• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: já myslim že je to oboje pohled z S2
    v minulém streamu to bylo taky tak
    Rocket Lab - They Go Up So Fast Launch 03/22/2021
    https://youtu.be/u5wmrGriVX0?t=1294


    v dnešním streamu je i jeden frame, kde je ten interstage trochu viditelný... nevim, přijde mi, že to vlevo by měl být S1
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: no, z tohohle je aspoň jasné, že než by výkon avioniky dostatečný, aby horní stupně mohly mít nějakou kompenzaci (gimballing, verniery, apod.), tak Korljovovi u Sputniku nezbylo, než nemít horní stupeň radši vůbec a Von Braun u Exploreru sice měl stupně dohromady hned 4, ale za cenu toho, že se musela celá "hlavice" s horními 3 stupni před startem divoce roztočit podél osy rakety (což jsem donedávna netušil a narazil na to náhodou díky videu od Scotta Manleyho, nebo od koho)
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: to je pohled ze smeru s1ne?, s2 zazehlo na chvili motor a to roztocilo s1, to je to co vidim na tom videu
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: no jasně, vždyť vidíš jak se tam tvoří ten "štít" ze spalin, jakmile se otočí doleva a za chvíli znovu, to udělalo otáčku... jsem o tom přesvědčen :)
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: to si poznal z tohodle jo?

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOXICMAN: tak machrovali poslední dobou hodně, tak teď maj nad čím přemýšlet... :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    PER2: bylo vidět i jak se mění tvar "plumes" když byl otočen ve směru vs proti směru pohybu
    PER2
    PER2 --- ---
    TOXICMAN: a nemohl treba rotovat prvni stupen?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    XCHAOS: bylo vidět, že po zážehu druhého stupně začal tento prudce rotovat a po chvilce byl vypnut
    nejjednodušší vysvětlení je gimbal failure, ale počkáme co z dat vykoukají
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: An issue was experienced during today's launch, resulting in the loss of the mission. We are deeply sorry to our launch customers BlackSky and Spaceflight. The issue occurred shortly after stage two ignition. More information will be provided as it becomes available.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: ok, tak uznávám, že zrovna start JWST je v podstatě něco jako mise století, k tomu se Čína nepřiblíží skoro ani vlastním přistáním lidí na Měsíci.. .to leda fakt na tom Marsu :-) nebo Musk možná něčím jako úspěšným přistáním Starshipu po orbitálním letu...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: ja myslim, ze se toho z pohledu fanouska az tolik nezmenilo. Mame sice vice live-streamu, ale na famozni start jedne z poslednich Ariane 5 s JWST cekame uz skoro tak dlouho jako na start Protonu s Naukou :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mission Lost??
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: já to mám hozený úplně jinak - pro mě to bylo dětské fascinující čtení o slavné historii v časech, kdy se nic zajímavého nedělo (aspoň z mého hlediska). (Fakticky další zajímavé věci, jako nové lety na Mars a tak se fakt začaly dít až v 90tých letech...). A přímé přenosy ze startů tehdy nebyly, jen záznamy v TV, ale ty byly tak nějak pořád stejné...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: cekani je myslim prvni lekce fanouskovstvi kosmonautiky. Z meho pohledu to bylo uspesne.


    Predtim, nez komplet ukoncili stream z horniho stupne nam nabidli pohled na kompletni vybavu pro tlakovani nadzri ale i pristavani, jakou prvni stupen Electronu ma.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: no, zkus ji naučit třeba na webkamery na ptačích hnízdech, nebo tak něco. Tohle není úplně dobrý pokus pro řadového diváka, ty rakety :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    CYBERWOLF: aby chvili nemluvila? :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SEJDA: omlouvám se za vtíravou otázku, ale nedá mi to - co tě přimělo k tomu přemlouvat tchýni, aby se s tebou dívala na start rakety?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: opet nezklamali, jednou jsem prekecal tchyni, aby se se mnou divala na start Electronu, po trech hodinach Hold start komplet zrusili. Tak jim drzme palce, aby dnesni cekani melo Happy End.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Rocketlab se dnes pokusí o záchranu 1.stupně (provedli na základě 1.pokusu určitá zlepšení)
    Rocket Lab Running Out Of Toes Launch
    https://www.youtube.com/watch?v=Zw3sIUyfSfc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TANTRAMAN: tomu bych docela i věřil. a po vývoji za poslední cca 2 roky jsou k tomu rozhodně blíž, protože pro lidi co nejsou fanoušci kosmonautiky je těžký pochopit, jak velký skok je od těch starých raket na toxická paliva, co létají z Jiuchuanu na okraji pouště Gobi k těm CZ-5 a CZ-7 co létají z Wenchangu na Hainanu. Dobře, je tam ta patálie s tím, jak nejsou schopni deorbitu core stage v té verzi pro nízkou oběžnou dráhu, ale jinak je to poměrně hodně pokročilá raketa - svým způsobem se dá říct ještě pokročilejší, než evropská Ariane-5, i když některé parametry jsou srovnatelné.

    Jako logický krok je pro ně být druzí na Měsíci - což se jim snadno může povést i jako "druzí v pořadí", tedy může se jim podařit předběhnout současné snahy USA - a skutečně pak první na Marsu. Jediný, kdo má reálnou šanci je předběhnout, je spíš Elon Musk, než NASA. A samozřejmě - Čína má až do dokončení Starship nebo aspoň SLS hodně slušnou jestli ne nejvyšší TMI kapacitu (protože Falcon 9H navzdory některým impozantním parametrům prostě nemá extra efektivní horní stupeň) takže třeba soutěž o první návrat vzorků z Marsu bude hodně, hodně zajímavá....

    Biden, už vzhledem ke svému věku, ale i vzhledem k určitému vnitřnímu pnutí v USA, bude stěží druhým Kennedym, co se kosmického programu týče. Má nutně jiné priority. I když třeba nutnost udržení kroku s Čínou je jedna věc, na které se Demokrati s Republikány shodnou.. jediné, na čem se neshodnou, jsou příčiny americké krize...
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    NECROMAN: pisou ze tam ze je to nejen prvni rover na povrchu, ale i prvni orbiter a prvni pristani. je to tedy uplne prvni cinska mise k marsu .
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam