• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    RIP
    RIP --- ---
    KULA: Kármánauti!
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    jakoby už nebylo dost zanaoutováná
    KULA
    KULA --- ---
    LADINEK: já bych je nazýval spíš Hopponauty než astronauti :D
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    Konecne

    "On July 20th, #NewShepard will fly its first astronaut crew to space. We are offering one seat on this first flight to the winning bidder of an online auction. Anyone can place an opening bid by going to http://BlueOrigin.com"

    https://twitter.com/blueorigin/status/1389973625537712135?s=20
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TRANCEWARP: tady je odkaz na video, ktere se spusti par sekund pred startem

    Full Replay: Starship SN15 sticks landing during flight test
    https://youtu.be/NPNvB5ComFw?t=33781
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    launch SN15 za chvilku
    LIVE: Starship SN15 Flight Test
    https://www.youtube.com/watch?v=NPNvB5ComFw
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHINIGAMI: taky jí vždycky propagoval Robert Zubrin. Ten Elonovi fandí, ale kupodivu mu radí, aby použil spíš třístupňový systém. No a když teď vidím moxie, tak je mi to jasné: třetí stupeň by měl motor na oxid uhelnatý :-) je teda fakt, že to má nevýhody: zkapalněný se špatně skladuje (nízká teplota), ale i výhody (vysoká hustota, což pro 3.stupeň a marsovský modul není špatné)

    Hlavní výhoda je, že se nemusi těži voda (vodní led, na Marsu tvrdý jak kámen, následně problém s tím, že voda je slaná, takže destilace) a že je potřeba asi 4x míň energie, než na výrobu metanu (když odmyslí ty těžkosti se získáváním vody)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    XCHAOS: tuhle variantu zminovali kdysi davno ve VTM blahe pameti:).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trošku rejpnutí si do církve Elonovy :-)
    Carbon Monoxide for fuel on Mars
    https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=21544.0
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: +/- 41 hodin znamená "prakticky kamkoliv", ale samozřejmě je to hodně omezené tou 41 rovnoběžkou, to jo...
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    CZ-5B Rocket Body (ID 48275) | The Aerospace Corporation
    https://aerospace.org/reentries/cz-5b-rocket-body-id-48275
    10 May 2021 01:01 UTC ± 41 hours

    pekna mapka kam to za tyden asi spadne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CYBERWOLF: strašně jsme utekli offtopic... zajímavé, na nižších levelech si ale lidi uvědomují, že dobré udržovat 2-3 nezávislé dodavatele něčeho, třeba i NASA se o to u komerčních dodavatelů snaží...ale jak to pak šplhá dál ke klíčovým technologiím, tak narazíme na monopolní dodavatele čipů, nerostných surovin, kde čeho...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: to je ten globalismus. Tak dlouho se otevíráš a užíváš výhod spolupráce, až máš problém to všechno zahodit a izolovat se. Já to teda vnímám spíš jako vlastnost než problém, ale to by bylo na dlouhé kecy s dobíváním vesmíru příliš nesouvisející.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no ale nikdy nebylo zvykem být na "veřejném nepříteli č.1" tak masivně závislý pokud jde o dodávky každodenního spotřebního zboží... tohle už je trochu offtopic, ale obchodní postavení současné Číny ve světě je dost bezprecedentní a čísla v dolarech by nás neměly mást... v řadě oblastí si vybudovali monopol a spousta zemích není vůbec soběstačných a trvalo by jim léta domácí výrobu obnovit či rozjet od nuly (jako jasně, některé země by byly rychlejší a tu roli čínského exportu by asi převzaly, ale...)
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: smutne je, ze "my jsme velmoc, my si to můžeme dovolit", "je to ve vyšším zájmu lidstva" etc je co si mysli Cina sama o sobe, lec akce jako tohle razeni je cim dal vice isoluji a jeste par let a budou neodiskutovany nepritel sveta c.1 daleko pred Iranem a KLDR.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SUMAC: no to "since 1990" je nepřesné, protože ten problém měli už při zkušebním letu. CZ5-B má trochu design-flaw - to by je fakt asi nezabilo, přidat tam nějaký malý motorek, co to deorbitne hned po oddělení užitečného nákladu... jenže tohle je taková trochu provokace - "my jsme velmoc, my si to můžeme dovolit", "je to ve vyšším zájmu lidstva", apod.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Ingenuity successfully completed its fourth flight today, and we couldn’t be happier. The helicopter took off at 10:49 a.m. EDT (7:49 a.m. PDT, or 12:33 local Mars time), climbing to an altitude of 16 feet (5 meters) before flying south approximately 436 feet (133 meters) and then back, for an 872-foot (266-meter) round trip. In total, we were in the air for 117 seconds.
    Ingenuity Completes Its Fourth Flight - NASA Mars
    https://mars.nasa.gov/technology/helicopter/status/297/ingenuity-completes-its-fourth-flight/
    SUMAC
    SUMAC --- ---
    XCHAOS: jo teď jsem viděl rozbor že to opět spadne neznámo kde bez řízení sestupu. Očekává se cca 20-40% z těch několika desítek tun.

    NEW - 21 metric tons core stage of China's Long March 5B rocket will make an uncontrolled reentry in the coming days following the space station launch. Since 1990 nothing over 10 tons has been deliberately left in orbit to reenter uncontrolled.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Jay's Angles - Delta IV Heavy | NROL 82
    https://www.youtube.com/watch?v=c4cjhc_XqL8
    RIP
    RIP --- ---
    LADINEK: Mně to taky udělalo nelíčenou radost, protože jako správný český šetřílek jsem si říkal, jaká je škoda rozflákat tak pěkný vrtulníček :-) Jako laik bych to původní rozhodnutí utestovat ho k smrti nikdy nezpochybnil, ale takhle je to lepší, jen ať sviští po trase kupředu, mapuje a vybírá, dokud se mu baterky budou dobíjet. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam