• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SEJDA: well, ale ty neberes v uvahu, ze kdyby meli gadget na cisteni panelu, tak by mohli primarni misi naplanovat na trojnasobne dlouho
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    REDGUY: myslim ze by se naslo reseni na bazi ovcich mechyru!
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Me fakt fascinuje, kolik je na svete lidi, co si mysli, ze jsou chytrejsi nez doslova rockets scientists a ze prave vymysleli skvelou vec, ktera predtim nikoho nenapadla...
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KAERO: pokrok podporovat chces, mnoho lidi by radeji videlo Rosalin-Frankin na Marsu nez starou Curiosity. A tak stale cekame, na to kdy se mise Exomars XXXX podari, a obdivuje cim dal tim slabsi vyzkum Curiosity.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    myslim ze to je bezpredmetny, staci aby tam Elon Musk poslal kazdejch par let jednosmerne nejaky baby s kyblem vody a hadrem, a nez umrou, tak stihnou umejt vsechny rovery, ale to nevadi, protoze za dalsich par let prileti dalsi - a atmosfera neni problem, kazdej vi, ze prumerna uklizecka vydrzi vsechno, zvlast pokud ma zkusenosti s uklidem verejnejch zachodku...
    KURE
    KURE --- ---
    PER2: imho zanedbavas jeden aspekt.
    Riziko dalšího gadgetu není v tom že ten gadget bude vadnej a nebude fungovat. Ale že bude vadnej tak, že rozbije něco jiného, kritického.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SEJDA: kazdy den provozu stoji hodne, ale vyvoj a vyroba staly kolikrat vic? A imho bych rekl ze lepsi starsi ale funkcni sonda nez riskovat chyby nove a nova rizika startu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: ty mluvis o vybaveni za desitky milionu, ktere se pouzije aby se otestovalo, ze by sla nadstavbova mise po te zakladni misi jeste prodlouzit.
    Ale zakladni mise byla naplanovana, byly nadimenzovany solary, tak aby takto zasypane poskytovaly dost stavy. To bylo o nekolik desitek milionu levnejsi, nez ty tvoje sny o tom, proc se to nedela jinak.
    Navic, dnes, kdyby se posilal seismometer nebo krtket, uz by byli kvalitnejsi, poslytly by vice vedy, nez ty poslane predtim. Nepotrebujes na Marsu zivit stare stroje, kterym klesa presnost. Kazdy den provozu stoji par stovek tisic, ktere mohly byt pouzity na neco jineho.
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: celej panel naklopis o 90° a pak to pustis .. jo jasny, technologicky nemozny , ten lander bude stejne mrtvej, takze nevim, co muzes ztratit, vaha navic ano pripadne zvysene riziko poruchy
    verim, ze to roboticky rameno by taky zvladlo sebrat nejakou "skrabku" a "omist to"
    LADINEK: diky
    LADINEK
    LADINEK --- ---
    PER2: tohle je takova periodicky se opakujici otazka :) Takze, jak na to? Nijak...je to slozity, tezky a vzhledem k tomu na jak dlouho se tyhle mise planuji, zbytecny...InSight mel planovanou dobu mise 728 dni a tu zvladl, vse nad je jen bonus. Ono je potreba vzit v potaz vsechno co se na tom cisticim systemu muze pokazit a jak by to mohl ovlivnit celou misi. Takze cim jednodusi tim lepsi ;)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: Videl jsi panely na InSight? Tato sonda ma panely sklopene ne do stredu, ale k okrajum. Elektroskaticke pulzy by zpusobily, ze by se prach siril vsemy smery, navic by dochazelo k jeho vireni, tedy by to udelalo "mistni prasnou bouri" a ta neposkozuje jenom solarni panely.
    Ja ti jenom vysvetluju, proc to jeste nikdo nezkusil vypustil lander rovnou s takovym systemem.

    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: delas veci zbytecne komplikovany
    zajmaly me studie v podobnym smyslu, jestli je neco vic v jaky to je fazi etc...

    Professor Malay Mazumder Featured on BBC News for Solar Panel Research | College of Engineering
    https://www.bu.edu/eng/2010/09/03/mazumder-on-bbc-news/

    "Mazumder’s technology, developed for NASA, enables solar panels to produce a wave of electrostatic pulses that lift the dirt off the panels and move it away. He said that the process removes over 95 percent of dust in two minutes and would reduce maintenance costs."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: ja si ten "stupidni kartacek" predsatvuju jako nejaky roboticky, samocinny vysavac. Tedy jako mini rover na panelu, mezi panely by prejizdet nemohl, takze by kazdy panel musel mit svuj.
    Jak by byly napajene? Mely by baterku a zajely potom vzdy dobit? Kam by ten prach vysypaval, tak aby se minimalizovalo riziko, ze si to nasype rovnou do nejake laboratore?

    Podobne experimenty, ze lopatka nabere pisek a vysypeho "nedaleko panelu" si muzou dovolit delat fakt az pred koncem zivotnosti.
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: jo jasne, jak tezky to muze byt problem, nemusi to byt absolutne spickove vycisteny prece? nejaky stupidni kartacek co to prejede na povel ze zeme, jaky mas moznosti? bud ti sonda umre, protoze nema energii, pac mas na solarech tunu prachu nebo neco poskodis cistenim a sonda ti umre taky no a nebo prodlouzis zivotnost o dalsi pulrok reba?
    ted na solary "sypali prach z marsu kdyz foukalo", aby je ocistili ... jako co muze byt horsi? :)

    The InSight team came up with what seems like a counterintuitive idea to help clear the dust off the panels. "The lander's robotic arm trickled sand near one solar panel, helping the wind to carry off some of the panel's dust," NASA said in a statement on Thursday. "The result was a gain of about 30 watt-hours of energy per sol, or Martian day."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: nikdo jeste nevyrobil samocinnou metlicku. Ted vsechny lopatky a ramena funguji tak, ze dostanou povel ze Zeme, pocka se, jestli byl krok provedeny, a nasleduje dalsi povel. Odber vzorku lopatkou/vrtakem je prace na pul dne = jeden vzorek.
    Takze nejake cisteni velkych panelu by trvalo nekolik tydnu, no a pri tom riziku, ze se muze neco pokazit, je lepsi se na to vykaslat.
    I tak mel InSight fungovat snad jenom jeden rok.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    Valentina Tereshkova's house museum burned down
    https://en.axar.az/news/world/655524.html
    PER2
    PER2 --- ---
    NECROMAN: u tohodle me vzdycky napadne, jsou nejake projekty na cisteni solarnich panelu nebo se tim nikdo nezabyva nebo to je absolutne nerealny, technicky/ekonomicky/ jinak ... neni to poprve a kdyby dokazali ty panely jednou zacast omist, tak jim spousta misi vydrzi dyl ne? to se to nevyplati?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Dneska mame vyroci vypusteni VZLUat-1 .. 5 let
    Nejdéle fungující česká družice pět let obíhá Zemi. Neměla přežít ani první rok - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/druzice-vzlusat/r~dd764138f20611eca3c0ac1f6b220ee8/
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Mise InSight se chýlí ke konci:
    As the power available to NASA’s InSight Mars lander diminishes by the day, the spacecraft’s team has revised the mission’s timeline in order to maximize the science they can conduct. The lander was projected to automatically shut down the seismometer – InSight’s last operational science instrument – by the end of June in order to conserve energy, surviving on what power its dust-laden solar panels can generate until around December.
    Instead, the team now plans to program the lander so that the seismometer can operate longer, perhaps until the end of August or into early September. Doing so will discharge the lander’s batteries sooner and cause the spacecraft to run out of power at that time as well, but it might enable the seismometer to detect additional marsquakes.
    NASA's InSight Gets a Few Extra Weeks of Mars Science – NASA's InSight Mars Lander
    https://mars.nasa.gov/news/9207/nasas-insight-gets-a-few-extra-weeks-of-mars-science/?site=insight
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    ARCHIMEDES: Trvalo to, ale alespoň tu největší hovadinu opravili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam