• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BIDAK: nechtěl bych to přepočítávat na pandury nebo fobtalové hřiště, ale stejně, 5,75mld eur - celkem pakatel.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    ESA get 9.5% budget increase in 2017 — Space Intel Report
    https://www.spaceintelreport.com/esa-get-95-budget-increase-in-2017
    ALWA
    ALWA --- ---
    ještě jedna... vím že opakovaný atd., když já je syslim v počítači tak dlouho...:)

    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SpaceX is about to get real busy: EchoStar and NASA on deck
    http://www.teslarati.com/spacex-falcon-9-schedule-echostar-nasa-mission-next/
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Je to sice retardovaný, ale já mám tenhle humor rád. :)
    DRON
    DRON --- ---
    PSYSBEE: neasi ;-)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    DRON: Pan Čau? :)
    DRON
    DRON --- ---
    Nemohl sem si pomoct. Jedena neumela modifikace originalu ze stipacich obrazku... (ne, neni to Mary Poppins a ano, doufam, ze je jakstaks v meritku ;-)

    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ONDRA_99: Já zas oceňuju, že i u čistých "překlado-kompilátů" udávají přímé odkazy na zdroje, takže i v případech, kdy mám pochybnosti, jestli si autor něco nevyložil nepřesně, stačí kliknout k originálu. Bohužel to u popularizačních zdrojů není standard :-/
    KOCOURMIKES
    KOCOURMIKES --- ---
    Evropský satelitní systém má problémy. Jeho největší chlouba selhává - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...o-problem-s-hodinami-dcw-/tec_vesmir.aspx?c=A170118_172808_tec_vesmir_vse
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: Jasny no. Mne prave kosmonautix prijde idelani jako "vstupni brana" do sveta kosmonautiky. Je to v cestine, psane pro "polo-laiky", tak se v tom novacek dobre orientuje. Pak bud zustane u toho, nebo zacne cist i neco dalsiho. Navic maji supr kvalitu tech cesky komentovanych zivych prenosu zajimavych startu. Uprimne treba na SpaceX starty koukam radsi na jejich komentar, nez na ten komentovany od SpaceX.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: bohužel z toho vyplývá i trochu jiný styl, no... je to asi srovnávání nesrovnatelného. asi jde o to, že lidi, co ty základní fakta a historii znají už léta, se spíš pídí po čemkoliv co nejvíc akutálním, málo známém, překvapivém...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Hlavně - i když se kosmonautix.cz snaží prezentovat jako první český server o kosmonautice - kosmo.cz je výrazně starší a z toho vyplývá mj. věkovè složení. Lidi z kosmo.cz jsou celkově starší, což na jednu stranu pomáhá erudici, na druhou stranu škodí časovým možnostem něco psát.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: tak já je občas čtu, no... ale právě ta kombinace toho stylu a té polo-hloubky je taková... no... jako jistě je to na vyšší úrovni, než spousta zcela laických novinových článků. samozřejmě, u některých témat člověk ocení, že si někdo dal tu práci s kompilací sice obecně dostupných, ale často třeba zatím nepřeložených zdrojů a uložil je na jednom místě.

    z kosmo.cz odpadlo několik kvalitních komentátorů, obsahu tam ubývá... spíš se jsou zajímavá místa, kde se ustálí určitý folklór, tzn. v kosmonautice jeden nemá rád Rusy a shazuje i jejich nepochybné úspěchy, jiný je nekriticky obdivuje a ignoruje, co zvorali, třetí je fanoušek Elona Muska, čtvrtý nad ním ohrnuje nos... :-)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: To jo, ale to uz mne zase prijdou lepsi rovnou zahranicni zdroje. Kosmonautix je dobry zdroj pro cloveka co to nechce neak hluboce sledovat, ale zaroven ho to docela zajima. Clanky maji dobre spracovane, jsou takove "popularne naucne" a maji prehledny web.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ONDRA_99: no dobře, ale diskuze na kosmo.cz má zase víc opravdových expertů i opravdových trollů :-)
    VIRGO
    VIRGO --- ---
    Ehm...
    As leadership departs, NASA quietly moves to buy more Soyuz seats | Ars Technica
    http://arstechnica.com/...2017/01/nasa-formally-seeks-option-to-buy-additional-soyuz-seats-for-2019/
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    JONAS3: To si asi autor toho clanku cetl neaky clanek, kde psali jak o misi SES-10 (ktera je potvrzena, ze poleti na jiz letenem 1. stupni a aktualni odhad vypada tak na zacatek brezna viz http://www.kosmonautix.cz/2017/01/prvni-znovupouziti-stupne-od-spacex-se-blizi/) a zaroven o Falcon Heavy, ktery ma aktualne v planu poprve letet v Q2 2017, a neumel si to prelozit poradne, tak neco spletl.

    O tom, ze by se na premierovy let FH pouzil jiz leteny 1. supen F9 se sice parkrat spekulovalo, ale nikdy nebyly zadne informace, ktere by o tom nasvedcovaly. S nejvetsi pravdepodobnosti to tak nebude, protoze "1. stupne" FH nejsou uplne presne totozne (centralni ma dole pridanou specialni konstrukci na kterou se pridelaji bocni) a nahore maji taky propojeni. Takze by krome samotne pripravy na znovupouziti museli ten stupen i "trochu predelat" (coz neni nemozne, ale vzhledem k tomu, ze to bude prvni ostry let, tak malo pravdepodobne).

    Jinak pristani jak uz tu bylo zmineno je planovano u vsech 3 stupnu (bocni se vrati na pevninu a centralni na plosinu). Co se tyka informaci v cestine, tak doporucuji http://www.kosmonautix.cz je to parta nadsencu, co se o to zajimaji a tak maji informace dobre napsane.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    XCHAOS: Zdroj té informace mám zde, kde se odkazuje na SpaceX.
    SpaceX slaví úspěch: na orbitu dopravila 10 satelitů Iridium a vrátila raketu zpět | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/...slavi-uspech-na-orbitu-dopravila-10-satelitu-iridum-next-vratila-raketu-zpet

    Přímo na SpaceX jsem to nehledal/neověřoval, ptám se rovnou tady ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JONAS3: SpaceX vyhlásili, že se s návratem všech 3 stupňů F9H počítá, ale že jeden z boosterů bude už použitý, to slyším poprvé.

    Pokud vím, zájem o let na použitém F9 měli SES Luxembourg, ti startují snad v únoru. Čekal bych start použitého boosteru ještě před jeho použitím na F9H...

    jinak, že to teď to byl první stupeň, který přistál na západním pobřeží, to jsem věděl...
    Falcon 9 booster, first recovered off West Coast, back in port – Spaceflight Now
    http://spaceflightnow.com/2017/01/17/falcon-9-booster-first-recovered-off-west-coast-back-in-port/
    .. ale tohle ne:
    The 15-story booster and its barge, named “Just Read the Instructions,” were towed into the Port of Los Angeles, a few miles south of SpaceX’s headquarters in Hawthorne, California, before sunrise Tuesday after sailing from the touchdown point in the Pacific.
    JONAS3
    JONAS3 --- ---
    Dotaz: Falcon Heavy, který má letos startovat, počítá s jedním z boosterů, který se vrátil zpět. Počítá se už v tomto případě s jeho návratem, respektive s návratem všech třech prvních stupňů?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam