• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: mel jsem za to, ze ty nadze museji byt ohrivane, takze mozna je to spise naopak, a plynny kyslik kondenzuje? Tj. teoreticky by jsme meli nejhure pozorovat rovnovazny stav, kdy stejne mnozstvi bublinek vznika jako zanika.
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: no je to falcon 2. stupen? takze bud kyslik nebo kerosin. tak typuju ten kyslik :) me vubec prijde vtipne ze maji v nadrzi kameru a svetlo.
    tady:
    [ PER2 @ Elon Musk (SpaceX - Falcon / Dragon / Starship, Tesla Motors, Solarcity, Hyperloop, Neuralink, Starlink, Boring atd.) ]
    v case 8:52 jsou videt bubliny. var? ale potrebovali bychom aspon nejake zrychleni, aby bubliny 'vystoupaly' ven. jsou tam videt vlny na hladine, tak to asi bubliny postupne domigruji k hladine.

    jakou teplotu ma vlastne 2. stupen po vypnuti motoru? vubec nemam predstavu jak rychle se co ohriva a chladne. chybi mi osobni zkusenost, ale ne ze bych se chtel nechat zavrit do te nadrze :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    KAERO: Zajímavé, ale relativně se to drží u těch přepážek, to by povrchové napětí udržet asi mohlo. A pokud je to kyslík (barva se bez spolehnutí na vyvážení barev kamery nedá soudit jednoznačně) tak pohyb může být i pomalé vypařovaní/var (nádrž není zrovna dewarka).
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NECROMAN: v planetáriu. Jinak to stojí za starou bačkoru na celém území i přilehlém okolí.
    KAERO
    KAERO --- ---
    DZODZO: kapalny kyslik, takze modra kapalina? drzi se u steny nadoby kvuli povrchovemu napeti? ale proc ta kapalina neni v klidu? bych cekal ze vsechny oscilace se utlumi. i kdyz nevim jak dlouho po vypnuti motoru to vlastne je.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NECROMAN: dzban, cimicky haj .. ale to sem fakt nepatri, bez se zeptat do [ O ----==== ASTRONOMIE ====---- O ]
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    NECROMAN: To asi v ramci Prahy nesezenes ne? I v clanku ti pisou "Je tedy třeba vyhledat místo s tmavou oblohou daleko od měst. To při současném uzavření společnosti bude nejsložitější,"

    Praha je hodne svetelne znecistena (viz mapka Link na vetsi rozliseni):
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Jedna otázka pro znalé, kde je na území Hl.m. Prahy nejlepší místo pro pozorování hvězd? Když už nemůžeme cestovat mimo okres, rád bych vyrazil pozorovat toto :)
    V noci na neděli bude z míst bez světelného znečištění možné pozorovat zvířetníkové světlo | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...nologie/vesmir/nov-mesice-pozorovani-zviretnikoveho-svetla_2103131731_btk
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Built in 90 Seconds: The DSN Welcomes a New Antenna
    https://www.youtube.com/watch?v=mTE4redzJAk
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    SUMAC: no jestli rusum prisla pozice kterou meli mit na Gateway menecena az urazliva tak jsem zvedavej jak se srovnaji s pozici vedle cinanu :D
    KAERO
    KAERO --- ---
    Kdyby nekdo jako ja premyslel co presne tohle PER2 je, tak jsem to nasel tady:
    https://www.nasa.gov/image-feature/stacking-complete-for-twin-space-launch-system-rocket-boosters

    Stacking is complete for the twin Space Launch System (SLS) solid rocket boosters for NASA’s Artemis I mission. Over several weeks, workers used one of five massive cranes to place 10 booster segments and nose assemblies on the mobile launcher inside the Vehicle Assembly Building (VAB) at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. Engineers with Exploration Ground Systems placed the first segment on Nov. 21, 2020, and continued the process until the final nose assembly was placed on March 2. Prior to the arrival of the core stage, the team will finish installing electrical instrumentation and pyrotechnics, then test the systems on the boosters. When the SLS core stage arrives at Kennedy, technicians will transport it to the VAB, and then stack it on the mobile launcher between the two boosters. The SLS will be the most powerful rocket in the world, producing up to 8.8 million pounds of thrust during its Artemis I launch.

    Artemis I will be an uncrewed test of the Orion spacecraft and SLS rocket as an integrated system ahead of crewed flights to the Moon. Under the Artemis program, NASA aims to land the first woman and the next man on the Moon and establish sustainable lunar exploration.

    Image Credit: NASA/Isaac Watson

    Last Updated: Mar 9, 2021
    Editor: Yvette Smith
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: Tesla dostala nemala dotaci a danovych ulev vsude, a politici jim sli naruku taky vsude.

    Zkus treba porovnat Beidou a Gallielo abychom se vratili k tematu a necemu co uz existuje.

    V EU patri technologicke firmy ke spicce sveta at uz jde o Ariane Space nebo treba i Thales Alenia Space anebo mnoho dalsich. Ze nedostavaji treba az takove mnozstvi zakazek od vlad, jak by se v prepoctu (na kupni silu) ukazalo u cinskych firem je mozne, ale to nijak nesouvisi s tim, jake spekulace tady pises. Nicmene i tak se mnoho z nich podili na Artemis, ktera prave vyuziva bohatych zkusenosti, ktere zapadni vesmirne agentury maji. Vsak to Cina vi, a proto vysila na nejspise neplacene staze lidi stale.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: tak to je ciste soukromy projekt, navic zvnejsku. bavime se o domacich "vladnich" projektech z domaciho verejneho rozpoctu. co se snazim rict je ze kdyz stranik zaveli, tak se to stane a zadny skepticky senator za Californii jim nehaze klacky pod nohy jako v v USA a NASA. to co je ted v cine se da videt stejne jako bylo Apollo, political muscle project navic emulujici sovetsky Interkosmos, kde se politicky vliv v regionu bude vymenovat za lety jejich obcanu na mesic.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: chapu, vzdy kdyz se ukaze, ze Cina neudela jeste nic originalniho, nebo ze jenom doplnila mozaiku aplikaci toho, co jini udelali pred 60-150 lety, prijde ukazka toho, ze Cina je uzasna, protoze tam panuje surovy kapitalizmus s prvky centralniho rizeni.
    Ja si vazim Cinu za jine veci, ktere jsou ale tak obousecne, az z toho mrazi. Napriklad vlada vydala appku, kde muzes hlasit zatezovani zivotniho prostredi, ale je to jak pise CYBERWOLF, totalni vabank. Drtiva vetsina lidi nikdy nic nenahlasi, protoze maji strach, a ti co nahlasi to vetsinou delaji z duvodu hospodarske souteze, tedy za risk ocekavaji uplatu.
    Podivejme se treba na uspech Tesly (USA), a toho jak rychle postavili svoji Gigafactory u Sanghaje a u Berlina. Mne to pripada +/- stejne slozite.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako ano, ale...

    V Číně to buď strana chce a pak s razítkama není problém, nebo to nechce a pak jsou razítka tvůj nejmenší problém.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    SEJDA: no jako srovani toho kde je CLR s giga-projektama vs. Zapad a zbytek sveta vzdycky rad pripominam Daxing letiske v Pekingu (nejvetsi terminal na svete), ktere se schvalilo a postavilo za pet let za 11 bil USD :) za tu dobu se na zapade sezenou dve razitka a 5% rozpoctu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SUMAC: ja si z Ciny naprdel nesednu, prvni zeleznice postavena okolo 5 000 m.n.m byla postavena v Peru, pred 130 lety. Tehdy jim trvala vystavba asi 15 let.
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    DZODZO: PLA a pridruzene ustavy tohle davno delaj a udelaj a i to know how uz tam davno je... tedka stavi obdobu MIRu a ma to byt nahore nekdy ted na jare a uz jsem slysel ze na nem pry trenoval i Maurer a ESA mozna ho tam casem posle (netrenoval by tam kdyby to bylo varchlate a nebezpecne). tohle vsechno ukaze jak daleko jsou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SUMAC: tak ale kolajnice ti mozu pokladat ujguri zadarmo, ale stavat diely pre vesmirnu stanicu, na to asi treba nejaku vyssiu kvalifikaciu a teda aj nejaku odmenu za pracu ci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam