém do složitějších. Občas je potřeba mít i ponětí o tom, co ten vzoreček znamená a taky občas ověřovat, jestli to je fakt v souladu s pozorováními, apod.)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    ja bych se jenom zastal REDGUYe - prestoze je vinnej "krmenim trollu xchaose" (coz jsem ale ja sam byl mockrat take), prinejmensim argumentuje spravne a snazi se uvest bludy na spravnou miru. Narozdil od XCHAOSe, ktery, jak spravne napsal RLSO, chrli svoje pocity, teorie zalozene na "zdravem selskem rozumu" a zmatene domnenky, ktere jsou na muj vkus moc blizko trolleni.
    Ja mel podobne domnenky a teorie typu: "vsichni vedci jsou plesnivi dedkove co prd vedi, ja to vsechno vymyslim sam bez nejakejch rovnic, protoze sem si prave docetl super sci-fi knizku a myslim si ze by to mohlo bejt tak a tak" - ale to mi bylo asi 12, a nikoho jsem s tim neotravoval, a radsi si v knihovne pujcil dalsi knizky o fyzice a ono to casem nejak samo preslo..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: já mu to nabízel, on nechce :-) ale tentokrát měl bohužel pravdu... teda, částečně, ve smyslu, že ten můj jev s komunikací skutečně nastane až při neprakticky velkém přiblížení k c, hmm.

    tak zase je dobrá zpráva, že jsem se mýlil a že i daleko rychlejší průletové sondy by přeci jen svoje data od okolních hvězd mohly odvysílat :-)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS, REDGUY: Nechcete si radši někdy dát férově na ulici do držky, abyste si nemuseli tady pořád dokola porovnávat péra? #bored
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam