• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KAERO
    KAERO --- ---
    ARCHIMEDES: a kdyz to nebude fungovat, tak tim budou svarovat diry v ISS :)
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Nevím, jestli fakt poletí, ale na letový proof-of-concept test by 6U CubeSat měl stačit: https://neumannspace.com/the-spirit-mission-is-a-go/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAERO: hele, já nevím... keramický kondenzátory mohou být i menší, to je fakt, ale nějak si neumím představit zdroj pro generování výbojů o stovkách ampér menší, než třeba velikosti elektrodonvé svářečky. A je přeci jen pořád větší, než cubesat... a strká se do zásuvky...
    KAERO
    KAERO --- ---
    XCHAOS: verim ze ten zdroj bude dobre skalovatelny i miniaturizovatelny, precejen to co tam ted ma bylo staveno stylem kdy se nekoukalo na velikost ani hmotnost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: sakra, už dlouho jsem neměl takovou chuť zkusit vypustit vlastní cubesat, jako když jsem si přečetl tohle :-) sice dokázat tu obrovskou skříň plnou kondenzátorů nacpat do cubesatu asi nebude úplně lehké... ale ten princip mi přijde tak triviální, včetně paliva ve formě smotaného drátu katody jako v elektrodové svářečce, že by to přece mělo jít nějak poskládat (pouze s menšími kondenzátory by logicky musely být i ty výboje menší...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARCHIMEDES: : to zní docela cool, teda chci říct hot. Hlavně namlet poslední stupeň rakety na reaction mass mi přijde jako poměrně dobrý úkol pro kosmonauta s rozbruškou a nůžkama na plech.. :-) a celkově to jde kvalifikovat jako "pohon svářečkou" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mimochodem, Michal Václavík tvrdí, že se už ví, že příští rok Čína zadokuje u své stanice 2 Shenzou najednou (už teď bude trénovat s další misí na ten boční port... vlastně to nacvičovali už při odletu té první). Takže to pak bude období zralé na další rekord v zalidnění oběžné dráhy... i když 6 lidí najednou tam asi nepobude dlouho.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    XCHAOS: Dural je taky ideální palivo pro jednu zvlášť vypečenou verzi motoru s pulzním obloukem :) ( https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=42920.0 )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MTO: z toho, že spolupracuje s Desktop Metals, by šlo usuzovat, že nechce kosmický odpad jenom jednoduše deorbitovat, ale možná ten název "Privateer" naznačuje, že bude pirátit vysloužilý nefunkční šrot a pokusí se ten kov recyklovat pomocí kosmického 3D tisku. Ten sám o sobě je docela cool, protože netrpí omezeníma 3D tisku v podmínkách pozemské gravitace a půjde tedy zřejmě tisknout komplikovanější tvary :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    XCHAOS: na vzpouru strojů dobrý
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ufff
    Domy na Marsu by mohli astronauti stavět z prachu a krve, tvrdí vědci - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domy-na-marsu-by-mohli-astronauti-stavet-z-prachu-a-krve-tvrdi-vedci-174931
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    SEJDA: "LIFE FORM" !!! :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The private Inspiration4 astronauts on SpaceX's Dragon may have an epic view … from the toilet | Space
    https://www.space.com/inspiration4-spacex-crew-dragon-toilet-dome-window
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    LADINEK: Hezky! ;-)

    Ale kdo je kde je mozna trochu matouci, vzhledem k tem ikonkam. Novacci s I4 jsou jasny, zlutaci taky. Ale proc ma jenom nekdo tu ikonku ISS? A co znamenaj ty ostatni ikonky? Tusis?
    Nebo, je k tomu nekde nejaka napoveda?

    Dik.
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    A mame tu novej rekord, aktualne je ve vesmiru 14 tchajko/kosmo/astronautu :)

    RIP
    RIP --- ---
    RAINBOF: V Matičce Rusi je to, abych tak řekl, organicky propojené:
    Рогозин предложил расстрелять собственного сына (и себя)
    https://www.youtube.com/watch?v=WF_0wmTwaYE
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    LEGI: nacionalismus neni tak hroznej ale ta debilita...
    LEGI
    LEGI --- ---
    jen připomenu, že tenhle člověk byl bývalým ruským velvyslancem při NATO a už tehdy to byl hroznej debil a extremista. že ho za trest přeřadili na vesmír, trochu otupilo hrany, pač kde jinde už mají Rusové s USA spolupracovat víc než ve vesmíru, ale pořád zůstal debilem a klasickým ruským fuckin nacionalistou.
    KULA
    KULA --- ---
    LADINEK: že arstechnica je americký propagandistický antiruský plátek a že otrava Litviňenka poloniem nemá s výzkumem kosmu nic společnýho. Politoval se, že nemůže do Evropy, že amíci můžou za válku v Sýrii a asi i na Klendathu. Nicméně z toho vyplynulo, že se můžou s Muskem potkat v Mexiku přeci....
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    KULA: co zase placal? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam