• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    ARCHIMEDES: Tak je něco "live" z otvíračky na fb strankach, ale to je rychlovka, já se s nim pak spíš bavil a pokládal zvídavé otázky, a soukromý rozhovory si většinou nenatáčim :D
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    CRUZ05: Kdyby byl záznam...? :)
    CRUZ05
    CRUZ05 --- ---
    Tak sme dneska měli novinářskou otvíračku na COSMOS DISCOVERY, a vyprávění Ing. Františka Hrušky, geniálního konstruktéra družic řady Magion by se tu určitě líbilo všem :)

    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXYGEN: tak az to koupis tak prosim poreferuj, porad o necem takovem premyslim
    TOXYGEN
    TOXYGEN --- ---
    mate niekto skusenosti s tymto? https://www.segatoys.space/en/index.html

    rozmyslam kupit pre synovca (6 rocny)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SpaceX Launches 60 Starlink Satellites, Nails Rocket Landing in Record-Breaking Flight | Space
    https://www.space.com/spacex-starlink-2-launch-success.html

    not bad na spolocnost, ktora este ani nedosiahla dospeleho veku (18 rokov)
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    NASA Planet Hunter Finds Earth-Size Habitable-Zone World
    TOI 700, a planetary system 100 light-years away in the constellation Dorado, is home to TOI 700 d, the first Earth-size habitable-zone planet discovered by NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).


    (artistʼs illustration)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Amazing achievements of SpaceX, NASA, Boeing, Blue Origin, Rocket Lab & other space agencies in 2019
    https://www.youtube.com/watch?v=V--UkjGNMc4&feature=em-uploademail
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    STARE_CASY: Ja bych si klidne vsadil, ze do roka a do dne budou Staty Boeing zachranovat injekcemi statnich penez. A uz se to planuje, takze to ma Boeing na haku.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    STARE_CASY: A to ja bych se i nebal rict, ze je ta show potreba. Kosmonautika je hodne zavisla na verejnych financich. Ono to jsou v podstate investice, ale to je moc komplexni na to aby to pochopil bezny Franta. Udelat z toho zajimavou podivanou pritahne vic.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    STARE_CASY: tím nechci říct, že je nutné z takových věcí dělat show, ale když porovnám infografiku, se kterou přišla při přenosech SpaceX... ono tedy vlastně není co srovnávat, protože tady žádná infografika není.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    tak jsem sledoval bezkonkurenčně nejnudnější přímý přenos letošního roku... Starliner přistál... Většina záběrů do řídícího centra na poloprázdnou místnost, posléze pár minut záběrů v nízkém rozlišení v infračerveném spektru na zpomalující modul... minimum informací, naprosto nezajímavé, aby to přitáhlo zájem lidí, kteří o tom nic neví.

    LIVE: Landing of Boeing Starliner CST-100 at White Sands, New Mexico
    http://www.youtube.com/watch?v=083EXyevyZE
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NASA Docking System - Starliner's Docking Mechanism Explained
    https://www.youtube.com/watch?v=dWYpVfhvsak
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Tak zrovna Centaur prošel za ty roky vývojem dost výrazným :) Ano, základní koncepce není žádná moderna, ale díky tomu má kvalitní "flight heritage", to se u pilotovaných misí cení dvojnásob.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: ten horni stupen centaur je stejny system co vezl voyagery ze? (teda asi inovovane). kdyz to srovnam s nosici od spacex tak mam pocit ze o lety s posadkou na ISS soutezi konske potahy s modernim automobilem :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: koukal jsem na animaci ze tam je takova prihradova konstrukce. akorat ze vsechny aerodynamicke kryty co jsem doposud videl mely i zakryti vespodu, viz treba na obrazku indicka GSLV MkIII. Mno asi to maji dobre spocitane. doufam.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Ten aeroskirt je tam kvůli aerodynamické a hlavně akustické zátěži v místě toho usazení Starlineru na stupeň. Původně tam vycházela moc velká a hardware, co v těch místech musí být, není na takovou akustickou zátěž certifikovaný.
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: nechapu proc to ma tu "aeroskirt", jak tomu rikaji ve videu. neboli takovy ten "zavoj". pod tim se musi tvorit vzduchove viry a tedy zpomalovat raketu, ne? vubec to nevypada aerodynamicky.

    LADINEK: telemetrie, zabery z rakety, tohle spacex umi. pritom takova jednoducha vec. spacex to podle mne pritahne par fanousku, nadseni pro firmu, dela to "hype" a vic se o firme pise v novinach. by me zajimalo jestli to ma i nejake hmatatelne vlivy jako vetsi zajem o akcie, vetsi sance pritahnout kvalitni lidi do firmy, nebo neco jineho?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LEGI: Pocitali vysku v yardech namisto v metrech!
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    NECROMAN: tak od Boeingu se nic jineho cekat ani nedalo.. vcera zastavili vyrobu 737MAX. Dreamliner ma furt nejake problemy, 737NG byl dodan posledni kus.. nechtel bych byt jejich akcionarem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam