• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: a to je takovy problem, kdyz lidstvo dostane ty snimky o rok pozdeji? JWST nefoti nejake rychle deje.
    A ne, nebudou na jeden konkretni snimek vyjizdet deset nahodnych, na to je cas JWST ponekud drahy, a tocit se jak se mu zachce taky uplne nejde. Si neco o tom teleskopu precti, hernajs.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    IKARI: Tak se holt zacne snimkovat cela obloha a von si to pambu uz prebere. Coz ostatne budou delat nejspis i ty vedci - na jeden konkretni snimek si nechaji vyjet deset nahodnych, aby nikdo nepoznal, o co jim jde.
    IKARI
    IKARI --- ---
    MAKROUSEK: to ano, ale co ta druha strana mince? aplikovat tyhle "velike principy" bez ohledu na kontext nebyva nejlepsi napad - a tady, kdyz to prezenu, tak kdyz lide odmitnou pripravovat ty data, protoze riziko ze z toho nic mit nebudou bude veliky, tak i kdyz se vsechny ty zadny data, co nikdo neudelal, dostanou mezi lidi, tak z toho moc vedy nebude ... trochu realisticteji receno, pokud kvalita pripravy sberu dat pujde dolu, kvuli nizke motivaci lidi, co to pripravuji, tak to bude porad dokaze vykompenzovat fakt, ze se k tem datum dostane cely svet o neco driv? mozna jo, mozna ne, ale jisty mi to neprijde a ja si tipnu, ze ne
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    IKARI: Protoze cim je veda otevrenejsi, tim je pokrok rychlejsi. Viz exponenciala v poslednich sto letech, kdy se otevrela moznost studovat i lidem s hnedsi kuzi.
    IKARI
    IKARI --- ---
    MAKROUSEK: no ne nutne, ze jo ... probraly se tu pozitiva i negativa takoveho kroku, ale fakt nevim kde beres tu jistotu, ze by to pro lidstvo byl net benefit - my to tu asi nerozsoudime, ale ja jsem taky pro vetsi otevrenost, ale taky musis dbat nad tim, aby to ti lide chteli delat, protoze kdyz ne, tak to lidstvu asi moc neprospeje
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAERO: Pravdu dis, vuci jednotlivcum to neni fer. Vuci lidstvu ano. Je to takovy komunismus, co nadelame.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: Ja mam pocit, ze nechapes o co jde. Predstav si, ze mas nejakou hypotezu, dostanes napad na zajimave mereni overujici hypotezu. Rok stravis pripravou projektu mereni na JWST, delas hromadu byrokracie, uspesne obhajis pred vyberovou komisi, vyhrajes vyberove rizeni a dotahnes to do stavu ze se to nameri. To je rok prace minimalne. Vezmes si tyden zaslouzenou dovolenou, a mezitim ze zverejnenych dat nekdo jiny vytriska zavery a publikuje je. Prijde ti to fer? Nebo je ferovejsi, ze clovek co podal projekt ma nejaky cas pro to aby z toho vytezil data, a az pak se to uvolni vsem?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ARCHIMEDES: Vskutku, souhlasim, jiz mlcim.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MAKROUSEK: Vzhledem k množství možných způsobů zpracování stejných dat (u astrofoto a astroměření to je ukázkové) to tady není relevantní.
    "Problém k řešení" je v tom projektovém návrhu na pozorování, ne v těch datech, co se získají, ta jsou jen nástroj. Ale současně mohou být pro někoho jiného inspirací k něčemu jinému, ale tam bias nevznikne.

    Ale mám pocit, že začínáme osazenstvo nudit.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ARCHIMEDES: Ja si zase myslim, ze cim vic lidi resi nejaky problem, tim spis se najde jeho reseni. A pokud si nekdo precte, jak to resili pred nim, dostane bias a ne tak snadno ho napadne neco noveho.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    Problém je především v tom, že snaha "být první" vede především k práci rychlé, ne k práci dobré.
    Na vědce je už tak kladen na svižné publikování velký tlak a už ten "běžný" má zřetelně negativní vliv na kvalitu práce. Potíž je v tom, že u vědy se kvalita nekontroluje snadno - za přepočítání něčí práce je prakticky nulový kredit. Časem se chyby projeví, ale mezitím další lidi promrhají kus času (a peněz společnosti) tím, že staví na něčem, co byla chyba.
    Takže vysypat hned a zcela volně data z nějakého exkluzivního přístroje dělá ukázkovou "zvrhlou pobídku" - udělej něco sexy, ale hlavně rychle, důkladnou kontrolu vynech.
    A ono to embargo není nutně bůhvíjak dlouhé, btw.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MAKROUSEK: Pořád nechápeš rozdíl.
    Sci-hub je jen (no, nelegální, ale využívaná) služba, která ale nijak nepoškozuje ty, kdo dělají tu samotnou práci. Dokud není sepsaná, není ani na sci-hub ani na srxiv nebo jinde jako preprint.
    Sci-hub bere výdělek vydavatelům (o tom, jestli je to špatně, lze i docela pochybovat, ano) a zpřístupňuje věci všem (bez ohledu na schopnost platit) ve stejný okamžik, ale ne nějak "dříve"!
    Články (ty, co stojí za to) z dat z JWST jsou/budou obvykle Open Access i bez sci-hub, btw.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ARCHIMEDES: Sci-hub byl presne kvuli sdileni nejdrive zatracovat, pak vyzdvihovan, protoze zrychlil vyvoj lidstva. Tohle bude mit nasledek podobny.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MAKROUSEK: Co? I když máš přístup ke všemu na světě (což sci-hub už umí čím dál hůř, btw), není tam práce, kterou nikdo nenapsal, takže říct ses tím snažil co?
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    IKARI: Na ten nápad s "povinnou" citací projektového návrhu jako alternativu jsem zvědavý. Zní t na první pohled fér, ale vymahatelnost bude problematická a scientometrie s něčím neumí (zatím) pracovat, autor návrhu by byl stále v nevýhodě. A problém "blbě, ale rychle" to neřeší - stačí ukázka problematických prvních zpracování vzdáleností galaxií z "úvodních" fotek z JWST.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ARCHIMEDES: Protoze sci-hub.
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    MAKROUSEK: Ne. V experimentální vědě je nápad a návrh experimentu/měření součástí práce. Druhá část je experiment samotný, třetí část syntéza a zpracování dat.
    Bez minimálního embarga by se to první dslo zjistit z druhého a třetí by bylo přístupné i lidem, co to udělají rychle, blbě, ale už tak budou lizat smetanu.
    Čili ochrana žádná, společenský benefit spíš záporný, společnost by za svoje peníze (ano, společnost to platí) plným okamžitým (!) otevřením dat víc nezískala.

    V komerční sféře se špatně chrání bod 3, ale nějakou ochranu nápadů a jejich realizace před konkurencí se dělá dnes a denně, ať už jako různá NDA nebo později patenty a spol.

    Když se chrání práce v komerci, proč to chceš upřít vědcům?
    IKARI
    IKARI --- ---
    MAKROUSEK: to mi prijde prave jako opak soukromyho sektoru, kde si kazdy haji vlastni data, know how, IP, patenty, aby nad nim nikdo tu kompetitivni vyhodu neziskal :D ... vis co, kdyz budes hajit kulturu, kde je v pohode sklidit, co nekdo jiny zasel, aniz bys dal neco zpatky, protoze jsi lepsi sklizec nez zasevac, tak riskujes, ze se na sazeni kazdy vyprdne a nebude co sklizet - ja myslim, ze to udelat ty data verejny okamzite je dobry napad, ale ti co to pripravili pred merenim za to musi dostat kredit, jedno bez druheho nebude fungovat
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KAERO: Cetl. A co jako? At vyhraje ten, kdo je lepsi. To je jako matematika. Vsichni maji pristup k cislum. A presto prichazeji matematici s novymi objevy, ktere casto trvaji roky vyzkumu.
    KAERO
    KAERO --- ---
    MAKROUSEK: jako ze ne. Cetls to vubec?: "Without a proprietary period, an astronomer with a brilliant insight might spend years developing it, months crafting a successful proposal to execute it, and precious hours of highly competitive JWST time to actually perform the observations -- only to have someone else scoop up the data from a public archive and publish the result."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam