• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Live coverage: Hayabusa 2 set to return asteroid samples to Earth – Spaceflight Now
    https://spaceflightnow.com/2020/12/05/hayabusa-2-return-mission-status-center/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: cina pripravuje vlastni obdobu Star Linku, musi zkopirovat vsechno ;)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XCHAOS: A to je tvoje originalni konspiracni teorie, nebo na to prisel jiny konspirator?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: já se v podstatě nehádám... akorát ta soft power plynoucí z toho, že nějací tvoji lidé jsou někde, a ostatní se tam dostat neumí, prostě není zanedbatelná a Hollywood jí nahradit neumí.

    A pak je tu bezpečnostní hledisko. Třeba ten Starlink... ono se hodně uvažuje o tom, že Čína internet cenzuruje a Starlink bude komunikační síť s globálním pokrytím, kde její "vypnutí" na určitém území (tak, jako to jde snad usmlouvat s ekonomickými papírovými draky, jako je Google, Facebook, apod.) bude záležitostí strategických mocenských dohod. Jenže je tu ještě jeden aspekt: a sice, že to množství družic a schopnost jejich rychlé obnovy znamená, že takovou satelitní síť nepůjde v případě nějakého konfliktu jednoduše vyřadit z provozu (tak, jako je možné sestřeiit nějakých pár individuálních vojenských družic...)

    Proto mám v podstatě teorii, že Elon Musk je v podstatě určité divadlo, jako osobnost, která kryje za individuální podnikatelský záměr to, že jeho hlavní aktivity jsou klíčové pro národní bezpečnosti USA: ať už jde o elektromobilitu a solární panely, kde opakování ropné krize ze 70.let nejde připustit, nebo o městské tunely, což je kategorie důležitá v případě války (kryty) a USA v této kategorii výrazně zaostávají za Evropou, která je celkově provrtaná jako ementál, konče udržitelnou dopravou na oběžnou dráhu (fungující např. i v případě, že vám někdo vybombarduje, nebo dnes spíše koupí a zruší továrnu na součástky, či rakety samotné) a "nevypnutelným Internetem" v podobě obří satelitní konstelace. Podnikání Elona Muska, ačkoliv je zdánlivě hodně hodně o prestiži a pí-ár a nafouknutí cen akcí Tesly, apod. je ve skutečnosti z řady hledisek docela stěžejní pro bezprostřední bezpečnostní postavení USA tady a teď (a rozšíření civilizace na jinou planetu je krásná cover story, která nic nemění, že získané know-how především obrovským způsobem zlepšilo strategické postavení USA ve světě, po všech stránkách)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: ja jen rikam, ze prestiz kterou ziskas z pilotovane komsonautiky ve 21. stoleti kongres USA uz platit nebude, pac levnejsi je holywood a jiny typ soft power.

    chybna rozhodnuti NASA pod tlakem DoD a kongresu se tahnou nekdy od r 1962 kdy se rozhodli utnout Apollo po A17 a nacpat penize jinam. od te doby se to tahne smerem k jinym prioritam a NASA se akroat snazi z nich vytezit maximum. Spoluprace s ruskem a co se pri tom naucili je ve finale nakonec mozna uzitecnejsi nez kdyby to tehdy dotahli po apollo 22 a meli tri skylaby a ne jeden a zadne STS a ISS (HW na to byl). Artemis bude mezinarodni projet, takze vice zalozeny na spoupraci typu ISS nez na Apollu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no nevím :-) Samozřejmě by si mohl přičíst to, že kvůli Rusům se ISS postavila na trochu víc skloněné dráze, na kterou neměl STS takovou hmotnost, takže do modulů nešlo nacpat tolik zásob a bylo potřeba víc logisitických startů, apod. Víceméně si zopakoval mojí kritiku, se kterou si nejdřív nesouhlasil: jakkoliv role ISS zejména v mezinárodní politice a nějaké koordinaci vědecké a technické spolupráce členských zemí byla jistě záslužná, tak prostě pretiž, kterou tím USA za drahé peníze získaly, nešla srovnávat s projektem Apollo.

    A tak i když má Čína projekt vlastní stanice (asi celkem rozumnější velikosti, než ISS) a chce dědlat mezinárodního taxíkáře Pákistancům a dalším pravděpodobným zájemcům, tak určitě moc dobře tuší, že přistání na Měsíci by jim přineslo daleko větší prestiž. A proto Američanům nezbývá nic moc jiného, než předvést "Měsíc? no jo, brnkačka, tam vlastně pořád jsme". A udělat to tentokrát mezinárodně, jako tu ISS, a začít dělat "taxikáře na Měsíc" (i když i Čína by mohla dělat taxíkáře na Měsíc, potom). No a Indové v souladu s heslem "chudba cti netratí" předvedou ten oblet, případně možná dokonce v nějaké hodně vzdálené verzi sami doletí na Lunar Gateway (např. pomocí dvou startů zlepšeného LVM3 by to zřejmě šlo...)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    ARCHIMEDES: plus jeste diky tomu, ze USAF a DoD obecne STS hodilo k ledu vznikla otazka, co s STS ted?? takze se vzalo STS a zacla se s tim na konci 80tejch budovat ISS misto aby se udeal nejaky skylab II, ktery prosazovala NASA sama po posledni ISS redesign v 1992-93. ISS prezila o jeden hlas v kongresu a stala biliony ktery by se dali s jednodussim STS a ISS na pristani na Mars a byla by tam zakladna uz nekdy v 2010..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    kosmo.cz/Václavík Michal:
    Dnes v 6:30 SEČ došlo k oddělení přistávacího pouzdra od mateřské sondy Hayabusa2. Pouzdro pokračuje v letu na kolizním kurzu a mateřská sonda provedla tři motorické manévry, které ji z kolizního kurzu vyvedly. JAXA potvrdila čas vstupu přistávacího pouzdra do horních vrstev atmosféry na 18:28:27 SEČ ve výšce 120 km při rychlosti 11,6 km/s. Po čtyřech minutách bude ve výšce 10 km rozevřen přistávací padák a následovat bude měkké přistání někdy okolo 18:50 SEČ. K přistání dojde v Austrálii v nejvýchodnější části RAAF Woomera Range Complex.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    SUMAC: U STS je to jen půlka problému. Cena STS byla taky vina USAF, která původně řekla, že budou svoje družice taky nosit na raketoplánu a zahodí jednorázové rakety. Takže Shuttle byl stavěný podle jejich požadavků na nesmyslně těžké náklady vzniklo působivé, ale fixně i provozně drahé hovado a USAF na něj stejně nakonec víceméně hodila bobek, což to dorazilo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: ano, ale to je právě to o čem mluvím! Výsledky z bezpilotních sond nadchnou pár geeků a nerdů, včetně mě, samozřejmě. Ale prostě ta lidská přítomnost na nějakém obtížně dosažitelném místě, to bylo to, co vzbuzovalo respekt. Bylo to vlastně vyvrcholení éry polárních a horolezeckých expedic, které byly ve své době taky docela disproporčně náročné a důležitým motivem byla národní hrdost.. viz Cimrmanovo Dobytí Severního Pólu, Měsíc byl z tohohle hlediska prostě takový "jižní pól na druhou".

    Že STS byl bazmek se shodneme, ale ty původní návrhy, např. s vícenásobně použitelným prvním stupněm místo ET, byly docela zajímavé (a hodně zajímavé je, že podobný další směr chtěli Rusové zkoušet s Energií... těžko říct, jestli jediným důvodem proč se to neudělalo bylo finance, nebo jestli konstruktéři na obou stranách tehdy narazili na meze možností tehdy dostupných materiálů...)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: nevymizel zadny duch, jen se do hlubokeho vesmiru misto pilotu USAF a NAVY jako v 60tejch tam posilaji roboti. udelaji skoro to same a je to levnejsi. pokud nemas z rozpoctu dostatek penez tak ti nic jineho nezbyde. Apollo, Constellation, Gateway a i nakonec Artemis zasli/zajdou presne na tohle.

    STS byl hlavne od zacatku bazmek, ktery kongres usil na NASA proto, ze potrebovali, aby co nejvic kongresmanu melo ve svem distriktu neco napojeneho na NASA (kontrakteri, NASA centra, Narodni labs, DoD etc) jinak by neschvalili zadny rozpocet. NASA je od doby STS pres ISS ted po SLS a Orion v permanetnim konfliktu mezi tim co chtej kongersmani pro svoje okrsky (co nejvic rozdrolenych a roztrousenych projektu a co nejvic dilsich penez a veci pro "svoje" centra) a tim co chce administrativa/president pro USA na venek a vuci svetu. to same se pak opakovalo s ISS kdy misto levne a rychle postavene stanice se stavilo 15 let a sezralo to penize na Constellation a Ares.

    s tema taxikarema mas pravdu, proto ted NASA misto aby delala taxikare sama sobe na ISS tak tohle hodila na SpX a Boeing, financne v tom neni rozdil (raketoplan postavil Rockwell a provozoval Boeing, nelisilo se to o moc od toho co se deje ted), ale na venek to vypada o dost lip, pac se muze tvrdit, ze to dela soukromnik za svoje (coz neni v pripade CRS/CCP uplne pravda)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: tak Měsíc sám o sobě není bůhvíjak zajímavý cíl, ale je relativně blízko. Co je ale problém, že úplně vymizel duch letů do hlubokého kosmu. Což je prostě zvláštní, protože tyto lety by byly z řady hledisek zajímavé samy o sobě, což konečně teď zohledňuje projekt Lunar Gateway,

    To co zmiňuješ, je přesně vyjmenování těch problémů: raketoplán byl ušlechtilý záměr, který ale v důsledku příliš mnoha kompromisů nebyl moc dobrý v celé řadě úkolů, které se očekávalo, že bude plnit, a tyto role byly postupně škrtány ze seznamu jeden za druhým. Kosmonautika se v USA stala vnitropolitickým tématem, jako jedna z neprestižnějších a nejlépe financovaných nerepresivních kompetencí federální vlády. Jenže ona hrála roli i v té soft-power na mezinárodní scéně a tam prostě ta role "budeme vám dělat taxíkáře" nebyla vnímána tak prestižně, jako nějaké skutečné prvenství. Samozřejmě tu byly úžasné úspěchy bezpilotních misí, jenže zase... vozítko na Marsu prostě svět vnímá víc jako hračku a míň jako odvážný hrdinský čin...

    Čína sice uvažuje, že bude kosmického taxíkáře za peníze dělat taky, ale rozhodně tu prestiž chtějí vydojit spíš z toho, že předvedou, co umí.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: to bych rozhodne nerekl. USA a NASA se misto celkem bezpredmetneho posilani lidi na mesic kazdych 10 let rozhodlo tyhle penize vyuzit na to postavit raketoplan a umoznit na nem litat lidem z celeho sveta (to museli udelat pro prestiz vic nez opakovat Apollo pac Soyuz tehdy vozil cely vychodni blok v Interkosmosu) a vypoustetet z nej jejich druzice, pak se rozhodlo zachranit MIR a rusky kosmicky program a pak se rozhodlo postavit ISS s dalsima asi 20 statama a naucit se pri tom spolupracovat s Ruskem, coz byl pro USA daleko vetsi technologicky a geopoliticky zisk v pilotovane kosmonautice nez nejake opakovane pristavani na mesici.

    Samozrejme, kdyby slo na NASA 5% rozpoctu a ne 0,5% tak by USA mohli mit vsechno, ale penize nejsou tak se nemuze delat vsechno a musi se najit priority. Na soft power ve 21. stol nepotrebujes posilat lidi na mesic, staci mit hollywood a bobardovat svet zadarmo tim, jak je amerika skvela, vyjde to o odts levnejs a funguje to na vic lidech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: Indové budou rádi, když díky koronaviru nenabere zpoždění jejich základní pilotovaný program. Ale očekávám od nich dvě věci:

    1) cestu jejich lodi na ISS, v podstatě spíš jako jednorázovou akci, jako protiváhu projektu čínské stanice (Indové sice ohlásili stanici vlastní, ale zkušební let na ISS dává z celé řady hledisek smysl, včetně nějakého střednědobého pobytu nad rámec životnosti jejich vlastní lodi). Zejména za Bidenovy administraivy by to neměl být problém, protože ti ohlásili, že jako protiváhu čínskému vlivu v Asii budou USA podporovat spolupráci Indie s Japonskem (mj. Japonci teď staví v Indii svoje rychlovlaky, což je opět jistá protiváha čínského vlivu, apod.)

    2) pilotovaný oblet Měsíce, bez navedení na oběžnou dráhu (v podstatě Zond) mise. K téhle misi by měla stačit jejich raketa LVM3 v ohlášené silnější verzi, kdy centrální stupeň změní pohonné hmoty ze stávajících toxických (motory Víkas jsou licencovaný evropský Viking z Ariane 4, tuším) na klasický kerolox - až na to, že Indové zatím ke všem svým (nyní už doma vyráběným) motorům přišli tak, že si někde nějaké motory sehnali, okopírovali a třeba i trochu vylepšili. U těch kerosenových jsem zatím nikde nenarazil, jaký mají plán. Ale jde přesně o takový skok v nosnosti rakety, aby v kombinaci s jejich schopností manévrování (opakované Oberthovy manévry, zvyšování eliptických parkovacích drah... oboje opakovaně předvedli při bezpilotních misích k Měsíci i Marsu) dosáhli aspoň na pilotovaný oblet Měsíce, a to možná dříve, než se tam pokusí přistát Čína.

    Myslím, že u indického pilotovaného programu půjde asi nejvíc ze všeho o prestiž - tedy o schopnost předvést něco aspoň trochu rámcově srovnatelného s tím, co bude brzy předvádět Čína, byť ve výrazně skromnějším měřítku (u té Indie půjde pořád v principu o kosmický program z 60tých, byť se současnou elektronikou, ale s tím klasickým pokus-omyl přístupem....)
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    SUMAC: uprimne nevim jakou vsechnu payload tam zkouseji, treba bude vhodna i na uzitecnejsi mise nez dalsi kybl regolitu z Mesice. Nj, sice zatim neumime odstinit kosmicky zareni a chradnuti z pobytu mimo zemi, a za chvili budeme mit spolehlivy humanoidni roboty, ale cas neceka, prace konkvistadora byla vzdycky nebezpecna, takze honem honem, protoze Cinan uz opichuje Lunu do ruda! :-) )
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: no, jako byly mise Luna vs. Apollo, Chang'e je uzasny program, vsak i robotika za ty roky pokrocila. A ted jenom cekejme, ze Artemis prijde drive nez za 5 let ;)
    Ono se totiz klidne muze stat, ze behem 5 let odstartuji k Mesici s pilotovanou misi indove :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no ale on by v podstatě měl... ne všechny, ale skutečně, projekt Apollo zajistil Američanům prestiž dominantní technické supervelmoci na dalších 50 let. A neschopnost ten úspěch replikovat, ne snad formou nějaké stálé základny, ale aspoň třeba příležitostně, jednou za 10 let nebo tak, je samozřejmě v očích světové veřejnosti projevem úpadku...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Astronauts Harvest First Radish Crop on International Space Station - Astrobiology
    http://astrobiology.com/.../astronauts-harvest-first-radish-crop-on-international-space-station.html
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    VOYTEX: tak ona cela mise (nejen ta vlajka) je pnuti prsou lidove-demokratickeho zrizeni. a vubec bych necekal, ze napr na https://forum.nasaspaceflight.com/, kde se vetsinou vecne debatuje, se po tehle misi znacna cast americanu zhrozila, ze jim nekdo leze do zeli, a ze Biden by mel automaticky nacpat vsechny penize z rozpoctu na Artemis.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    luna zrudla!

    China becomes second nation to plant flag on the Moon
    caret-down
    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-55192692


    a cinsky hitlerjugend vyrobili soudruzsky gifik s vysunutim vlajky z modulu, ale davat to sem nebudu. Vlajka vazi 12g, celej mechanismus ma 1kg! Na vyneseni propagandy k nebesum se penize najdou dycky, v kazdy zemi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam