• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Virgin Galactic flies another private commercial spaceflight • The Register
    https://www.theregister.com/2023/08/11/virgin_galactic_02/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NASA’s new manned spacecraft estimated to ready by March, officials say - Nextgov/FCW
    https://www.nextgov.com/emerging-tech/2023/08/nasas-new-manned-spacecraft-estimated-ready-march-officials-say/389233/
    RIP
    RIP --- ---
    TOXICMAN: (Dík za bezděčnou nápovědu, já si zrovna včera za boha ne a ne vzpomenout, jak se to "perilune" a "apolune" správně jmenujou česky :-()
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Pár podrobností k misi indické sondy Čandraján 3. Motorický manévr, který navedl sondu na oběžnou dráhu okolo měsíce s výškou periselenia 164 km a aposelenia 18074 km, začal včera v 15:42 SELČ a trval 1835 sekund. Následovat budou motorické manévry pro její snížení na 100 km. První již dnes 6. srpna mezi 19:20 a 19:40 SELČ, druhý 9. srpna mezi 09:56 a 10:14 SELČ. Podoba následujících tří plánovaných motorických manévrů ve dnech 14., 16. a 17. srpna se bude odvíjet od preciznosti provedení prvních dvou podrobněji zmíněných.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Sol 872: Ingenuity #MarsHelicopter 🚁 was able to snap a color image during Flight 54 of the Martian landscape below and also caught Perseverance #MarsRover photobombing in the top edge of the image.
    Credit: NASA/JPL-Caltech/
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    KEJML: Spatne nasmerovana antena asi...
    ;-)
    KEJML
    KEJML --- ---
    Tak to nakonec připadá, že jl spolu vlastně téměř všichni souhlasíme, jen tu máme nějaký drobný šum :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ESTEN: a opět... podle mě nikdy nejsi úplně v žádné sféře vlivu :-) když z nějaké unikneš, tak se ocitáš v nějaké nadřazené, ze které je přiměřeně těžší uniknout, apod. Ale viz předchozí - podle mě neexistují důvody se v tom takhle vrtat... vždy existuje nějaká relevantní vztažná soustava... typicky ta, ve které se nachází pozorovatel, a používáme obvykle jazyk, který popisuje tu relaci vůči téhle soustavě (třeba i proto, že jazyk většinou používá ten pozorovatel, zakotvený v nějaké oblasti časoprostoru - a ne nějaký deus ex-machina stojící mimo vztažné soustavy :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: v zásadě jsi buď na eliptické trajektorii, nebo na hyperbolické. To, že v dostatečně vysokém měřítku je vlastně každá trajektorie eliptická, nebo spíš že vzhledem k expanzi vesmíru jsou to vlastně nepredikovatelné, neanalyzovatelné křivky (nejspíš spirály, jak nakonec naznačuje tvar galaxií), to asi zas takovou roli nehraje :-)

    prostě Voyager je na únikové dráze ze Sluneční soustavy, ale nikoliv na únikové dráze z Galaxie, což mi přijde jako konstatování sice pravdivé, ale bohužel strašně málo relevantní. Stejně tak u sond na únikové dráze vůči Zemi a její sféře gravitačního vlivu rozlišujeme, jestli přešly na heliocentrickou oběžnou dráhu, nebo letí kolem něčeho, do jiné sféry vlivu (trans-něco: trans-lunární, trans-marsovská, apod.).

    mluvit o Voyagerech jako že jsou na "galaktocentrické oběžné dráze" je sice technicky nejspíš pravdivé (a dá se to říct i o Slunci, samozřejmě), ale fakticky relevance použití tohoto termínu v horizontu nejbližších několika desítek generací pozemských pozorovatelů je velice malá :-) V rámci tohohle okouzlení fraktálním zoomováním skrz pozorovatelný vesmír bych zkrátka doporučil DIY popularizátorům vědy obecně a kosmonautiky s astronomií zvláště (což jsme tady asi všichni... někteří možná trochu víc profi, ale většinou amatéři), aby se jazykově přizpůsobili časoprostorovému měřítku, které je relevantní vůči jevu, který disktují. V případě Voyagerů je tohle měřítko Sluneční soustava a timescale nejvýše několika příštích generací... fakt se nemá cenu pořád překlápět do časové rámce tepelné smrti vesmíru :-))
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KEJML: "A řekl bys, že Slunce je satelit?" -- nerekl, o voyagerech taky ne. "interpretace, že všechno, včetně mne, obíhá střed galaxie" -- to je samozrejme celkem hloupa interpretace, s tim prisel cyberwolf. Abych prohlasil ze objekt A je na orbite okolo objektu B, musi letet objekt A samostatne vesmirem, byt ve sfere vlivu objektu B a nebyt ve sfere vlivu zadneho blizsiho objektu.
    KEJML
    KEJML --- ---
    ESTEN: A řekl bys, že Slunce je satelit? A pokud se teda podržíme tyhle volný interpretace, že všechno, včetně mne, obíhá střed galaxie, je tedy všechno satelit? K čemu ten pojem potom je?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Ok, dosla mi motivace.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ESTEN: jelikož dokážeš napsat jenom tři slova nebo otázku, tak se mi do pošty moc nechce. Co bych z toho měl?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CYBERWOLF: dobre: proc myslis, ze voyager neobkrouzi galaxii? Proc myslis, ze trajektorie je orbitou jen tehdy, pokud dochazi k opakovani?

    Ale asi je cas to presunout do posty.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ESTEN: zkus to rozepsat na víc jak tři slova
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CYBERWOLF: "Slunce obkrouží galaxii za nějaké stovky milionů let, Voyager nikdy." -- voyager taky. "ale je tam důležité to opakování" -- neni.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ESTEN: tak nevím, ale mám dojem, že reaguješ zrovna na ten první odstavec, na který nemá smysl reagovat. Aby mohla být řeč o oběžné dráze, tak potřebujeme nějaké těžiště, okolo kterého objekt obíhá a taky nějakou pravidelnost. Tj. že to těžiště obíhá furt dokola. Nemusí to být nutně elipsa, může to být i divočejší tvar, ale je tam důležité to opakování. Slunce obkrouží galaxii za nějaké stovky milionů let, Voyager nikdy.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CYBERWOLF: na prvni odstavec asi nema smysl reagovat. Jen mi zkus rict, v cem se tak lisi slunce od v1 a v2, ze slunce stred galaxie obiha, ale voyagery ne.

    A pak se treba zamysli nad osudem s-ivb apolla 12. Kdyz opusti (na cas) zemskou orbitu, obiha podle tebe slunce, nebo neobiha nic?

    J002E3 - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/J002E3
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ESTEN: ok, tím pádem i já obíhám střed galaxie. Ty taky. Všechno je satelit. Zdá se, že ten termín najednou přestal být užitečný.

    Voyager 1 dorazí k nejbližší hvězdě za 40 000 let, Voyager 2 za 300 000. Jestli tam bude nějaká kolize, začnou je obíhat, nebo je to pošle někam jinam, na to si budem muset počkat. Že tak poletí se počítalo od začátku. Proto je tam třeba ta zlatá deska, pro případ že by tam třeba někdo bydlel a měl gramofon.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CYBERWOLF: voyager taky nikdo nevystrelil k nejvlizsi hvezde. Kolize ho zadna neceka, nejspis ani zachyceni jinou hvezdou, aspon podle modelu. Neobiha stred galaxie o nic min nez solarni system...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam