• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TROGLODYT: no nevim, uyguri jsou spise zakazani, nidy nedostanou takovou prestiz, aby se diky nim, byt v roli pokusnych mysi, stali subjekty obrovskych kroku pro lidstvo. :(

    XCHAOS: tak rusove maji zkusenosti s ozarovanim celych populaci :D Nicmene nejvetsi zkusenosti s ozarovanim lidi maji japonci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TROGLODYT: no, včera jsem slyšel, že Rusové mají své pochybnosti na základě ozařování šimpanzů (to se v USA nesmí). Prý jim poněkud zblbli...
    TROGLODYT
    TROGLODYT --- ---
    SEJDA: Ostatne bratr cinan rad pujci par Uyguru na testovani na odvracene strane mesice.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BROUKOID: ja vim, ale nehral bych si na to, ze pobyt na Marsu bude zdravy jako pobyt na Sumave. A hlalne, ci zakony a jake hygienicke limity plati na obezne draze?
    Kdyz tu mame vsichni radi Martana, cetli jste uz Artemis? Tam bylo naznaceno, ze kdyz budou regule jedne vladni agentury prilis prisne, proste se najde jina, ktere to vadit nebude. Nakonec jde jenom o "dotace".
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: nemaj. Jedinou raketu, s kterou by se dale přistát i vzlétnout má SpaceX a to ještě ke všemu na papíře.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: Raketu maj, slabší je to s palivem...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BLACKHEAD: přesně - ať si na zpáteční cestu postavěj vlastní raketu - žádná věda.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BROUKOID: malinko sem zapomnel na tu "zivou" cast - ta poznamka o ceste bez ochrany magnetickyho pole byla PRIMARNE o lidech... co udela s lidma takovahle expozice za tu dobu nikdo nevi..
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    SEJDA: cubesat neni zivej, nepotrebuje jist, nepotrebuje dejchat apod. Selhani 25% systemu cubesatu nemusi bejt pro jeho misi zadnej problem, ale selhani na lodi s lidma je uplne neco jinyho.

    A co se pristani tyce - zase mame lidi - neni mozny brzdit tak brutalne, jako automaticky sondy, a navic hmotnost pristavajiciho modulu (nebo "Starship/BFU/Whatever") bude asi radove vetsi nez hmotnost nejtezsi sondy co kdy na marsu pristavala..
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    To je celý tím, že disponujeme malým množstvím energie. Kdybysme dokázali k Marsu dostat 1000 tun...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    BROUKOID: CubeSaty MArcO se ti smeji, ale jsou tak daleko, ze sis toho asi nevsiml. ;) Tedy co se "zareni" tyce. Co se tyce pristani, to uz celkem umime, neni to tak zle, jako znama "ruska ruleta". Nicmene kdyz si k tomu vezmeme notoricke technicke problemy. Pak bych toho, kdo si nezmackne dvakrat spoust u hlavy na lod ani nepoustel :D
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BLACKHEAD: myslim ze dost podcenujes nekolik mesicu cesty volnym vesmirem bez ochrany magnetickyho pole zeme.. a pak pristani - resp. "brzdeni" a pristani
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    DZODZO: Suicidal mission? Say no more... Uprimne receno, je to tady vsechno o tom dostat lidi tam, ne zpet. U prvni posadky bych pocital s jednosmernou letenkou. Je to, preci jen, hodne narocna mise, dostat se tam.
    Zpatky se klidne dostat muzou, tak za deset, dvacet let... kdyz to tam prezijou...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Astronomy and Space News - Astro Watch: Russia to Create Backup Manned Vehicle for Moon Flights Without NASA Funding
    https://www.astrowatch.net/2019/01/russia-to-create-backup-manned-vehicle.html
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BROUKOID: No ja jen, ze kdyz si prectes celej ten clanek, tak imho zcela zjevne slo jen o nahlej, nijak nepromyslenej impuls typu "Mexiko zaplati za zed". Titulek clanku je mirne receno zavadejici, Trump zadny penize nenabidl, jen se zeptal "co kdyby NASA dostala neomezeny penize". Za treti, US Prezident nemuze dat NASA "neomezeny penize". Muze pripravit rozpocet, kterej nabidne Kongresu kterej ho muze a nemusi schvalit. Financovani NASA je neco jinyho nez zed, ale skoro bych rekl, ze demokrati by se moc nehnali do paleni penez, aby Trump stihl dostat americani na Mars do konce svyho volebniho obdobi, i treba nedejboze druhyho. A za posledni, to vsechno se stalo zacatkem roku 2017 a nejak porad nevidim, ze by NASA ty neomezeny penize dostala.

    Takze ja to vazne fakt neberu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BROUKOID: zase obvyklá strategie: podsunout mi něco, co jsem neřekl. Fakticky jediné co tvrdím je, že aktuálně nejsnáze proveditelný způsob, jak dostat maximální možný počet tun něčeho (neuvedl jsem čeho), by bylo posadit vysokoenergetický (kyslíkovodíkový) horní stupeň na vícenásobně použitelný 1.stupeň+boostery Falconu Heavy.

    Nic víc, nic míň. Samotný SLS je jednorázový a není vyrobitelný v počtu kusů, který by stál za řeč. Samotý Falcon Heavy zase na dráhu k Marsu navede celkem prd. Ale kombinace toho lepšího z technologií SpaceX a ULA by zřejmě umožnila vyslat (za předpokladu "neomezeného rozpočtu") k Marsu v roce 2020 třeba několik desítek tun najednou...
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    ATOMIKS: Moje otázka už se nevztahuje k tomu proklamovanému letu ve 2020, který stejně nebude :)
    Jen jsem chtěl vědět, jestli je tímhle směrem něco nového, kdyby to náhodou někdo sledoval.
    Každopádně díky za info, zdá se tedy, že furt počítají jen s malým bunkrem pro případ sluneční erupce.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    DARKMOOR: radiačním stíněním čeho? ono je na čem letět? .o)

    lehký gůgl

    "Orion will be equipped with a radiation-sensing instrument integrated into the vehicle called the Hybrid Electronic Radiation Assessor, or HERA, to provide a warning if crew members need to take shelter in the case of a radiation event, such as a solar flare. To protect themselves, astronauts will position themselves in the central part of the crew module largely reserved for storing items they’ll need during flight and create a shelter using the stowage bags on board. The method protects the crew by increasing mass directly surrounding them, and therefore making a denser environment that solar particles would have to travel through, while not adding mass to the crew module itself."
    Scientists and Engineers Evaluate Orion Radiation Protection Plan | NASA
    https://www.nasa.gov/feature/scientists-and-engineers-evaluate-orion-radiation-protection-plan
    DARKMOOR
    DARKMOOR --- ---
    Si vemte, že startovní okno je za +- 19 měsíců a v té době by museli letět, pokud by to měli stihnout do konce roku 2020. I s neomezenýma financema není moc pravděpodobné dostat někoho na Mars v tomhle termínu. A dostat ho pak ještě zpátky už vůbec.

    Btw. nevíte někdo jak jsou daleko s radiačním stíněním pro pilotované mise k Marsu?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Aj keby na tom zacali makat intenzivne hned teraz tak ani do vianoc 2020 nestihnu mat cloveka na marse, tak narychlo bez proper testovania by to bola takmer ista suicide mission
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam