SEJDA: Srovnani s vrtulnikem je dost nefer: u nej mas v podstate nulovy riziko a predem jasnou uzitecnost. Pokud vis, kde ho koupis, tak proste vyberes penize, koupis a hotovo. A kdyby prodejce cukl, prachy ti zustanou a muzes za ne koupit treba munici.
Satelit? Nalejes do nej 150 mega a netusis. Spousta neznamejch:
- Jak realny je, ze to skutecne zvladnou? Protoze "zbastli to za pul roku" je fanfiction, ne argument.
- Na jaky bude draze? Cubesaty si moc vybirat nemuzou, takze nejaka custom asi ne, cili... preleti zajmovou oblast jednou za kolik dni? A kdyz je zrovna hnusne, tak smula, cekas par dalsich dni. To je ok?
- Jaky rozliseni bude mit kamera? Jak sirokou oblast bude zabirat? Jak realne uzitecny ty fotky budou? Muze nekdo, kdo tomu skutecne rozumi, rict "jo, tohle ma hodnotu"?
- Nebou se poskytovatele nosicu branit zjevne protiruskymu payloadu? Kdyz nahodne v zapodni evrope prpukaji pozary ve zbrojovkach a "neco" presekava podmorsky kabely, riziky ze se najaka "nehoda" stane v souvislosti s ukrajinskym satelitem je realny.
- Za dva roky je slusna sance, ze konflit bude bud over, nebo zakonzervovanej. Pak ma smysl ted lejt 150 mega do neceho, co MOZNA za ty dva roky jednou za par dni udela par mozna hezkejch a strochou stesti fotek, misto 20k dronu ktery muzou zabijet rusaky uz zejtra?
- Oh, a btw, komu bude patrit IP vznikly za penize ze sbirky? Bude vsechno open source hardware a software? Nebo firmy schrabnou penize, budou si za ne zkoumat a at z toho neco bude nebo nebude, vysledky si nechaj pro sebe?
- Kdo a jakou ma zodpovednost za vysledek? Kdyz z toho nic nebude, co se stane? Vrati penize?
Az zverejni fakticky odpovedi na tyhle otazky misto "pod zastitou primatorky mesta Brna", tak zacne mit smysl premyslet o tom, dat jim nejaky penize. Jinak na rozdil od vrtulniku je tohle proste neco, co ma slusnou sanci ty prachy proste splachnout do zachodu. Resp, dat penize verejnosti par soukromej firmam, at si s nima hrajou a nakonec nic nedodaji.
"Argumentovat "naco satelit, kdyz by sme za to postavili 10 skolek" je sice rezonujici, ale k nicemu." - je potreba penize davat tam, kde maji nejvetsi smysl. Biggest bang for the buck. Autori projektu zatim nerekli nic, co by dokazalo, ze tohle je byt jen srovnatelne prinosny jako realny iniciativy pomoci.