• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    KAERO: zkus kouknout na přednášku o historii raketových nosičů. Petr Tomek tam mimo jiné zmiňuje i způsoby řízení raket a je to dost zajímavý povídání.

    Petr Tomek - Historie vývoje jaderných zbraní III (Balistické nosiče jad.zbr.) (Pátečníci 26.5.2017)
    http://www.youtube.com/watch?v=k-o3aXJV_yU&list=WL
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    KAERO: Ja mel vydz vzato, ze stredni motor je "napevno" a bocni jsou gimbal... Korekce vsech by davala smysl pri nejake vetsi korekci, pri trimu si troucham rict postaci jeden az dva... Ale neber to jako bernou minci, nejsem raketovy inzenyr :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    KAERO: a ted mi vrta hlavou, jestli se vsech 5 motoru natacelo pri korekci naklonu stejne, anebo to bylo komplikovanejsi - treba vnejsi motory min nez vnitrni nebo neco takoveho.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    QNEDLEEQ: výživný to tak není, ale každodenní update / sumář je i zde https://novinkykosmonautiky.blogspot.com/
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    QNEDLEEQ: Tak historicky mu o dost let předcházelo kosmo.cz, fungující dodnes. Bohužel kabát se měnil naposled tak před 10 lety a engine ješte déle. Články už se tam moc nepíšou, ale je tam slušná šance potkat na fóru lidi, co by je znalostmi psát mohli, ale nemají už na to čas :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    The Air Force’s mysterious X-37B spaceplane is launching to space again this weekend - The Verge
    https://www.theverge.com/...21257433/air-force-spaceplane-x-37b-launch-watch-ula-atlas-v-rocket-live
    KAERO
    KAERO --- ---
    Gimball block:

    a tady jak je to pripevnene ke konstrukci prvniho stupne saturnu:
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    MADCAT: logicky musí být těleso trysky upevněný nějak ke kostře rakety.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MADCAT: to je strašně jednoduchý - prostě to je pevně přišroubovaný :) Na obrázku, který jsi sem dal, to je konstrukce vlevo uprostřed.

    Tady máš RD-180, kde je zelená konstrukce, kterou je motor pevně spojen s celou raketou. Jak z trysky vylétávají spaliny, opačná síla působí na motor a přes podobné konstrukce se to přenáší na celou raketu.





    MADCAT
    MADCAT --- ---
    Hele, už párkrát mě napadla otázka, a teď když tu vidím to video od TOXICMAN, tak už to nevydržím a zeptám se: raketovej motor umí vyvinout obrovskej tah, ale dycky když nějakej vidím na obrázku, třeba



    tak tam nikde nevidím čím ten motor vlastně přenáší ten tah do konstrukce rakety, jakože jak je tam upevněnej aby to těch x tun hmotnosti rakety vůbec pozvedlo a vyneslo do vesmíru..?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    If Rockets were Transparent
    https://www.youtube.com/watch?v=su9EVeHqizY
    VINCENT_BU
    VINCENT_BU --- ---
    OGLE-2018-BLG-0677 - kamenná planeta, zjištěná metodou gravitační čočky ("Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE) Early Warning System" a "Korea Microlensing Telescope Network (KMTNet)"), je novou kandidátkou na nejvzdálenější známou exoplanetu, na samé hranici galaktického jádra.
    Astronomers Make Incredibly Rare Detection of Earth-Like Planet 25,000 Light-Years Away

    (vím, že tohle audítko je hlavně o raketách, ale Cosmos In Brief dlouhodobě moc nefunguje, tak dávám milníky v hledání exoplanet sem)
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    CYBERWOLF: na Apollu už měli normální skafandry pro vesmírný použití. Stejně tak Gemini. Pleteš si to s Mercury tam měli původně letecký přetlakový kombinézy, ale ne z bombardérů, ale z průzkumných U-2 ;-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ve skutečnosti byl ze začátku ruský kosmický program dost promakanější, než ten americký. Třeba Gagarin měl skafandr navržený pro tohle použití, kosmonauti na prvních několika letech Apollo měli kombinézu určenou pro výškové bombardéry s připojeným kyslíkem. A tak vůbec. Amíci to ze začátku hrozně pytlíkovali. Po přistání na měsíci se pak rusové přestali snažit a používají v podstatě totéž až do dneška. Kolem roku 2000 se přestali snažit i amíci a krom velkohubých žvástů prezidentů se dneska všechno zajímavé děje v kuchyních malých hráčů. chjo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: tak Copenhagen suborbitals se vlastně snaží přesně o něco podobného :-)

    jako v podstatě jo, Gagarin je trochu něco jako baron Prášil na dělové kouli (protože to v první řadě byla primárně vojenská raketa, jen s odvozenou civilní "aplikací" :-) V podstatě v porovnání s technologiema, které budou potřeba, pokud se jednou lety do kosmu stanou fakt běžné, to byl skutečně dost rákos.

    To Apollo ale spíš pyramidy, než rákos, protože to měřítko bylo o řád někde jinde...i celková náročnost. Přistání na Měsíci s nějakou ruční orientací lodi a ručním zážehem motoru si fakt nejde představit (skoro), tam to bylo hodně o tom počítači a ten byl zase hodně o tom, že byl malej. (Rusové taky něco zvládli, jak demonstrovali na bezpilotních sondách a popravdě tu jejich automatizaci si neumím moc představit.. zase na analogové počítače byli oni celkem dobří...)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: alebo toho blazna co sa snazil dokazat ze zem je plocha
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: doufam, ze tim nemyslis indicky vesmirny program.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Pracovní název té novely je "Kon-Tiki 3000" :)
    KAERO
    KAERO --- ---
    A Gagarinuv let muzeme prirovnat k prekonani oceanu na rakosovych lodich? takze pokud jsme meli Thora Heyerdhala, tak budeme mit v budoucnu nadsence co se budou snazit vystrelit na obeznou drahu v co nejjednodussi plechovce?
    LEGI
    LEGI --- ---
    ale přesně - vyvolává to tenhle typ otázek - jak to, že to o 50 let později vypadá tak překombinovaně..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam