• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Jen teda mimochodem, to jako nekdo berete to Trumpovo vyzbleptnuti i treba jen na jedno procento vazne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BROUKOID: ano, Kozoroh-1 :-)

    Hele, jo a ne. Ve skutečnosti by to mohlo fungovat. Spíš je zázrak, že v 60tých letech fungovalo Apollo - dnes je technologie někde úplně jinde. Ano, bylo by to šílené riziko, a hlavně by se to prostě nestihlo. Jediné, co by se teoreticky mohlo stihnout, je právě ta integrace rakety na bázi F9H, protože díky té vícenásobné použitelnosti by prostě k Marsu dokázala vyslat větší náklad v kratším čase, než SLS, který se bude vyrábět v počtu cca 1 kus za 2 roky.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    XCHAOS: Akorát by všechno okolo bylo neotestované pro takovouhle misi, kde kazda malickost povede k selhani, ma takovejhle plan tak malou sanci na uspech, ze by asi bylo levnejsi rovnou astronauty zastrelit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: Problém je, že samotný F9H je ti k ničemu, ale pokud by se zvládla integrace těch opakovaně použitelných boosterů s vysokoenergetickým horním stupněm made-by-ULA (v podstatě něco podobného, co má sedět na špičce SLS, akorát by to muselo mít menší průměr), tak by šlo skutečně v roce 2020 vystřelit k Marsu nějakou šílenou "Mars Direct" flotilu ve stylu Zubrina. Akorát by všechno okolo bylo neotestované (lander, MAV, reentry.. prostě všechno)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SN0WCRASH: ano, nebo též známý výpočet "jeden voják kope jámu metr x metr x metr X hodin - za jak dlouho jí vykope 100 vojáků?" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    AVATAR: no, pokud sleduješ současné přetahování Číny a USA, tak ona ta situace není úplně nepodobná studené válce. Čína může skutečně poměrně nečekaně předvést hodně prestižní akci, kterou bude sledovat celý svět.

    No a Trump ovšem potřebuje předvést do konce volebního období "něco", čím by zapůsobil i na jinou cílovou skupinu, než své skalní fanoušky...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NECROMAN: za miliardu ti ani Bigellow neudela obytny modul za 1 rok :D Ale cinani by mohli obetovat svuj vesmirny palac? :D Byla by to akce jeste silenejsi nez zachrana ve Weirove Martanovi :D
    Trump samozrejmne vedel, ze to neni mozne, ale slibem nezarmoutis, hlupaky nadchnes, a pripises si par procentnich bodu.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    mmchdm Mars 2020 je vskutku zajímavá sonda, třeba experiment MOXIE https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Oxygen_ISRU_Experiment
    SN0WCRASH
    SN0WCRASH --- ---
    XCHAOS: to mi pride ako projekt manager, ktory si mysli, ze ak bude mat k dispozicii 9 zien sucasne, tak mu dokazu porodit dieta za mesiac od pocatia.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    REDGUY: A to je cena jen samotné rakety. V případě Marsu by nějakou miliardu stál i vývoj a výroba marťanského modulu, cestovního modulu, atd.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    NECROMAN: Obavam se ze zadnej, stavba a start rakety se asi planuje trochu dyl, nez rok. Jinak viz https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy#Launch_prices , cena startu je kolem 100M$ (80-150, primarne asi podle toho, jestli nechas kapacitu pro navrat nosice), takze jeden gigadolar ti da zhruba deset startu.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    a je nutný tam dopravit živé lidi? kdyby se tam vystřelil popel, tak se nemusí řešit ani otázka kontaminace
    KAERO
    KAERO --- ---
    NECROMAN: za miliardu dolaru by Musk slibil 10 lidi na marsu do 2020. sice by to zvladl az 2030, ale ja bych se nezlobil :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    BIDAK: teoreticky, pokud by Trump dal Muskovi na stůl miliardu USD, kolik by tak byli schopni postavit kusů Falcon Heavy raket do toho roku 2020?
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    NECROMAN: Vyhrábnou starý S5 a F1 motory. A eee.
    Ne. Koupěj to jako službu od SpaceX. Ty s FH pár kilo k Marsu nanosej. A když jich poletí tak 20...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    teď jsem si až všiml toho 2020, já to četl 2030. Tak to nevím, jak chtějí provést :)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    XCHAOS: to jsou terminy jsk za studene valky :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: jedna z mála věcí, kterou u Trumpa kvituju - je ochotný rvát do NASA více peněz, než Bush či Obama :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trump Offered NASA Unlimited Funding To Put People on Mars by 2020, Report Says - Slashdot
    https://science.slashdot.org/...red-nasa-unlimited-funding-to-put-people-on-mars-by-2020-report-says
    :-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    TOXICMAN: dokud to nepoleti, je to jenom jeden s desitek, ne-li stovek konceptu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam