• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    COMMANCHEDobyvani vesmiru a kosmonautika 🚀🛰️👩🏼‍🚀
    KAERO
    KAERO --- ---
    TOXICMAN: ale ano. Afera s navrtavanim direk na ISS byla docela "zabavna" :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    GIOMIKY: vesmírný program fašistických teroristických států někoho ještě zajímá?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    15:14 Ruští vědci začali zpracovávat první data, která získali z modulu Luna-25, který má přistát na Měsíci. Informace obdrželi poté, co se poprvé zapnula vědecká zařízení na palubě modulu. [ minutapo.cz ]
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Virgin Galactic flies another private commercial spaceflight • The Register
    https://www.theregister.com/2023/08/11/virgin_galactic_02/
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    NASA’s new manned spacecraft estimated to ready by March, officials say - Nextgov/FCW
    https://www.nextgov.com/emerging-tech/2023/08/nasas-new-manned-spacecraft-estimated-ready-march-officials-say/389233/
    RIP
    RIP --- ---
    TOXICMAN: (Dík za bezděčnou nápovědu, já si zrovna včera za boha ne a ne vzpomenout, jak se to "perilune" a "apolune" správně jmenujou česky :-()
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Pár podrobností k misi indické sondy Čandraján 3. Motorický manévr, který navedl sondu na oběžnou dráhu okolo měsíce s výškou periselenia 164 km a aposelenia 18074 km, začal včera v 15:42 SELČ a trval 1835 sekund. Následovat budou motorické manévry pro její snížení na 100 km. První již dnes 6. srpna mezi 19:20 a 19:40 SELČ, druhý 9. srpna mezi 09:56 a 10:14 SELČ. Podoba následujících tří plánovaných motorických manévrů ve dnech 14., 16. a 17. srpna se bude odvíjet od preciznosti provedení prvních dvou podrobněji zmíněných.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Sol 872: Ingenuity #MarsHelicopter 🚁 was able to snap a color image during Flight 54 of the Martian landscape below and also caught Perseverance #MarsRover photobombing in the top edge of the image.
    Credit: NASA/JPL-Caltech/
    BLACKHEAD
    BLACKHEAD --- ---
    KEJML: Spatne nasmerovana antena asi...
    ;-)
    KEJML
    KEJML --- ---
    Tak to nakonec připadá, že jl spolu vlastně téměř všichni souhlasíme, jen tu máme nějaký drobný šum :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ESTEN: a opět... podle mě nikdy nejsi úplně v žádné sféře vlivu :-) když z nějaké unikneš, tak se ocitáš v nějaké nadřazené, ze které je přiměřeně těžší uniknout, apod. Ale viz předchozí - podle mě neexistují důvody se v tom takhle vrtat... vždy existuje nějaká relevantní vztažná soustava... typicky ta, ve které se nachází pozorovatel, a používáme obvykle jazyk, který popisuje tu relaci vůči téhle soustavě (třeba i proto, že jazyk většinou používá ten pozorovatel, zakotvený v nějaké oblasti časoprostoru - a ne nějaký deus ex-machina stojící mimo vztažné soustavy :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: v zásadě jsi buď na eliptické trajektorii, nebo na hyperbolické. To, že v dostatečně vysokém měřítku je vlastně každá trajektorie eliptická, nebo spíš že vzhledem k expanzi vesmíru jsou to vlastně nepredikovatelné, neanalyzovatelné křivky (nejspíš spirály, jak nakonec naznačuje tvar galaxií), to asi zas takovou roli nehraje :-)

    prostě Voyager je na únikové dráze ze Sluneční soustavy, ale nikoliv na únikové dráze z Galaxie, což mi přijde jako konstatování sice pravdivé, ale bohužel strašně málo relevantní. Stejně tak u sond na únikové dráze vůči Zemi a její sféře gravitačního vlivu rozlišujeme, jestli přešly na heliocentrickou oběžnou dráhu, nebo letí kolem něčeho, do jiné sféry vlivu (trans-něco: trans-lunární, trans-marsovská, apod.).

    mluvit o Voyagerech jako že jsou na "galaktocentrické oběžné dráze" je sice technicky nejspíš pravdivé (a dá se to říct i o Slunci, samozřejmě), ale fakticky relevance použití tohoto termínu v horizontu nejbližších několika desítek generací pozemských pozorovatelů je velice malá :-) V rámci tohohle okouzlení fraktálním zoomováním skrz pozorovatelný vesmír bych zkrátka doporučil DIY popularizátorům vědy obecně a kosmonautiky s astronomií zvláště (což jsme tady asi všichni... někteří možná trochu víc profi, ale většinou amatéři), aby se jazykově přizpůsobili časoprostorovému měřítku, které je relevantní vůči jevu, který disktují. V případě Voyagerů je tohle měřítko Sluneční soustava a timescale nejvýše několika příštích generací... fakt se nemá cenu pořád překlápět do časové rámce tepelné smrti vesmíru :-))
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    KEJML: "A řekl bys, že Slunce je satelit?" -- nerekl, o voyagerech taky ne. "interpretace, že všechno, včetně mne, obíhá střed galaxie" -- to je samozrejme celkem hloupa interpretace, s tim prisel cyberwolf. Abych prohlasil ze objekt A je na orbite okolo objektu B, musi letet objekt A samostatne vesmirem, byt ve sfere vlivu objektu B a nebyt ve sfere vlivu zadneho blizsiho objektu.
    KEJML
    KEJML --- ---
    ESTEN: A řekl bys, že Slunce je satelit? A pokud se teda podržíme tyhle volný interpretace, že všechno, včetně mne, obíhá střed galaxie, je tedy všechno satelit? K čemu ten pojem potom je?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    Ok, dosla mi motivace.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ESTEN: jelikož dokážeš napsat jenom tři slova nebo otázku, tak se mi do pošty moc nechce. Co bych z toho měl?
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CYBERWOLF: dobre: proc myslis, ze voyager neobkrouzi galaxii? Proc myslis, ze trajektorie je orbitou jen tehdy, pokud dochazi k opakovani?

    Ale asi je cas to presunout do posty.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ESTEN: zkus to rozepsat na víc jak tři slova
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CYBERWOLF: "Slunce obkrouží galaxii za nějaké stovky milionů let, Voyager nikdy." -- voyager taky. "ale je tam důležité to opakování" -- neni.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    ESTEN: tak nevím, ale mám dojem, že reaguješ zrovna na ten první odstavec, na který nemá smysl reagovat. Aby mohla být řeč o oběžné dráze, tak potřebujeme nějaké těžiště, okolo kterého objekt obíhá a taky nějakou pravidelnost. Tj. že to těžiště obíhá furt dokola. Nemusí to být nutně elipsa, může to být i divočejší tvar, ale je tam důležité to opakování. Slunce obkrouží galaxii za nějaké stovky milionů let, Voyager nikdy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam