• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BROUKOID: ted mi teprve doslo jake kraviny resime - pokud bude mit podvesenou raketu, cela debata o odporu je zbytecna, protoze jenom ta podvesena raketa (s tupym koncem) bude mit nejspis odpor vyssi nez cely zbytek letadla..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    KAERO: ono je dost mozne, ze dva tyhle "tenke" trupy maji mensi odpor nez jeden "tlusty" trup, to se bez mereni v tunelu moc odhadnout neda...
    Navic bez ohledu na to ma kdo zafixovane - u letadla ktere vynasi jednou za cas kratkym letem raketu je ten vliv odporu (v podstate se da rict, ze ovlivnuje pouze spotrebu) v porovnani s ostatnimi naklady zanedbatelny - samozrejme pokud bychom se bavili o dopravnich letadlech, tak odpor hraje roli podstatne vyssi.
    Co se 1/2 trupu tyce - skoro bych rekl, ze i kdyby mely dva tenke trupy treba 2x vetsi odpor nez jeden tlusty (a myslim si ze realne to bude spis nejak tak max. 1.5x vyssi..), tak lehce vyssi cena paliva za jeden start bude bohate vykompenzovana tim, ze letadlo bude moci byt nalozeno bez zadnych specialnich ramp nebo "zakopu" (viz X1 do B50 napr.), ze nebude treba zadny extremne vysoky podvozek nebo tim, ze velikost rakety je temer neomezena (pouze hmotnosti).
    EDA
    EDA --- ---
    KAERO: No u letadel jo, ale tohle nemá lítat dálku, tohle vylétne deset kiláků nahoru, odhodí bobek a zase přistane, to celé párkrát do roka. Ale stejně to (podle mě od pohledu) vypadá nelétavě; dvěstě tun spojených jen uprostřed centroplánem, na který se dá navěsit čtyřista tun, tam budou hrozný momenty.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: ... bych tam dal třeba palivo. Ale třeba by se to hodilo do podvěsů.
    KAERO
    KAERO --- ---
    REDGUY: no jestli nekoho netrapi hmotnost nebo odpor, tak ano. ja mam tak nejak zafixovane ze u letadel to jsou hlavni parametry.
    samozrejme ze je vyhodne mit raketu uprostred. predstavuju si spis misto tech dvou velkych krabicovych trupu jen uzke nosniky k podvozku, podobne jako u letadel pred druhou svetovou. nebo ty trupy jsou necim nalozene? spis to budou z vetsi casti prazdne krabice hadam.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    KAERO: Odpor te netrapi, o tolik vetsi nebude a se sesti velkejma motorama si to muzes dovolit. Dtto hmotnost. Naproti tomu podves? Nekolikanasobne vyssi podvozek, ted to vypada na neco pres dva metry, kdyby se pod nej mel vejit i naklad, tak budes najednou nekde na sesti, osmi metrech, mozna deseti. Coz bych rekl, ze je zatracena komplikace, at uz konstrukcne, stabilitou pri startu a pristani ale treba i pristupem k vlastnimu nosici pri udrzbe (jo, a co hangar?). Plus samozrejme mnohem slozitejsi manipulace s nakladem: budes s nim klickovat mezi tema dlouhejma nohama podvozku? Nebo bude ukotvenej daleko v kridlech, ktery kvuli tomu budou komplikovanejsi? A kam bys ho zatahoval do kridla? Dalsi vec, kdyz mas velkej payload v podstate presne v ose symetrie a v tezisti a odhodis ho, letovy vlastnosti se ti (krome "skalarni" hmotnosti a souvisejiciho) nezmenej. Kdybys to mel v podvesu, tak ti v okamziku odhozu najednou vyskoci jak teziste, tak pusobiste odporu o par metru nahoru. Ooops, to nechces.

    Imho ta cena za dva trupy je nesrovnatelna s komplikacema, kterej by podves prinesl.
    KAERO
    KAERO --- ---
    CLUMP: me porad ten system dvou trupu prijde takovy zbytecny (velky odpor, hmotnost). premyslim proc to neni stylem jeden trup a rakety v podvesu? udelat delsi podvozkove nohy by u tak velkeho letadla snad nemusel byt problem?
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Největší letadlo světa bude nosit rakety do vesmíru. Jeho testování začalo — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...etsi-letadlo-sveta-bude-nosit-rakety-do-vesmiru-jeho-testovani-zacalo

    Stratolaunch carrier aircraft rolled out
    http://www.youtube.com/watch?v=_FRE-4fTaxM
    RIVA
    RIVA --- ---
    This is the Most Detailed Map of the Universe to Date
    https://futurism.com/videos/detailed-map-date-place-universe/
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SpaceX set to join rare company by re-flying an orbital spacecraft | Ars Technica
    https://arstechnica.com/...17/05/spacex-set-to-join-rare-company-by-re-flying-an-orbital-spacecraft/
    PANAAK
    PANAAK --- ---
    NASA will make an announcement about the agency’s first mission to fly directly into our sun’s atmosphere during an event at 11 a.m. EDT Wednesday, May 31, from the University of Chicago’s William Eckhardt Research Center Auditorium. The event will air live on NASA Television and the agency’s website.

    The mission, Solar Probe Plus, is scheduled to launch in the summer of 2018. Placed in orbit within four million miles of the sun’s surface, and facing heat and radiation unlike any spacecraft in history, the spacecraft will explore the sun’s outer atmosphere and make critical observations that will answer decades-old questions about the physics of how stars work. The resulting data will improve forecasts of major space weather events that impact life on Earth, as well as satellites and astronauts in space.

    https://www.nasa.gov/press-release/nasa-to-make-announcement-about-first-mission-to-touch-sun
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Oběžná dráha jim ještě utekla, ale i tak to bylo mnohem lepší než třeba 1.let Falconu 1 ;) Na první test dobrý.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Maiden flight of Rocket Lab’s small satellite launcher reaches space – Spaceflight Now
    https://spaceflightnow.com/...5/maiden-flight-of-rocket-labs-small-satellite-launcher-reaches-space/
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ANCHATON: proc? SRB se odpojujou relativne dlouho po startu a v ty dobe uz maj slusnou horizontalni rychlost, takze dopadnou jeste dal...
    ANCHATON
    ANCHATON --- ---
    TOXICMAN: me zaujalo v 5:05 ten sloup koure od zeme...to mi prijde dost daleko aby to bylo od tehle akce?
    CLUMP
    CLUMP --- ---
    Ve ctvrtek ve 20:00 zdejsiho casu:

    NASA to Discuss First Science Results from Juno Mission to Jupiter | Mission Juno
    https://www.missionjuno.swri.edu/news/nasa-to-discuss-results-from-juno-mission

    Scientists from NASA’s Juno mission to Jupiter will discuss their first in-depth science results in a media teleconference at 11 a.m. PDT (2 p.m. EDT) Thursday, May 25, when multiple papers with early findings will be published online by the journal Science and Geophysical Research Letters.

    The teleconference participants are:

    Diane Brown, program executive at NASA Headquarters in Washington
    Scott Bolton, Juno principal investigator at Southwest Research Institute in San Antonio
    Jack Connerney, deputy principal investigator at NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland
    Heidi Becker, Juno radiation monitoring investigation lead at NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California
    Candy Hansen, Juno co-investigator at the Planetary Science Institute in Tucson, Arizona
    BULHI
    BULHI --- ---
    me se zrovna nedavno ptal v resortu (v Kanade) chlapek u stanice lanovky, jak jsme vysoko, tak mu ukazuju ten napis pulmetrovejma ciframa: "tamhle to mas napsany, 1850 metru" a chlapek na to "no ja to vidim, ale ja jsem z Floridy" :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    BIDAK: amici zvladnou pojmout vyraz "metric ton", tak by mohli pouzivat tohle. ani kratka ani dlouha tuna neni 1000 kg. ja se zase nevyznam v tom, kdyz leti do vesmiru - jsou to namorni nebo normalni mile? a zmeni se to kdyz raketa preleti pobrezi? :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    KAERO: Když oni maj eště krátký a dlouhý tuny... v tom se nikdo nevyzná.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SN0WCRASH: nasa mozna presla na SI, ale casto kdyz davaji novinarum zpravy a videa tak to bohuzel predelaji do mili a liber. viz treba nedavna oficialni zprava:
    https://www.nasa.gov/...elease/nasa-space-station-cargo-launches-aboard-orbital-atk-resupply-mission
    "... when Orbital ATK's Cygnus spacecraft delivers more than 7,600 pounds of cargo..."
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SN0WCRASH: Libra na čtvereční palec!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam