• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: Axiom ma urcite smlouvy pokryvajici i pobyt jeho lidi.
    Prvni segment Axiomu postavi Thales Alenia https://www.space.com/amp/axiom-space-commercial-station-modules-thales-alenia.html

    Turisti zatim letali jenom na Soyouzech, nejak nechapu tvuj argument, vzdy se plati za start i evakuaci.

    Mimochodem, kde jsi prisel na tak nizkou castku za misto v STS
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: jo jenze i v dobe fungujiciho STS byl Soyuz jedina vec co mohla vozit lidi dolu v pripade havarie, takze kazdy kdo chtel byt na ISS na delsi dobu nez 10 dni s STS musel od uplne prvni posadky mit full Soyuz training plus znat rusky segment.

    btw Axiom s NASA zadnou smlouvu na vozeni turistu nema, tu ma se SpaceX. Axiom ma akorat smlouvu s NASA na to, aby tam pripoji komercni modul, ktery pro ne stavi tusim Bigelow.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: americani si trenuji astronauty sami, resp. stale tam probihala vymena a rusti astronaute trenuji v bazenu i na suchem modelu ISS v USA. Naopatku pak maji "americti" astronauti o par tydnu delsi pobyt v mestecku pro kosmonauty.
    Defakto se tak na tech 90 mil. $ divas jako na castku, kterou turistovi nenabidnou, protoze on nenabizi nic na oplatku. Axiom ma smouvu s NASA a tak taky plati jenom za transport.
    YAKOBO
    YAKOBO --- ---
    SUMAC: díky za info. To sem nevěděl, znám jen ty ceny mezi agenturama + spacex.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    tady je pekny graf a cena. 20-35 mil usd za sedadlo a 1-2 tydny na ISS pro turistu (Tito $20mil - LaLiberte $35mil). ale ~90 mil usd cena za sedadlo, trening na dlouhodoby pobyt, dopravu vzorku, a zdroje na 6 mesicu na ISS pro Nasa.


    bude zajimave kolik bude stat sedadlo turistum na planovanem prvni plne komercnim Soyuzu MS-22 co poleti na iss na 10 dni v 2022.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    LADINEK:
    YAKOBO: to ze NASA plati/la za suyuz ted 80mil je na zaklade vymeny sedel kdy rus poleti na pristim Boe, SpX vymenou = stejna cena. neni to plne komercni cena suyuzu.

    Tito vsichni a lidi po nem platili za sedadlo ~$20mil

    First Space Tourist: How a U.S. Millionaire Bought a Ticket to Orbit | Space
    https://www.space.com/11492-space-tourism-pioneer-dennis-tito.html
    YAKOBO
    YAKOBO --- ---
    SUMAC: mam pocit, ze jsem cetl, ze cena za sedadlo v Soyuzu je 85-90M. Takze rozhodne levnejsi
    KAERO
    KAERO --- ---
    a hlavne cena turistickeho sedadla se ted ridi poptavkou, ktera nejspis znacne prevysuje nabidku. prvnich par letu (prvnich par (desitek) let) bude proste extra drahych, nehlede na nosic.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SUMAC: NASA platila za jedno sedadlo v Soyuzu 90M USD kde jsi přišel na to, že sedadlo v Dragonu je 2x dražší?
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PUBLICURINATION: ~50mil usd za sedadlo v dragonu na ISS je fixni cena co ted plati i nasa/esa/jaxa. a je to levnejsi pac Boeing je tusim neco kolem 70mil USD na ISS. zlevni se to jen pokud do dragonu das 7 lidi a neletis na ISS, pak to bude pro tech 6 turistu o poznani levnejsi.
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    SUMAC: Tak tam jich se jich veslo mnogo a nemuseli stavet pokazde novy raketoplan. Mozna i proto to bylo tak levne.. Mel jsme za to, ze se to bude zlevnovat casem, az zacnou pouzivat stare stupne. Change my mind - vermirne ekonomice nerozum...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    PUBLICURINATION: no sedadlo na raketoplanu stavalo kolem 10 mil USD...
    PUBLICURINATION
    PUBLICURINATION --- ---
    SUMAC: Zase toho muze vzit sebou mnohem vic a poleti jako clovek ne jako lajka))
    OTAVA
    OTAVA --- ---
    SUMAC: ale ušetřis za dopravu do Ruska a ubytování na miste :-)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    btw cena je 55mil USD coz je asi 2x vic za sedadlo v Dragonu nez bylo za Soyuz. takze asi tak se slevnenim vesmirneho turismu.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    prvni soukromy let z USA ma konecne plnou posadku, spekulace kolem letu Toma Cruise se odsouvaji.

    Axiom Space names first private crew to launch to space station | collectSPACE
    http://www.collectspace.com/news/news-012621a-axiom-space-ax1-crew-announce.html
    Slated to launch on a SpaceX Dragon spacecraft are: Larry Connor, an American real estate and technology entrepreneur; Eytan Stibbe, a businessman and former Israeli fighter pilot; Mark Pathy, a Canadian investor and philanthropist; and Michael Lopez-Alegria, a retired NASA astronaut who logged almost 260 days on four prior missions
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Ale stejne, kolik odpadne problemu, az tam za deset let pristane Musk a podobny problemy se vyresi par kopnutima krumpacem?:)
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    KAERO: já netvrdím, že to nezkoušeli nebo že jsou blbý. Oni to testovali na hodně specifický podmínky a byli značně omezeni hmotností. Proto přišli s tímto řešením, které ale může fungovat pouze za těch specifických podmínek sypkého materiálu, který ale z fotek nejenom z inSight se na povrchu nachází ne příliš často. Samozřejmě, že jsem se na to nejdřív podíval, a v technických specifikacích mají uvedeno, že ta kinetická energie náboje, kterým by se měl krtek zarážet, je 0,57 J (https://www.researchgate.net/publication/303018198_Hammering_Mechanism_for_HP3_Experiment_InSight). To je bohužel málo na to, aby se dostali do nějaké rozumné hloubky. U té naší soupravy je to cca 100x víc a na ty kamenitý půdy to stejně nestačí.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Rocket Lab - 'Another One Leaves The Crust' Launch
    http://www.youtube.com/watch?v=NQyNuF-Du7c
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam